Lezzetli çay demlemenin püf noktaları

Lezzetli çay demlemenin püf noktaları
Lezzetli bir fincan çay nasıl yapılır merak ediyorsanız detaylarıyla yazımızda.

Çay; kahvaltıda, yemeklerden sonra, ara öğünlerde yaygın olarak neredeyse hepimizin tükettiği bir içecektir.  Bu kadar sık tükettiğimiz çayın kaliteli tadını alabilmek için en doğru demleme yöntemini kullanmalıyız.

Çayların demleme teknikleri türüne göre değişir.Gerçek çaylar Camellia sinensis bitkisinden gelir ve siyah, yeşil, oolong ve beyaz çayı içerir. Tatları, renkleri ve antioksidan içerikleri, yaprakların kurumadan önce nasıl oksitlendiğine bağlı olarak farklılık gösterir .Gerçek çaylar, hem gevşek yapraklar halinde hem de çay poşetlerinde kurutulmuş olarak mevcuttur.Tisanlar olarak da adlandırılan bitkisel çaylar gerçek çaylar değildir. Ebegümeci, nane, rooibos, papatya, zerdeçal veya zencefil gibi bitki ve bitkilerin köklerinden, yapraklarından, saplarından veya çiçeklerinden yapılan infüzyon veya kaynatmadır. Genellikle kurutulmuş malzemeler kullanırsınız, ancak aynı zamanda taze malzemelerden bitki çayları da yapabilirsiniz.Temel demleme tekniği her iki tür için de aynıdır, ancak bir fincanı demlemek için gereken miktarlar kurutulmuş ve taze malzemeler arasında değişiklik gösterir. En iyi tatları çıkarmak için gereken demleme süresi ve su sıcaklığı da farklılık gösterebilir.

Taze malzemelerle başlayın

Zencefil veya zerdeçal kökü gibi taze malzemelerden bitki çayı yapıyorsanız,  bunları kesildikten veya satın aldıktan kısa bir süre sonra kullanmalısınız. Kurutulmuş çay yaprakları, hava geçirmez bir kapta ve doğrudan ışık almayan kuru bir ortamda saklandığında uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak uzun süreli saklama süreleri kaliteyi, lezzeti ve aromayı olumsuz etkileyebilir Gerçek çaylar, kateşinler, theaflavinler ve thearubiginler adı verilen polifenol antioksidan bileşikler içerir. 68 ° F (20 ° C) sıcaklıkta saklanan yeşil çaydaki antioksidanları izleyen araştırmacılar, 6 ay sonra kateşin seviyelerinin % 32 oranında azaldığını ortaya çıkarmıştır. Demlediğiniz suyun kalitesi de çayınızın tadını etkiler. Mineral içeriği yüksek veya klorla işlenmiş musluk suyu kötü bir tat verir, bu nedenle ideal olarak demleme sırasında taze, soğuk ve filtrelenmiş su kullanmalısınız.

Zaman ve sıcaklık

Çayı demlemek için malzemelerinizin üzerine sıcak su dökün ve birkaç dakika dinlendirin. Daha yüksek bir sıcaklık veya daha uzun demleme süresi her zaman daha iyi değildir. Örneğin, araştırmalarda, bu şekilde demlenen yeşil çay; renk, tat, aroma ve genel kabul edilebilirlik açısından daha düşük puan aldı. Araştırmacılar, zamanla siyah çaydan ekstrakte edilen toplam polifenol antioksidan miktarını analiz ettiklerinde maksimum miktarı çıkarmanın 6–8 dakika sürdüğünü buldular . Diğer yandan kafein içeriğinin süreye bağlı olarak arttığını göz ardı etmemek gerekir. Çaylar farklı oranlarda kafein içerir. 178 ml'lik bir fincan siyah çay 35 mg kafein içerirken, aynı yeşil çay porsiyonunda 21 mg kafein bulunur. Ayrıca ekstra bir dakika çay demlemek, kafein içeriğini% 29'a kadar ve kaynama sıcaklığında su kullanmak da % 66'ya kadar artırmaktadır.

Sıcak demleme

Çayınızı sıcak suyla demlemek, lezzetli bir fincan hazırlamanın en hızlı yoludur.

Yaygın olarak kullanılan çaylar için;

ÇaySüreSıcaklık
Beyaz Çay4–5 dk175°F (79°C)
Yeşil Çay3–4 dk175°F (79°C)
Siyah çay3–4 dk195°F (91°C)
Kurutulmuş bitki çayı (Kurutulmuş papatya, nane, ebegümeci, melisa )15 dakikaya kadar212°F (100°C)
Taze bitki çayı (Taze otlar, zencefil, zerdeçal)Otlar için 5–15 dakika, doğranmış veya rendelenmiş kökler için 15–30 dakika

Soğuk demleme

Çayınızı buzlu içmeyi planlıyorsanız, soğuk demleme yapabilirsiniz. Çayı soğuktan oda sıcaklığına kadar suda demleyerek, daha yüksek antioksidan içeriğine sahip,daha az acı ve daha aromatik bir çay elde edebilirsiniz. Bununla birlikte, demleme sıcaklığı ne kadar düşükse, demleme o kadar uzun sürer - çoğu durumda, 12 saat kadar sürebilir. Yapılan bir araştırma, 4 ° C (40 ° F) sıcaklıkta 12 saat demlemenin, sıcak suda 3-4 dakika demlemeye göre daha fazla polifenol çıkardığını ve tuttuğunu göstermiştir. Bu çalışma ayrıca 175 ° F (80 ° C'de) 3-5 dakika demlendirmenin ardından buz eklemenin, 12 saatlik soğuk demleme yöntemiyle benzer tat ve antioksidan içeriklere yol açtığını ve bunu hızlı bir alternatif haline getirdiğini göstermiştir.

Kullandığınız ekipmanlar ve ipuçları

Çay demlemenize yardımcı olacak özel araçlar olsa da, çayınızı basit ve bir uzman gibi demleyebilirsiniz.  Bunun için; bir çay fincanı, çay poşeti ve su ısıtıcısı yeterlidir. Çay poşetini çay bardağınıza yerleştirin. Su ısıtıcısını taze, soğuk ve filtrelenmiş suyla doldurun ve kaynatın veya yeşil veya beyaz çay yapılıyorsa kaynamaya yakın bir noktaya getirin. Ardından, suyu çay fincandaki çay poşetinizin üzerine dökün. Çay fincanı bir fincan tabağı ile kaplamak isteğe bağlıdır, ancak bunu yapmak aromatik bileşiklerin daha fazlasını tutmaya yardımcı olacaktır. Yaklaşık 5 dakika veya zevkinize göre demleyin. Gevşek yaprak çay için, ayrıca yaprakları tutmak için metal bir çay topuna veya demliğe ihtiyacınız olacaktır. 1 çay kaşığı kurutulmuş çay yaprağı veya 1 çorba kaşığı taze malzemeyi 177–237 ml fincan başına ölçün.Yaprakları çay topuna veya demlik içine koyun ve uygun süre boyunca bir bardak sıcak suya batırın. Gevşek yaprakları kullanmak, demleme için birkaç araç daha gerektirir, ancak karşılığında, poşet çaya kıyasla daha fazla çeşide sahip olursunuz, bu da daha fazla lezzet kombinasyonu ve sağlık yararları sağlar. Aslında araştırmacılar, poşet çayın tek bir demleme için en iyisi olmasına rağmen, gevşek yapraklı olanların çoğunun altıncı demlemeden sonra hala antioksidan aktivite gösterdiğini görmüşlerdir. Soğuk demlenmiş çay için, uzun demleme süresi nedeniyle büyük bir cam kavanozda aynı anda birden fazla porsiyon yapmak iyi bir fikirdir. Bir kavanozu taze, soğuk suyla doldurun ve her 177 ml su için bir demlik içerisine 1 çay poşeti veya 1 çay kaşığı kuru çay ekleyin.

Kaynak: healthline

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler