B17 vitamini nedir, B17 vitamini içeren besinler nelerdir?

B17 vitamini nedir, B17 vitamini içeren besinler nelerdir?
B17 vitamini, amigdalin adı verilen kimyasal için yaygın olarak kullanılan isimdir. Tipik olarak kayısı çekirdeklerinden ve acı bademlerden elde edilen amigdalin, laetril (kanser tedavisine yardımcı olduğu söylenen bir bileşik) yapmak için kullanılır. Her ne kadar "B17 vitamini" olarak anılsalarda ne amigdalin ne de laetril B vitamini değildir.

Kanser hücrelerine çok abartılı bir şekilde panzehir olduğu düşünülen vitamin olan B17 vitamini, 80'lerde Amerika Birleşik Devletleri FDA tarafından kanser tedavisi olarak kullanılması yasaklanmakla beraber hala bir grup alternatif tıp uygulayıcıları tarafından kullanılan vitamin olarak da bilinir.

Amygdalin veya Laetril olarakta anılmaktadır. Kayısı ve elma gibi prunasin ailesine ait bitkilerin tohumlarında bol miktarda bulunur. Laetril takviyeleri, doğal bir siyanür içeren madde olan nitrilosid içermektedir. Laeteril'in hidrojen siyanür üretimi yoluyla kanser gelişimini önlediği söyleniyor, ancak teori hala dünyadaki en tartışılanlardan konulardan biri olma özelliğini koruyor.

Henüz kanıtlanmayan kanser önleyici özellikleri haricinde B17 vitamini, takviyeler yerine doğal besin kaynaklarından alınması halinde bir dizi sağlık yararı sağlayabilir. Bunlar;

  • Hipertansiyonu Düzenlemek: B17 Vitamini, yüksek tansiyonu düşürmede etkili olan tiyosiyanat oluşumu nedeniyle hipertansiyon sorunlarını düzenlemeye yardımcı olabilir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek: B17 vitamininin bağışıklık sistemi için harikalar yarattığı da bilinmektedir. Bir beslenme uzmanı olan Dr. Anju Sood, B17 vitaminin en büyük faydasının bağışıklığı artıran beyaz kan hücrelerini artırma potansiyeli olduğunu söylüyor.
  • Harika Antioksidan: Bazı uzmanlar, vitaminin A, C ve E vitamini gibi diğer güçlü antioksidanlarla ilişkilendirilerek vücudumuzdaki toksik hücreleri parçalama ve yok etme işini yaptığını böylece doğal bir detoks sağladığını belirtiyor
  • Ağrı Giderici: B17 vitamini aynı zamanda etkili bir ağrı kesici olarak da karşımıza çıkar.

B17 Vitamini İçeren Besinler B17 Vitamin Kaynakları

Uzmanlar kanser tedavisinde birincil önceliğin kanser hücrelerinin çoğalmasını engelemek olduğunu belirtiyor. Tıp ve bilim bunun üzerinde çalışırken, beslenme uzmanları ve alternatif tıp uzmanları ise kanser ile savaşan beyaz kan hücrelerinin varlığını artırarak kanserle mücadele edilebileceğini belirtiyor. B17 vitaminide beyaz kan hücrelerini artırdığı için kanserle mücadelede alternatif tıp uzmanlarının tavsiyeleri arasına giriyor.

B17 vitamin kaynakları genellikle acı bir tada sahiptir, bu yüzden insanlar arasında popüler olmayan bir seçim olmaktadır. B17 Vitamininin potansiyel faydaları kayısı üzerine yapılan araştırmalar neticesinde bulunmuştur. Diğer zengin kaynaklar ise acı badem ve çilek tohumlarıdır.

B17 vitamini içeren besinler

Tohumlar

Birçok meyvelerin çekirdeği B17 vitamini bakımından zengindir. Listenin başını kayısı çekirdeği almaktadır. B17 vitamini içeren diğer tohumlar ise elma tohumları, erik tohumları ve armut tohumlarıdır. Küçük meyvelerden olan üzümler, çilekler ve ahududu tohumları da B17 vitamini içerir. Keten tohumu, kabak çekirdeği, mısır ve karabuğday tohumlarının da bu vitamin yeterli miktarda yer almaktadır.

Meyveler

Ahududu, mürver, çilek, yaban mersini, böğürtlen ve yabani meyveler B17 vitamini bakımından oldukça zengindir.

Acı Badem

Acı badem Çinliler, Mısırlılar ve Pueblo Kızılderilileri tarafından bolca kullanıldığını biliyor muydunuz? Acı badem suyunun damıtılması yoluyla Amigdalin'i oluşturmak için kullanılan hidrosiyanik asit elde ediliyor. B17 vitamini içeriği bakımından acı bademden sonra yer fıstığı ve kaju fıstığı gelmektedir.

Tahıllar

Sorgum, karabuğday, arpa ve mısır

Okaliptüs Yaprağı

Okaliptüs yaprakları orta miktarda B17 vitamini içermektedir. Ispanak yapraklarında ise B17 vitamin izlerine rastlandığı söylenmekte.

Filizler

Bambu filizleri yüksek miktarda B17 vitamini içermektedir. Ayrıca yonca, bakla ve mung filizleride B17 bakımından zengindir.

Lütfen dikkat: B17 Vitamininin faydaları için yukarıdaki bilgileri dikkate alabilirsiniz özellikle acı çekirdek tüketimi sonrasında kusma veya baş ağrısı gibi toksik ve alerjik reaksiyonlar yaşarsanız derhal alımı durdurun ve doktorunuza danışın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler