Sürekli yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz. İşte en yaygın nedenleri

Sürekli yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz. İşte en yaygın nedenleri
Hepimiz zaman zaman yorgun hissederiz. Nedenleri de genellikle uyku düzenimizin olmamasından kaynaklanır. Uzun süre devam eden yorgunluk veya bitkinlik bazı hastalıkların habercisi olabilir. Hayatınızı sürdürme ve hayattan zevk alma yeteneğinizi etkileyen bu durumu sizin için araştırdık.

Öncelikle açıklanamayan yorgunluk, insanların doktora gitmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir doktora görünmeden önce, ilk etapta neden ve nasıl yorulduğunuzu öğrenmeye çalışın. İşe aşağıdakileri düşünmekle başlayabilirsiniz.

  • iş ve aile hayatınızın özellikle yorucu olabilecek kısımları
  • yas veya ilişkilerinizdeki sıkıntılar gibi yorgunluğunuzu tetikleyebilecek her türlü olay
  • yaşam tarzınızı irdeleyin

Yorgunluğun Psikolojik Nedenleri

Yorgunluğun psikolojik nedenleri fiziksel nedenlerden çok daha yaygındır. Çoğu psikolojik neden gündüz yorgunluğuna neden olan kalitesiz uyku veya uykusuzluk hastalığına (insomnia) yol açar.

Psikolojik nedenler başlıca şunlardır

Stres

Günlük yaşamın gerginliği bir noktada hepimizi endişendirir. Ev taşımak veya evlenmek gibi olumlu olayların bile strese neden olabileceğini hatırlamakta fayda var. Eğer stresli bir hayatınız varsa "Stresten Nasıl Kurtulabilirim" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Duygusal şok

Bir yas, dedikodu veya bozulan bir ilişki sizi yorgun ve bitkin hissettirebilir.

Depresyon

Eğer üzgün ve enerjiden yoksun hissediyorsanız ayrıca yorgun bir şekilde uyanıyorsanız depresyon geçiriyor olabilirsiniz.

Kaygı

Sürekli kontrol edilemeyen anksiyete duygularınız varsa, doktorların genel anksiyete bozukluğu olarak adlandırdığı duruma sahip olabilirsiniz.

Endişeli ve sinirli hissetmenin yanı sıra, anksiyete bozukluğu olan insanlar genellikle yorgun hisseder. İlaç ve konuşma terapilerinin anksiyete bozukluğuna yardımcı olabileceği için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Yorgunluğun Fiziksel Nedenleri

Yorgun veya bitkin hissetmenizi sağlayacak çeşitli hastalıklar vardır bunlardan en yayın olanları anemi, az çalışan tiroid ve uyku apnesidir. Yorgunluğa neden olan 10 hastalık makalemizden daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yorgunluk ayrıca aşağıdaki durumlardan dolayı da yaşanabilir:

  • hamilelik - özellikle ilk 12 haftada
  • aşırı kilolu veya obez olmak - vücudunuzun günlük aktiviteler için daha fazla çalışması gerekir
  • zayıf olmak - zayıf kas gücü daha kolay yorulmanızı sağlayabilir
  • radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavileri
  • karbon monoksit zehirlenmesi
  • ilaçların yan etkileri ve bazı bitkisel ilaçlar

Eğer 4 haftadan fazla süren yorgunluk yaşıyorsanız bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz böylece yorgunluğunuza neden olabilecek tıbbi durumlar çözümlenebilir ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Yaşam Tarzından Kaynaklanan Yorgunluklar

Günümüzde hayat çok hızlı akmaktadır bizde hayatın bu ritmine uyabilmek için zaman zaman çok fazla alkol, kafein, şekerli ve yüksek yağlı yiyecek ve içecekler tüketebiliyoruz. Bu yiyecek ve içeçeklerde bizim yorgun hissetmemize neden olmakta veya neden olabilecek diğer durumları tetiklemektedir.

Yaşam tarzımıza bağlı yorgunlukların nedenleri şunlardır:

Alkol

Dinimizde tamamen yasaklanan alkol uykunuzun kalitesini etkiler. Batıda haftada 14 kadehten fazla içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Egzersiz yapmak

Çok fazla veya çok az egzersiz yapmak ne kadar yorgun hissettiğinizi etkileyebilir.

Kafein

Çay, kahve, kola ve enerji içeceklerinde bulunan bu uyarıcının çok fazla tüketilmesi uyku kalitenizi bozacak bu da yorgun hissetmenize neden olabilecektir.

Gece vardiyası

Gece çalışanlar genellikle daha kolay yorulurlar özellikle de vardiya süreleri sürekli değişiyorsa bu durumdan çok daha fazla etkilenirsiniz.

Gündüz uykuları

Çok yorgun olduğunuzda gün boyunca kestirebilirsiniz, bu da iyi bir gece uykusu almanızı zorlaştırır. Yaşadığınız bu paradoks neticesinde oldukça yorgun bir yaşam sürebilirsiniz.

 

Bunlar da ilginizi çekebilir

Uyku problemleriniz için papatya çayı için

Uykusuzluk için okunacak en etkili dua hangisidir? İşte uyku duası ...

Daha iyi uyku ve kaygı problemleri için papatya çayı içmenin sağlık açısından 4 faydası

İyi bir uyku için neler yapmalıyız?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler