Vitaminlerin özellikleri, faydaları ve içerdikleri besinler

Vitaminlerin özellikleri, faydaları ve içerdikleri besinler

Vitaminler, vücudunuzun büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu maddelerdir. Bu yazımız, vücudunuzun ihtiyacı olan 13 vitaminin neden gerekli olduğu ve hangi besinlerde bulunduğu hakkında bilgi içermektedir.

Vitaminler, vücudunuzun büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu maddelerdir. Vücudunuzun ihtiyacı olan 13 vitamin vardır. 

Genellikle tüm vitaminlerinizi yediğiniz gıdalardan alabilirsiniz. D ve K vitaminlerini vücudunuz üretebilir.

Her vitaminin kendine özgü görevleri vardır. Düşük seviyelerde belirli vitaminlere sahipseniz, sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Örneğin, yeterince C vitamini almazsanız, anemi olabilirsiniz. Bazı vitaminler tıbbi sorunları önlemeye yardımcı olabilir. A vitamini gece körlüğünü önler.

Bazı durumlarda vitamin takviyesi almanız gerekse de, ihtiyaç duyduğunuz tüm vitaminleri sağlıklı ve dengeli beslenerek alabilirsiniz. Vitamin takviyesi almadan önce doktorunuza danışınız. Bazı vitaminlerin yüksek dozda alınması sorunlara büyük sorunlara yol açabilir. Doktor tavsiye olmadan yüksek doz takviyeleri alınmamalıdır. 

Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki gruba ayrılır.

  • YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER: A, D, E ve K 
  • SUDA ERİYEN VİTAMİNLER : B grubu ile C 

Vitamin takviyesine ihtiyacım var mı?

Bazı istisnai durumlar hariç, ihtiyaç duyduğunuz tüm vitamin ve mineralleri sağlıklı ve dengeli beslenerek alabilirsiniz. Bunlar;

  • Folik asit alması gereken ve doktorları tarafından demir ve / veya D vitamini takviyesi almaları tavsiye edilebilecek hamile kadınlar
  • B12 takviyesine ihtiyaç duyan ve ayrıca D Vitamini, Omega-3 yağ asitleri ve demir içeren takviyelere ihtiyaç duyan veganlar
  • Belirli hastalıkları olan kişiler

Vitaminlerin fazla alımı tehlikeli olabilir. Yüksek dozda C vitamini ishale ve böbrek taşlarına neden olabilir. Özellikle hamile kadınlar için çok fazla A vitamini zararlıdır. D ve E vitaminlerine de dikkat etmelisiniz. 

İşte tüm önemli vitaminlerin listesi, neden önemli oldukları ve bunları hangi yiyeceklerle alabileceğiniz.

VitaminNiçin Gerekli?Hangi Besinlerde Bulunur?
Vitamin A
  • Görme
  • Büyüme
  • Bağışıklık Sistemi Ve Enfeksiyonlara Karşı Savunma
  • Tam Yağlı Süt Ürünleri
  • Margarin
  • Karaciğer
  • Et
  • Turuncu Renkli Meyve Ve Sebzeler
B1 Vitamini (tiamin)
  • Karbonhidratları Enerjiye Dönüştürmek
  • Kalbinizin Sağlıklı Çalışması,
  • Sindirim Sistemi,
  • Sinir Sistemi,
  • Kolesterolün Kontrolü
  • Kepekli Ekmek
  • Maya Özü
  • Yulaf
  • Müstahkem Kahvaltı Gevrekleri
  • Balık
  • Fındık
B2 Vitamini (riboflavin)
  • Cilt Ve Gözler Dahil Doku Büyümesi Ve Onarımı
  • Süt Ve Süt Ürünleri
  • Lifli Yeşil Sebzeler
  • Et
  • Zenginleştirilmiş Ekmek Ve Kahvaltılık Gevrekler
B3 Vitamini (niasin)
  • Gıdaları Enerjiye Dönüştürmek
  • Sinir Sistemi, Sindirim Sistemi Ve Cilt Sağlığı
  • Kümes Hayvanları
  • Et
  • Balık
  • Yer Fıstığı
  • Mantar, Kuşkonmaz Ve Yeşil Yapraklı Sebzeler
  • Zenginleştirilmiş Ekmek Ve Kahvaltılık Gevrekler
B5 Vitamini (pantotenik Asit)
  • Gıdaları Enerjiye Dönüştürmek
  • Çoğu Yiyeceklerde
B6 Vitamini (piridoksin)
  • Proteinleri Ve Karbonhidratları İşlemek,
  • Kırmızı Kan Hücrelerini Yapmak,
  • Beyin,
  • Bağışıklık Sistemi,
  • Sinirler Ve Kaslar
  • Et
  • Balık
  • Kümes Hayvanları
  • Sebzeler
  • Meyve
B12 Vitamini
  • Yeni Kırmızı Kan Hücreleri
  • Yeni Sinir Hücreleri
  • Yağ Ve Karbonhidratların İşlenmesi
  • Et
  • Balık
  • Kümes Hayvanları
  • Süt Ürünleri
  • Yumurta
Folat (B9 Vitamini)
  • Yeni Kırmızı Kan Hücreleri
  • Sağlıklı Sinir Sistemi
  • Gebelikte Sinir Sistemi Gelişimi
  • Karaciğer
  • Baklagiller
  • Yeşil Yapraklı Sebzeler
  • Portakallar
  • Ekmek
  • Tohumlar
  • Kahvaltılık Tahıllar
Vitamin C
  • Antioksidan
  • Protein Metabolize Etmek
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek
  • Demiri Emmeye Yardım Etmek
 
  • Turunçgiller
  • Lahanagiller
  • Kavun
  • Çilek
  • Kırmızıbiber
  • Domates
  • Patates
  • Mango
  • Kivi
Vitamin D
  • Kalsiyum Metabolize Etmek İçin Gerekli
  • Sağlıklı Kemikler Ve Dişler
  • Bağırsak, Karaciğer Ve Böbrekler Dahil Birçok Organ
  • Somon
  • Ringa Balığı Ve Sardalya
  • Yumurta Sarısı
  • Güçlendirilmiş Süt
Vitamin E
  • Antioksidan
  • Hücrelerin Etrafındaki Zarları Sağlıklı Tutar
  • Ayçiçek Yağı Gibi Çoklu Doymamış Yağlar
  • Lifli Yeşil Sebzeler
  • Buğday Tohumu
  • Tam Tahıllı Ürünler
  • Karaciğer
  • Yumurta Sarısı
  • Fındık Ve Tohumlar
Vitamin K
  • Kanın Pıhtılaşmasına
  • Lahanagiller
  • Lifli Yeşil Sebzeler
  • Süt

En Yeniler