C vitamini deposu kivinin sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor

C vitamini deposu kivinin sağlık açısından faydaları saymakla bitmiyor
Süper meyve olarak adlandırılan kivinin boyutu küçük ama sağlığa yararları çok büyük. A, K, E ve B vitaminleri, potasyum, folat ve lif yönünden zengindir. Kivi, kalp hastalığına ve felce karşı koruma sağlarken, astım ve bağırsak sendromu rahatsızlıklarında da size konfor ve rahatlama verir.

Kivi 100 gram porsiyonda 92,7 miligram C vitamini, 40,3 mikrogram K vitamini içerir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilebilecek bir meyvedir.

Kemik sağlığı ve dolaşım sistemine de oldukça yarar sağlar. İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde; vücudun elektrolit seviyesini dengeler ve kan basıncı seviyelerini düzenlemekte etkin bir rol oynar.

E vitamini sayesinde trombosit (kan pıhtılaştırıcı) toplanması riskini azaltır ve bol miktarda potasyum içerir.

Kivi, B6 vitamini içeren birkaç meyveden bir tanesidir. İçerisindeki B6 vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve hamile annelere gebelik sürecinde güç verir.

Kivi meyvesinde bulunan folat ise fetüse yarar sağlar. Nöral tüp kusurlarına ve doğuştan kalp hastalığına karşı koruma sağlayabilir.

Her 100 gram kivinin içerisinde 3 gram diyet lifi bulunur. Diyet lifi, sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olurken, diyabet, felç ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini de azalttığı bilinmektedir.

Son olarak, kivi meyvelerindeki antioksidan, hücrelere zarar verebilecek serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur.

Bu faydalarına rağmen, yüksek fruktoz (meyve şekeri ) içerdiğinden ölçülü olarak tüketmelidir.

Kivi Besin Değerleri

  • Kalori: 83.07 kcal
  • Yağdan Kalori: 0
  • Toplam yağ: 0,52 g
  • Doymuş yağ: 0,029 g
  • Trans yağ: 0 mg
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 3 mg
  • Toplam karbonhidrat: 14.66 g
  • Diyet lifi: 3 g
  • Şeker: 8,99 g
  • Protein: 1,14 g
  • A vitamini: 4 µg
  • C vitamini: 92,7 mg
  • Kalsiyum: 34 mg
  • Demir: 0,31 mg

Kivi Meyvesi Üzerinde Yapılan Bilimsel Çalışmalar

Araştırmalar, kivi meyvesinin astım ve diğer solunum güçlüklerine karşı kayda değer bir koruyucu etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bir bilimsel çalışmanın sonucunda, haftada altı ila yedi porsiyon kivi ve diğer C vitamini açısından zengin yiyecekleri yiyen küçük çocukların hırıltılı solunum güçlüklerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Karşılaştırmalı çalışmalarda, bu yiyecekleri haftada sadece bir veya iki kez yiyen kişilerde bile kayda değer bir gelişme yaşadığı gözlemlenmiştir.

Ham Kivi Nasıl Olgunlaştırılır

Satın aldığınız kivi olgunlaşmamışsa, onları dört ila altı gün kahverengi bir kese kağıdına koyarak olgunlaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunları bir elma veya muzla birlikte kağıt poşet içinde muhafaza ederseniz olgunlaşma çok daha hızlı olacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler