Uzmanlar Açıkladı! Daha iyi uyku ve kaygı problemleri dahil papatya çayı içmenin sağlık açısından 4 faydası

Uzmanlar Açıkladı! Daha iyi uyku ve kaygı problemleri dahil papatya çayı içmenin sağlık açısından 4 faydası
Akşam yemeğinden sonra bir fincan papatya çayı içtiğiniz zamanlarda, içmediğiniz gecelere göre kendinizi daha rahat ve yatmaya hazır hissedebilirsiniz. Ancak sizi yatıştıran sadece çayın sıcaklığı değildir. Papatya, uyku kalitesini ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olan, kemikleri güçlendiren ve ağrıyı hafifleten özelliklere sahiptir.

İşte papatya çayı içmenin bilimsel açıdan dört faydası.

1.Papatya çayı uyku kalitesini artırabilir

Papatya çayı uykusuzluk sorununun tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır. Bunun nedeni, papatyada bulunan ve bir flavonoid olan apigenin içermesidir. Flavonoidler, bitkilere renklerini veren ve antioksidanlarla dolu olan kimyasal bileşiklerdir, vücudunuzun toksinlerle savaşmasına yardımcı olur.

Apigenin, beyindeki GABA reseptörlerine bağlanır. GABA reseptörleri, benzodiazepinler adı verilen reçeteli anti-anksiyete ilaçlarının hedeflediği reseptörlerle aynıdır. Bunun nedeni, apigeninin kimyasal profilinin benzodiazepinler ile benzer olmasıdır. Bu yüzden anti-anksiyete ilaçlarında olduğu gibi papatya çayı da sizi sakinleştirebilir, hatta yatıştırabilir.

2015 yılında yapılan bir çalışma, doğum sonrasında kötü bir uyku düzenine sahip olan kadınlarda, papatya çayının uyku sorununa yardımcı olduğunu gösteriyor. Bir kontrol grubuna kıyasla, çay içen deney grubundakiler, iki hafta sonra uyku kaybıyla ilgili fiziksel semptomları ölçen ölçeklerde daha düşük puan aldı.

Bununla birlikte dört hafta sonra, her iki grup da yaklaşık aynı puan aldı. Bu durum, araştırmacıların papatya çayının uykuya yardımcı olma veya takviye olarak kullanılabileceği, ancak daha ciddi bir tedavi gerektiren hallerde kullanılamayacağı sonucuna varmalarına neden oldu.

2. Papatya kemiklerin güçlenmesine yardımcı olabilir

Papatya çayının kemik sağlığını desteklediğine dair bazı bilimsel veriler bulunmaktadır. Beslenme danışmanı Lisa Richards, papatyadaki flavonoidlerin kemiklerin kendilerini onarmalarına ve büyümelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Bu aynı zamanda sağlıklı kemik oluşum faaliyetlerini düzenlemeye de yardımcı olabilir. Bu bulgu özellikle menopoza girildiğinde, östrojen azaldığında ve kemik kütlesi kaybolduğu zaman osteoporoza yatkın kadınlar için etkili olabilir.

2004 yılında yapılan bir araştırma, vücudun papatyayı neredeyse östrojen gibi tanıdığını ve papatyanın kemik yapıcı hücreleri uyarma yeteneğine sahip olabileceğini gösteriyor. Ancak bu konuya dair daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

3. Papatya regl ağrısına iyi gelebilir

Regl döneminde yaşanan menstrüal ağrı, yaşamları boyunca kadınların %93'ünü etkileyebilmektedir. Papatya çayı, bu sorunu çözebilecek yollardan biri olabilir. Miami'deki Essence Nutrition'da beslenme uzmanı olan Monica Auslander Moreno, "sıcak, yatıştırıcı içeceklerin" ağrıyı dindirebileceğini söylüyor. Ancak papatya, diğerlerine oranla daha iyi çünkü nane gibi istemsiz kas spazmlarını hafifleten özelliklere sahiptir. Richards, krampların spazmlarla şiddetlendiğini ve papatyanın kimyasal yapısının rahmi gevşeterek rahatlama sağlayan aminoasitler içerdiğini de belirtiyor.

2010 yılında yapılan bir çalışma ile papatya çayının şiddetli menstrüal ağrıların tedavisinde öncelikli olarak kullanılabileceği bulunmuştur. Çalışma, regl başlangıcından bir hafta önce günde iki kez çay içenlerin ağrı ve anksiyeteden kurtuldukları sonucuna vardı. Yine de, bu nitelikte daha fazla çalışmanın yapılması gerekiyor.

4. Papatya anksiyeteye yardımcı olabilir

Richards, "Uykuyu iyileştirerek, kasları gevşeterek, kan basıncını düşürerek ve rahatlama durumu sağlayarak uykusuzluk ve sinirlilik gibi anksiyete semptomlarını iyileştirebilir, çogu zaman ilaçlardan daha etkilidir" diyor.

2016 yılında yapılan bir araştırma da Richards'ın söylediklerini destekliyor. Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu (GAD) olan katılımcılar, çift kör bir randomize kontrol denemesinde günde üç kez 500 mg farmasötik dereceli papatya dozu aldılar. Araştırmacılar, papatyanın sinirlilik, depresyon, artmış kalp hızı, sindirim problemleri ve uykusuzluk gibi GAD semptomlarını önemli ölçüde azalttığını buldular.

Richards ayrıca, GAD hastalarının daha az miktarda GABA reseptörüne sahip olabileceğini ve papatyanın sadece mevcut reseptörlere bağlanmakla kalmayıp aynı zamanda daha verimli çalışmalarını sağladığını da söylüyor.

Moreno, GAD hastalarını papatya çayı ile tedavi etmenin düşük riskli, yüksek fayda sağlayan bir strateji olduğunu vurguluyor.

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler