A vitamini zengini ıspanak; göz sağlığından kansızlığa pek çok faydaları vardır. Çorbası, böreği, yemeği, keki bile yapılır. Bugün en sevilen halini yani fırında ıspanaklı yumurta tarifini sizinle paylaşacağız.
Lezzetli bir fırında ıspanaklı yumurta yapmak için püf noktaları neler bir bakalım:
- Ispanakları 20 dakika sirkeli suda bekletip güzelce yıkayın.
- Süzgece alıp tamamen suyunu süzmesini sağlayın.
- Soğan ve sıvı yağı en az 10 dakika soteleyin. Soganların diri olmaması önemli.
- Salça çok yakışıyor. Mümkünse baharatları salça ile birlikte 5 dakika kadar kavurun.
- Ispanağı kavururken su eklemeyin.
- Yumurtaları servisten 15 dakika önce kırıp fırınlayın, bekletmeyin.
- Yumurtaları dağıtmayın, tüm tüm pişsin.
- Yumurtanın sarısı çok pişmemesi gerekiyor, yoksa üzeri kabuklaşır. Beyazı da fazla pişerse lezzetli olmazI. Bu nedenle yumurta beyazları pişmişse fırından hemen çıkarın.
FIRINDA ISPANAKLI YUMURTA TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 750 gr ıspanak
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz, kırmızı biber, karabiber
- 4 adet yumurta
YAPILIŞI
- Ispanakları ayıklayıp bol suda bir kaç kez yıkayın.
- Süzgece koyup iyice süzdürün.
- Orta kalınlıkta doğrayın.
- Geniş bir tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun.
- Salçayı ekleyip 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin. Seviyorsanız isot da çok yakışıyor.
- Ispanakları ekleyip ocağın altını kısıp tencerenin kapağını kapatın ve 15 dakika kadar pişirin.
- Fırın kabına pişen ıspanağı yayın. 4 oyuk açın ve yumurtaları tek tek kırın.
- Yumurtaların üzerine çok az tuz serpebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmş 200 derece fırında yaklaşık 10-12 dakika pişirin. (Yumurtanın beyazı pişince çıkarın, fırının başından ayrılmayın katılaşmasın)
- Dilerseniz üzerine kırmızı biber serpebilirsiniz.
- Soğutmadan servis edin.
Ispanaklı yumurtanın yanına ne gider?
Ispanak yemeğinin yanında birbirinden farklı alternatif yemekler hazırlanabilir.
- Sigara böreği, açma gibi hamur işleri
- Köfte-patates kızartması
- Yoğurt çorbası
- Mercimek çorbası
- Makarna
- Bulgur pilavı
- Patates salatası
- Patates püresi
- Sarımsaklı yoğurt
Afiyet Olsun!