Çok stresli bir hayatınız var ve sizi stresten kurtaracak yolları mı arıyorsunuz? İşte sizi stresten arındıracak 10 tavsiye
İşiniz veya kişisel yaşantınızda stres problemi yaşıyorsanız bunu gidermeniz ve mutlu olabilemeniz için öncelikle neden stresli olduğunuzu bilmeniz gerekir.
"Durumu kontrol altına almamak ve hiçbir şey yapmamak sorunlarınızı daha da kötüleştirecektir." İyi bir stres yönetiminin anahtarları; duygusal güç oluşturma, durumunuzu kontrol altına alma, iyi bir sosyal ağa sahip olma ve olumlu bir bakış açısı benimsemenizdir.
STRESTEN NASIL KURTULURUM
Egsersiz Yapın
Egzersiz stresinizi ortadan kaldırmaz ama hissettiğiniz duygusal yoğunluğun bir kısmını azaltır, düşüncelerinizi temizler ve sorunlarınızla daha sakin bir şekilde başa çıkmanıza olanak sağlar.
Kontrolü Ele Alın
Sorununuzla yüzleşin. Unutmayın ki bu dünyada dermansız dert yoktur. Eğer “Elimden birşey gelmez” gibi düşünceleri benimserseniz stresiniz daha da artar. "Birşey yapamam elimden birşey gelmez hissi stresin ana kaynaklarından biridir."
Arkadaşlarınla İletişim Kurun
Arkadaşlarınızla sürekli iletişim halinde olmanız hem sıkıntılarınızı hafifletecek hem de farklı çözüm alternatifleri bulmanızda yardımcı olacaktır.
Unutmayın!
“İnsanlarla bağlantı kurmazsanız, yardıma ihtiyacınız olduğunda başvuracak desteğiniz olmaz”
Arkadaşlarınızla yaptığınız aktiviteler rahatlamanıza yardımcı olur. Eğlenceli sohbetler mükemmel bir stres gidericidir.
Kendinize Zaman Ayırın
Artık dünyamız maalesef ayak uydurulamayacak kadar hızlandı. Ülkemizde de birçoğumuz çok uzun saatler boyunca çalışıyoruz ve keyif aldığımız şeylere pek bir zamanız kalmıyor.
Unutmayın!
Stresten korunmak ve verimli çalışmak için hepimizin sosyalleşmeye ve rahatlamaya ihtiyacı var. Uzmanlar haftada birkaç akşam işten tamamen uzaklaşıp kendinize zaman ayırmanızı tavsiye etmektedir.
Kendinle Yarış
İşter iş hayatınızda, ister normal yaşantınızda her zaman kendinize yeni bir dil öğreneceğim, yeni bir spor öğreneceğim gibi hedefler koyun. Bu kendinize güveninizi artıracak böylece stresle daha kolay başa çıkabileceksiniz.
Unutmayın!
Sürekli yeni birşeyler öğrenmek sizi mental olarak daha güçlü kılacaktır.
Sağlıksız Alışkanlıklardan Kaçının
Sizlere koltuk değneği olmaktan öteye gitmeyen alkol, sigara ve kafein gibi sağlıksız davranışlara yönelmeyin. Bu stres sorunlarınızı çözmez aksine nur topu gibi yeni problemleriniz olmasını sağlar.
“Kafanızı deve kuşu gibi kuma sokmayın”. Bunlar geçici bir rahatlama sağlayabilirler ama probleminizin ortadan kalkmasına neden olmazlar. Stresinizin nedenini bulup çözmeniz gerekir.
İnsanlara Yardım Edin
Araştırmalar başkalarına yardım eden insanların problemlerle daha rahat başa çıkabildiğiniz göstermektedir.
“Sık sık sizinkinden daha kötü durumlarda olan insanlara yardım etmek sorunlarınızı perspektif haline getirmenize yardımcı olur". Ne kadar yardımsever olursanız, o kadar güçlü ve mutlu hissedersiniz.
Yardım derneklerine ayıracak zamanınız yoksa bile her gün ufakta olsa birine bir iyilik yapmaya çalışın. Mesela birinin yoldan geçmesine yardımcı olun.
Çok Değil Akıllıca Çalışın
Akıllıca çalışmak, gerçekten fark yaratacak işlere öncelik verip onlara odaklanmak anlamına gelir.
Unutmayın!
İş hiç bitmeyecek gün sonunda her zaman yapacağınız işleriniz kalmış olacak. Bu yüzden "önem derecesi düşük işleri sona bırakın."
Olumlu Olmaya Çalışın
Hayatta her zaman pozitif düşünün ve tatminkâr olun.
“Maalesef çoğumuz sahip olduklarımızla tatmin olmuyoruz" ve yine çoğumuz "Yarım dolu bardak yerine yarım boş bardak görüyoruz".
Günün sonunda iyi giden veya minnettar olduğunuz 3 şeyi yazmayı deneyin. Bu sizi daha özverili olmaya teşvik edecektir.
Değiştiremeyeceğiniz Şeyleri Kabul Edin
Zor bir durumu değiştirmek her zaman mümkün olamayabiliyor bu yüzden kontrol sahibi olduğunuz şeylere odaklanmaya çalışın.Mesela "Şirketiniz batıyorsa ve işten çıkarmalar yapıyorsa bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok" Böyle bir durumda, kontrol edebileceğiniz şeylere (yeni bir iş aramak gibi) odaklanmanız gerekir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.