Sürekli yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz. İşte en yaygın nedenleri
Öncelikle açıklanamayan yorgunluk, insanların doktora gitmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir doktora görünmeden önce, ilk etapta neden ve nasıl yorulduğunuzu öğrenmeye çalışın. İşe aşağıdakileri düşünmekle başlayabilirsiniz.
- iş ve aile hayatınızın özellikle yorucu olabilecek kısımları
- yas veya ilişkilerinizdeki sıkıntılar gibi yorgunluğunuzu tetikleyebilecek her türlü olay
- yaşam tarzınızı irdeleyin
Yorgunluğun Psikolojik Nedenleri
Yorgunluğun psikolojik nedenleri fiziksel nedenlerden çok daha yaygındır. Çoğu psikolojik neden gündüz yorgunluğuna neden olan kalitesiz uyku veya uykusuzluk hastalığına (insomnia) yol açar.
Psikolojik nedenler başlıca şunlardır
Stres
Günlük yaşamın gerginliği bir noktada hepimizi endişendirir. Ev taşımak veya evlenmek gibi olumlu olayların bile strese neden olabileceğini hatırlamakta fayda var. Eğer stresli bir hayatınız varsa "Stresten Nasıl Kurtulabilirim" başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Duygusal şok
Bir yas, dedikodu veya bozulan bir ilişki sizi yorgun ve bitkin hissettirebilir.
Depresyon
Eğer üzgün ve enerjiden yoksun hissediyorsanız ayrıca yorgun bir şekilde uyanıyorsanız depresyon geçiriyor olabilirsiniz.
Kaygı
Sürekli kontrol edilemeyen anksiyete duygularınız varsa, doktorların genel anksiyete bozukluğu olarak adlandırdığı duruma sahip olabilirsiniz.
Endişeli ve sinirli hissetmenin yanı sıra, anksiyete bozukluğu olan insanlar genellikle yorgun hisseder. İlaç ve konuşma terapilerinin anksiyete bozukluğuna yardımcı olabileceği için doktorunuza başvurabilirsiniz.
Yorgunluğun Fiziksel Nedenleri
Yorgun veya bitkin hissetmenizi sağlayacak çeşitli hastalıklar vardır bunlardan en yayın olanları anemi, az çalışan tiroid ve uyku apnesidir. Yorgunluğa neden olan 10 hastalık makalemizden daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yorgunluk ayrıca aşağıdaki durumlardan dolayı da yaşanabilir:
- hamilelik - özellikle ilk 12 haftada
- aşırı kilolu veya obez olmak - vücudunuzun günlük aktiviteler için daha fazla çalışması gerekir
- zayıf olmak - zayıf kas gücü daha kolay yorulmanızı sağlayabilir
- radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavileri
- karbon monoksit zehirlenmesi
- ilaçların yan etkileri ve bazı bitkisel ilaçlar
Eğer 4 haftadan fazla süren yorgunluk yaşıyorsanız bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz böylece yorgunluğunuza neden olabilecek tıbbi durumlar çözümlenebilir ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Yaşam Tarzından Kaynaklanan Yorgunluklar
Günümüzde hayat çok hızlı akmaktadır bizde hayatın bu ritmine uyabilmek için zaman zaman çok fazla alkol, kafein, şekerli ve yüksek yağlı yiyecek ve içecekler tüketebiliyoruz. Bu yiyecek ve içeçeklerde bizim yorgun hissetmemize neden olmakta veya neden olabilecek diğer durumları tetiklemektedir.
Yaşam tarzımıza bağlı yorgunlukların nedenleri şunlardır:
Alkol
Dinimizde tamamen yasaklanan alkol uykunuzun kalitesini etkiler. Batıda haftada 14 kadehten fazla içilmemesi tavsiye edilmektedir.
Egzersiz yapmak
Çok fazla veya çok az egzersiz yapmak ne kadar yorgun hissettiğinizi etkileyebilir.
Kafein
Çay, kahve, kola ve enerji içeceklerinde bulunan bu uyarıcının çok fazla tüketilmesi uyku kalitenizi bozacak bu da yorgun hissetmenize neden olabilecektir.
Gece vardiyası
Gece çalışanlar genellikle daha kolay yorulurlar özellikle de vardiya süreleri sürekli değişiyorsa bu durumdan çok daha fazla etkilenirsiniz.
Gündüz uykuları
Çok yorgun olduğunuzda gün boyunca kestirebilirsiniz, bu da iyi bir gece uykusu almanızı zorlaştırır. Yaşadığınız bu paradoks neticesinde oldukça yorgun bir yaşam sürebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.