Adapazarı'na özgü yöresel bir lezzet: Balkabaklı börek(Sarı börek) tarifi

Adapazarı'na özgü yöresel bir lezzet: Balkabaklı börek(Sarı börek) tarifi
Oldukça besleyici ve lezzetli olan balkabanı genellikle tatlı olarak tüketiyoruz. Peki yöresel bir lezzet olan balkabaklı böreği hiç denediniz mi?

Bal kabağını seviyorsanız bu börek tam size göre

BALKABAKLI BÖREK(SARI BÖREK) İÇİN MALZEMELER

Hamuru için malzemeler:

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı su
  • 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar un
  • Açmak için buğday nişastası

İç harcı için:

  • 2 kg balkabağı
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı şeker

Üzeri için:

  • 250 gr tereyağı

Şerbeti:

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su

Not: Ölçüler yarıya indirerek yapabilirsiniz.

BALKABAKLI BÖREK(SARI BÖREK)'İN HAZIRLANIŞI

  1. Balkabağını soyup, çekirdeklerini çıkarıp temizleyin. Parçalara ayırıp rendenin en kalın tarafıyla rendeleyin. İri iri doğranmış ceviz ve 1 su bardağı şekerle karıştırıp bir kenarda bekletin. (Pişmeyecek)
    balkabakli-borek-detay-1.jpg
  2. Hamur malzemesiyle ele yapışmayan, esnek bir hamur yoğurun. Hamuru Bezelere ayırıp tekrar yoğurarak bezelerin özleşmesini sağlayın. Üstünü bezle örtüp 30 dakika dinlendirin.
  3. Her bir bezeyi un ve nişasta yardımıyla incecik açın Açtığınız yufkaları geniş bir yere serdiğiniz bir çarşafın üzerine yayın.
  4. Yufkalar biraz nemini çekince, çok fazla kurumadan sarmaya başlayın. Çok bekletirseniz sararken kırılabilir veya yırtılabilir. Hiç bekletmezseniz ıslak kalır, sardığınızda katlar birbirine yapışabilir.
  5. Her bir yufkayı mutfak tezgâhına serin. Kabaklı karışımdan serpiştirin. Rulo biçiminde sarıp tepsiye yerleştirin.
  6. Her bir yufka için aynı işlemi yapın.
  7. Fırını 180 derece ısıtın.
  8. Tereyağını köpük köpük olana kadar kızdırın(yanmasın).
  9. Tereyağını sıcak sıcak hamurların üzerine gezdirin ve fırına verin.
  10. Üzeri pembeleşene kadar, yaklaşık yarım saat fırınlayın.
  11. Hamuru fırına attığınızda şerbetini hazırlamaya başlayın.
  12. Hafif ılımaya başlamış tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin.
  13. Afiyet olsun.

Servis Önerisi

İsteğe bağlı kaymak veya pudra sekeri serperek servis edebilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler