Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayını kimler içmemeli?

Papatya çayının faydaları nelerdir? Papatya çayını kimler içmemeli?
Genellikle uyku problemi yaşayanların tükettiği papatya çayının diğer faydalarını biliyor musunuz? Bu makale, papatya çayının faydalarını, kimler papatya çayı içmemeli, gebelikte papatya çayının güvenli olup olmadığını içermektedir.

Papatya çayının faydaları

Aşağıda detaylarını verdiğimiz bilgiler bilimsel olarak kanıtlanmış olup referans alınan kaynak PubMed'dir.

Uykuya Geçişi Hızlandırır ve Rahat Bir Uyku Sağlar

Papatya çayı sinirleri gevşetir ve sinir sistemini rahatlatır, bu nedenle daha iyi uyumanıza yardımcı olur, uyku kalitenizi artırır. Uykusuzluk çekenler için idealdir.

Bağışıklığı Artırır

Pek çok araştırma, Papatya çayının sadece hastalıkları ortadan kaldırmayacağını, aynı zamanda büyük bir önleyici tedbir olduğunu göstermiştir. Uzmanlar papatyanın zararlı bakterilerle savaşıp bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor.

Bazı Kanser Türleri İçin Koruyucu Etki Yapar

Papatya çayı, iltihaplanmayı ve çeşitli kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidan apigenin içerir.

Kalp Sağlığını Korur

Papatya, kalp sağlığının iyileştirilmesinde rol oynayabilecek harika bir flavon antioksidan kaynağıdır.
papatya-1.jpg

Soğuk Algınlığına Bire Bir

Bir fincan sıcak papatya çayı içerek yada papatya buhari yaparak; burun tıkanıklığını , burun akıntısını ve boğaz ağrısını hafifletebilirsiniz.

Kas Spazmlarını Ve Dönem Ağrısını Azaltır

Araştırmalara göre papatya çayı, ağrı kesici ve antispazmodik özelliklere sahiptir. Rahimi rahatlatır ve prostaglandinlerin ( iltihaplanma ve ağrıya neden olan hormon benzeri maddeler) üretimini azaltır .

Mide Ağrısını Rahatlatır

Papatya çayı gaz, hazımsızlık, ishal , iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi çeşitli mide-bağırsak rahatsızlıkları için kullanılabilir.

Kesikleri, Yara Ve Cilt Durumlarını Tedavi Eder

Papatya çayının Romalılar, Yunanlılar ve Mısırlılar tarafından yaraları tedavi etmek ve iyileşme sağlamak amaçlı kullanıldığını biliyor muydunuz? Bunun nedeni, Papatya çayı bitkisinin, anti inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan Matricaria chamomilla L'den türetilmesidir . Ayrıca sedef hastalığı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarını da iyileştirir.

Stresi Azaltır

Papatya çayı gevşetici ve etkili bir doğal yatıştırıcı görevi görerek stresi azaltır. Özellikle anksiyete bozukluklarında tavsiye edilir.

Cildi Aydınlatır

Sıcak papatya çayı içmek cildiniz için de harikalar yaratabilir! Bu sihirli iksir, doğal bir cilt beyazlatıcısı olarak kullanılabilir. Papatya çayı, cilt sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur.

Egzamaya İyi Gelir

Papatya sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisiyle egzamalı bölgede kullanılabilir. Bir bardak kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı papatya ekleyip ve 10 dakika demledikten sonra süzün. Ardından ılıyan suyu temiz bir bez yardımıyla egzamalı bölge üzerinde 10 dakika bekletin. Düzenli kullanımında olumlu etkisi olacaktır.

Sivilceyi Azaltır

Papatya çayı, antienflamatuar ve antiseptik özelliklerinden dolayı topikal olarak kullanıldığında lekelerin solmasına, sivilce izlerinin giderilmesine ve çatlaklarla mücadeleye yardımcı olur .

Yaşlanma Karşıtı

Papatya çayı, antioksidanların güç kaynağıdır ve cildi serbest radikal hasarlarından korur. Hücre ve doku yenilenmesini hızlandırır, gözeneklerin sıkılaşmasına yardımcı olur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.

Göz Altı Halkalarını Azaltır

Göz çevresini çarpıcı biçimde aydınlatmak ve şişkinliği azaltmak için göz altına demleyip soğuttuğunuz papatyaları koyabilirsiniz.

Kepekten Kurtulmanızı Sağlar

Papatya çayı , kepeği gidermeye ve önlemeye yardımcı olur , kafa derisi tahrişini yatıştırır ve sağlıklı, sağlıklı olmasını sağlar. Saçınızı yıkadıktan sonra son durulama olarak kullanabilirsiniz.

Adet Döneminin Daha Stressiz Geçirilmesini Sağlar

Özellikle kır papatyasının yapraklarında ve saplarında bulunan apigenin maddesi, kadınların adet dönemlerindeki depresif ve stresli duruma karşı oldukça etkilidir.Kadınların, adet dönemi (Regl dönemi) boyunca her gün tok karnına 1 bardak papatya çayı içmeleri, bu dönemi daha stressiz ve sıkıntısız geçirmelerine yardımcı olur.

Mide Şikayetlerine İyi Gelir

Mide ülseri şikâyeti olanlar, papatyayı rahatlıkla bitkisel çay olarak içebilirler. Papatya çiçeklerinin içerdiği alfa-bisabolol maddesi ülsere karşı (antiulcer) etkilidir. Bu etkin madde ile birlikte birlikte yapraklarında ve saplarında bulunan azulene maddesi de mide ülserine karşı etkilidir.

Karaciğer İçin Etkilidir

Kır papatyasının tipik etkin maddelerinden biri de karaciğeri koruyan herniarin maddesidir. Karaciğerin sağlıklı ça­lışmasında ve karaciğerin arındırılmasında (hepato-detoxification) etkilidir.

Diş Eti Problemlerinde Etkilidir

Diş eti çekilmesi problemlerinde papatya bitkisinin kullanılması faydalıdır. Bunun için papatyayı 1 bardağı kaynar suda, 2 yemek kaşığı papatyayı 5 dakika demleyip süzün. Ilıdıktan sonra diş fırçanızı papatya suyuna batırıp diş macunu kullanmadan dişlerinizi fırçalayın. Diş etlerinize fazla bastırmadan hafifce fırçalayın. Kalan suyu tekrar kullanmayın. Diş eti sağlığınız için ayda iki üç defa uygulayın.


papatya.jpg

Papatya çayını kimler içmemeli?

Öncelikle, her bitki çayında olduğu gibi aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. Doktor tarafından aksi belirtilmedikçe papatyadan kaçınması gereken gruplar:

  • Özellikle polenlere karşı alerjisi olan kişiler : Papatya , diğer bitkilerden gelen polenlerle kontamine olabileceğinden alerjik reaksiyona neden olabilir.
  • Daha önce papatya ürünlerine karşı hafif de olsa alerjik reaksiyon göstermiş kişiler : Alerjik reaksiyonlar zamanla kötüleşebileceğinden papatyadan kaçınmalıdırlar.
  • Bebekler ve çok küçük çocuklar : Bal ve diğer bazı doğal ürünlere benzer şekilde papatya çayı botulizm sporları ile kontamine olabilir.
  • Kan inceltici etkisinden dolayı kanama bozukluğu olanların doktora danışmadan kullanmaması gerekir.
  • Papatya çayı, kanama endişeleri nedeniyle ameliyattan iki hafta önce veya sonra kullanılmamalıdır.
  • Düşük tehlikesine neden olabileceğinden hamilelikte kullanılması önerilmez.

Kanıtlanmış tıbbi tedavilerin yerine papatya kullanmak da güvenli değildir. Eğer kişi ilaç kullanıyorsa ilacın papatya çayı ile olası etkileşimini mutlaka doktoruna sormalıdır.

Gebeler papatya çayı içebilir mi?

Tıbbi geçmişinize, ne kadar tükettiğinize ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte; papatya çayının antienflamatuar maddeler içerdiği için gebelikte kullanılması önerilmez. Sakinleştirici etkisi ile özellikle uykusuzluk sorunu ile mücadele eden papatya çayı, rahim kasılmalarına neden olduğu için düşük tehlikesine neden olabilir.

Emziren anneler papatya çayı tüketebilir mi?

Papatya çayı, gaz söktürücü ve sakinleştirici özelliğe sahip olduğu için anneler için yeterli uyku ve yeterli anne sütü anlamına gelir.Annenin tükettiği besinlerin süt yolu ile bebeğe geçmesinden dolayı papatya tüketen annelerin de bebekleri daha sakin, daha huzurlu ve daha az gaz problemi yaşarlar.

Papatya çayı tüketmeden önce kendinizin ve bebeğinizin alerjik durumunu kontrol etmenizde fayda vardır. Çünkü, bazı bitki çayları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bunu en doğru şekilde tespit etmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeklere papatya çayı verilebilir mi?

Papatya bebeklere 6. aydan sonra ve doktora danışarak verilmelidir. Kaynatılmadan, sıcak suda ılıması beklenerek demlenmelidir. Çocuklara bitki çayı verirken aslında onlar için bir nevi ilaç verildiği akıldan çıkarılmamalıdır.

Papatya Çayının Yan Etkileri

Papatya çayı içmek çoğu insan için herhangi bir yan etkiye sebep olmasa da yakupotu ve krizantem gibi papatya ailesindeki bitkilere alerjisi olan kişilerde bazı yan etkiler görülebilmektedir.

Bununla birlikte, papatya içeren kozmetik ürünlerin doğrudan göze teması tahrişe sebep olabilir. Bu da göz zarının iltihaplanması olan konjunktiviteye neden olabilir.

Küçük çocukların, hamile veya emziren kadınların ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerin papatya çayı tüketilmesi çok fazla önerilmez.

Papatya çayı ne zaman içilmeli?

Uzmanlar, papatya çayının tok karnına gün içerisinde en fazla 2 fincan tüketilmesini önermektedir.
papatya-cayi-1.jpg

Papatya çayı nasıl yapılır?

  • 1 su bardağı suyu kaynatın.
  • Ocağın altını kapatıp, 1 yemek kaşığı kurutulmuş papatyayı atın. 3 dakika kapalı bir şekilde demlemeye bırakın.
  • Ardından çay süzgeci ile süzün.
  • İsteğe bağlı bal ve limonla lezzetlendirip afiyetle içebilirsiniz.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
En Yeniler