Turp ailesine ait olan karnabahar, lif ve B vitamini bakımından zengin bir sebzedir.
Besin içeriği
Karnabahar lif bakımından zengindir.
107 gram ağırlığındaki bir fincan doğranmış çiğ karnabahar şunları içerir:
- 27 kalori
- 2 gram protein
- 0.3 gram yağ
- 2.1 gram lif ve 2 gram şeker dahil 5 gram karbonhidrat
- 24 miligram kalsiyum
- 16 miligram magnezyum
- 47 miligram fosfor
- 320 miligram potasyum
- 51.6 miligram C vitamini
- 16.6 mikrogram K vitamini
- 0.197 mikrogram B6 vitamini
- 61 mikrogram folat içerir.
Bir fincan çiğ karnabahar;:
- Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 77'si
- Günlük K vitamini ihtiyacının yüzde 20'si
- B6 vitamini ve folat için günlük ihtiyaçların yüzde 10'u
Aynı zamanda daha az miktarda tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve manganez içerir.
Karnabaharın Faydaları
- İçeriğindeki lif ve su sayesinde kabızlığı önler. Lif, sağlıklı bir sindirim sistemini korumak ve kolon kanseri riskini azaltmak için önemlidir. Yapılan çalışmalar, lifinin bağışıklık sistemini ve iltihabı düzenlemeye de yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Daha yüksek lif alımı, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye, insülin duyarlılığını artırmaya ve obezite hastaları için kilo kaybını artırmaya yardımcı olur.
- Karnabahar, hücresel mutasyonları önlemeye ve serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir.Bu antioksidanlardan biri, genellikle lahana, brokoli ve karnabahar gibi turpgillerden sebzelerde bulunan indol-3-karbinol veya I3C'dir.
- Yapılan araştırmalarda, turpgiller ailesinden zengin beslenmek kişilerin akciğer ve kolon kanseri riskinin daha az görüldüğü gözlemlenmiştir. Çalışmalar, sülforafan olarak bilinen sülfür içeren bileşiklerin farklı kanser türleriyle savaşmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, sülforafanın, kanser hücrelerinin ilerlemesinde rol oynadığı bilinen histon deasetilaz (HDAC) enzimini inhibe edebileceğini söylüyorlar.
- Kolin kaynağı olan karnabahar, uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafızaya yardımcı olur, beyin gelişimini destekler. (Çok az besinde kolin olduğunu hatırlatmakda fayda var)
- Kronik iltihabı azaltır.
- Kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
- İçeriğindeki A vitamini sayesinde katarak hastalığını önler.
- İçeriğindeki thaiamin maddesi sayesinde alzheimer hastalığına karşı korur.
- Kemik ve kas sağlığını güçlendirir.
- Daha sağlıklı bir cilt sağlar.
- Detoks etkisi yaparak vücudu toksik maddelerden arındırır.
- Sinir sistemi tedavisinde ve kronik idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir.
- İçeriğindeki folik asitten dolayı gebelikte tüketilmesi tavsiye edilir.
KARNABAHAR ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
- Çiçek kısmının parlak beyaz ve yaprakların parlak yeşil olmasına dikkat edin. Etrafının yeşil yapraklarla sarılı olması onu bozulmalara ve küflere karşı korur.
- Çiçeklerin üzerindeki kahverengi noktalar varsa almayın.
- İyi bir karnabahar elinize aldığınızda ağırdır.
- Çiçekleri sıkı olan karnabaharlar daha iyidir. Çiçeklerinin birbirine iyice yapışık olmasına önemlidir.
KARNABAHARI NASIL TÜKETEBİLİRİZ?
Karnabahar taze veya dondurulmuş olarak tüketebilirsiniz.
Karnabaharının buzdolabında 2 haftaya kadar tazeliğin koruması için iki kat streç filme sarabilir ya da ağzı kapaklı bir kutuya koyabilirsiniz.
Derin dondurucuda 10 ay saklayabilirsiniz. Bunun için en etkili yöntem şoklama yöntemidir. Karnabahar küçük parçalara atıp önce sıcak suya atın. 1 dk bekletip soğuk suya atın. Soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirin.
Karnabaharla neler yapabiliriz?
- Kıymalı Karnabahar Yemeği
- Soslu Karnabahar Kızartması
- Karnabahar Mantısı
- Karnabahar Kısırı
- Karnabahar pizzası
- Karnabahar graten
- Karnabahar turşusu
KARNABAHARIN ZARARLARI
Şişkinlik ve şişkinlik
Lif içeriği yüksek yiyecekler şişkinlik ve şişkinliğin artmasına neden olabilir. Sağlık amacıyla yüksek lifli gıda alımını artıran herkes bunu kademeli olarak yapmalı ve varsa hangi yiyeceklerin şişkinliğe neden olduğunu belirlemek için semptomları izlemelidir.
Kan pıhtılaşması
K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Yüksek düzeyde K vitamini alımı, kan sulandırıcı alan bir kişi için problemlere neden olabilir.
Coumadin veya warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar alan kişiler, K vitamini içeren yiyecekleri aşırı tüketmek kaçınmalıdır.
Gut hastalığı
Karnabaharın içeriğindeki pürin, vücut tarafından ürik asit oluşturulmak üzere parçalanır. Pürin metabolizması bozukluğu da gut hastalığına neden olur. Bu nedenle 8 yemek kaşığından fazla karnabahar tüketmemek gerekir.