Hamileleyken günde 1 adet yenirse bakın noluyormuş?

Hamileleyken günde 1 adet yenirse bakın noluyormuş?
Hamilelik döneminde saglıklı, dengeli ve yeterli beslenmek her zamankinden daha da önemli hale geliyor. Sonuçta karnınızda gelişmekte olan bir canlı var. Bugün sizlere vitamin ve mineral deposu kivinin hamileliler için faydalarını araştırdık.

Kivi'nin bir diğer adı da  "Çin Bektaşi Üzümü"'dir.

Kivi, B6 vitamini içeren birkaç meyveden bir tanesidir. İçerisindeki B6 vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve gebelik sürecinde güç verir.

Kivide bulunan folat ise nöral tüp kusurlarına ve doğuştan kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir.

Bunun dışında kivi C vitamini, A, E, K, folat, potasyum, demir, bakır, magnezyum, fosfor içerir. 

Kivideki şeker oranı diğer meyvelere göre daha azdır ve yüksek miktarda lif içerir.

Gelin kivinin hamilelik boyunca hangi dönemde neye faydası var bakalım. 

BİRİNCİ TRİMESTER (İLK ÜÇ AYLIK DÖNEM)

FOLAT

1 adet kivi  yaklaşık 17 mikrogram (mcg) folat içerir. Özellikle bu dönemde folat alımı bebeğinizdeki nöral tüp kusurlarını (NTS) önlemek için önemlidir. NTD'ler, son adet döneminizden 4 ila 6 hafta sonra erken ortaya çıkar, bu nedenle hamile kalmaya çalışmadan bir ay önce başlamak üzere bir takviye almanız önemlidir.

Bu dönemde günde 1 yada 2 yemeyi ihmal etmeyin. 

C VİTAMİNİ

1 adet kivi 64 miligram (mg9) C vitamini  içerir. C vitamini demir emilimine yardımcı olur. Hamilelikte demir seviyesinin yüksek olması hem anne hem bebek için önemli olup, demir, beyin açısından önemli olan nörotransmiterlerin oluşumuna yardımcı olur.

KALSİYUM

Kalsiyum, yanlızca kemikler ve dişlerin gelişimi için değil aynı zamanda bebeğinizin de kaslarının ve kalbinin gelişmesini sağlamak için gereklidir. Ortalama bir kivi 23,5 mg kalsiyum içerir. Özellikle süt içemeyenler, laktoza alerjisi olanlar kalsiyum kaynağı olarak  özellikle laktoza tahammülsüzseniz ve süt ürünü olmayan kalsiyum kaynakları arıyorsanız.

İKİNCİ ÜÇ AYLIK DÖNEM (3.AY İLE 6.AY ARASI)

LİF

Bir kivi 2.07 gram (g) lif içerir. Hamilelik, yüksek hormon seviyelerinin sindirimi yavaşlatması ve bağırsak kaslarınızı gevşetmesinden kaynaklı kabızlık ya da  ishal problemleri yaygın görülür. 

A VİTAMİNİ VE ÇİNKO

Ortalama kivi 2,76 mcg A vitamini kaynağı ve 0,097 mg çinko içerir.

İkinci üç aylık döneminizden itibaren A vitamini, çinko, kalsiyum, demir, iyot ve omega-3 yağ asitlerine olan ihtiyaçlarınız artar. Günlük 1 kivi yiyerek bu ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

3.TRİMESTER ( HAMİLELİĞİN 6.AYINDAN İTİBAREN)

Gebelik şekeri özellikle bebek ihtiyacının daha belirgin olduğu hamileliğin 6. ayından sonra ortaya çıkar. Bu dönemde glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmek gerekir. Bunlardan biri de kividir. 100 g kivi, yalnızca 1 çay kaşığı glikoz içerir. Bu, meyvenin kan şekeri seviyenizi yükseltmeyeceği anlamına gelir. 

Bunun dışında 1 orta boy kivi  27,8 mcg K vitamini içerir. Bu vitamin iyileşmeyi destekler ve kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

HAMİLEYKEN KİVİ YEMENİN YAN ETKİLERİ

Nadir de olsa polen veya latekse alerjisi olan kişilerde kivi yedikten sonra alerji olabilir.

Eğer;

  • Ağzınızda ve boğazınızda bir kaşıntı hissederseniz
  • Kurdeşen veya diğer iltihaplanma problemleri yaşarsanız
  • Mide ağrısı yaşarsanız 
  • Kusarsanız 

kivi yemeği bırakın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler