Hatay'ın kıtır kabak tatlısı, kireçte çıtır kabak tatlısı tarifi
Bugün sizlerle yapımı biraz zahmetli olsa da lezzetine değecek bir tarif paylaşıyoruz. Çıtır çıtır, tam not alan kabak tatlısı için buyrun tarifimize...
Kireçte Kabak Tatlısı İçin Malzemeler
- 2 kilo bal kabağı
- 1 kase sönmemiş kireç
- 3 litre su
Şerbeti için;
- 6 su bardağı şeker (Damak tadınıza göre artırabilirsiniz, orjinal tarifinde 10 bardak kullanılmaktadır)
- 2 su bardağı su
Kireçte Kabak Tatlısı Yapılışı
- Sönmemiş kireci derin bir kaba alın. 3 litre su ekleyin. Bu aşamada beyaz köpükler oluşacaktır, tedirgin olmayın. Bu kabağın çıtır olmasını sağlar.
- Balkabaklarınızı soyup dilimleyin.
- Üzerine kireçli suyu dökün.
- Bu şekilde 12-15 saat bekletin.
- Beklettikten sonra bol suda yıkayıp üzerine normal soğuk su ekleyip 1 saat daha bekletin. Eğer vaktiniz varsa bu işlemi 2-3 kere daha yapabilirsiniz.
- Tencereye şerbet için gereken su ve şekeri alıp kaynamaya bırakın.
- Kaynayan şerbetin ılıtın.
- Sudan çıkardığınız kabakları şerbete ekleyip ocağın altını açın. Yaklaşık 2 saat kısık ateşte pişirin.
- 2 saatin sonunda kabakların rengi değişecektir. Eğer hala değişmemişse süreyi artırabilrirsiniz.
- Ocaktan alıp soğumaya bırakın.Afiyet olsun.
Servis Önerisi
Üzerine ceviz ve tahin ile servis edebilirsiniz.
Püf noktaları
- Kabakların bekleyeceği kireç suyunu alırken dipteki kireci bulandırmayın, sadece su kısmını nazikçe alın.
- Şerbetin ılımış olması tatlının kıtır olması açısından önemlidir.
En Yeniler
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.