Besin İçeriği
1 fincan veya 245 gram tuzsuz pişmiş, haşlanmış veya süzülmüş balkabağı;
- 1.76 g protein
- 2,7 gr lif
- 49 kalori (kcal)
- 0.17 gr yağ
- 0 g kolesterol
- 12 gr karbonhidrat içerir.
Balkabağı ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi temel vitamin ve mineral sağlar:
- A Vitamini
- C Vitamini
- E Vitamini
- Riboflavin
- Potasyum
- Bakır
- Manganez
- Tiamin
- B6 Vitamini
- Folat
- Pantotenik Asit
- Niasin
- Demir
- Magnezyum
- Fosfor
Ayrıa balkabağı harika bir lif kaynağıdır. Yetişkinler için önerilen günlük lif miktari 25 g ile 38 g dır. 1 fincan pişmiş, taze balkabağında yaklaşık 3 gr lif içerir. Lif, şekerin kana emilimini yavaşlatır ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Bu sayede sindirimi kolaylaştırır. Sağlıklı bir lif alımı da kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.
Balkabağının Faydaları
Kanser riskini azaltır
2016 yılında yapılan bir çalışma, beta karoten bakımından zengin bir diyet ile prostat kanserinde tümör baskılanması arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yine aynı şekilde 2014 yılında yapılan araştırma, beta karotenin kolon kanseri gelişimini yavaşlattığını göstermektedir.
Balkabağında bulunan beta karoten, bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olur.
Vücut, turuncu sebze ve meyvelere canlı renklerini veren güçlü bir antioksidan olan beta karoteni A vitaminine dönüştürür.
Beta karoten içeren yiyecekleri tüketmek;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Enfeksiyon riskini azaltır.
- Karaciğer yağlanmasını önler.
- Bazı kanser türlerinin geliştirme riskini azaltır.
- Astım, şeker hastalığı ve kalp hastalığına karşı korur.
- Sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur.
- Yaşlanmayaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltmak
- Kan basıncını düzenler.
- Daha zinde ve enerjik olmayı sağlar.
Kalp krizi ve yüksek tansiyon risklerini azaltır
Balkabağı yüksek miktarda potasyum içerir. Yapılan araştırmalar, yeterince potasyum tüketmenin, yüksek tansiyon tedavisinde sodyumun azaltılması kadar önemli olabileceğini gösteriyor.
Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları için de bir risk faktörüdür.
Diyabetin önlenmesi ve kontrol edilmesinde etkilidir
Balkabağı tüketmek, diyabet ve kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardım eder.
2019 yılında yapılan bir araştırma, bakabak polisakkariti olan iki bitki özütünün kombinasyonunun farelerde kan şekeri seviyelerini düşürdüğünü gösterdi. Her ne kadar çalışma insanları içermese de, araştırma bu bitki bileşiklerinin tip 2 diyabeti sınırladığını gösteriyor. Kan şekeri üzerindeki etkileri nedeniyle, bilim adamları onları antidiyabetik bir ilaç haline getirebilirler, ancak bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Göz sağlığı için faydalıdır
Balkabağı yüksek miktarda antioksidan içerir. C vitamini, E vitamini ve beta karoten, göz sağlığını destekler ve yaşlı yetişkinlerde dejeneratif hasarını önler.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığı riskini azaltır
Yapılan bir araştırma, yüksek dozlarda C vitamini, E vitamini ve beta karotenin, yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
Balkabağı Nasıl Saklanır?
Kesilmemiş balkabağı serin ve karanlık bir ortamda 2 aya kadar saklanabilir.
Dilimlenmiş bal kabağı, buzdolabı poşetine hava almayacak koyulduğunda1 haftaya kadar tazeliğini korur. Eğer kesilen balkabağını daha uzun süre muhafaza etmek isterseniz doğrayıp buzluk poşetine koyun. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Balkabağını Nasıl Tüketmeliyiz?
- Balkabağı çorbası yapabilirsiniz.
- Fırında balkabaklı sinkonta yapabilirsiniz.
- Bebekleriniz için püre olarak verebilirsiniz.
- Fırında balkabağını pişirip tahin ve ceviz ile tatlı olarak tüketebilirsiniz.
- Balkabaklı börekler yapabilirsiniz.
- Balkabaklı kek, balkabaklı muhallebi, balkabaklı humus, balkabaklı mücver gibi çeşitli tarifleri hazırlayabilirsiniz.