Nohut ve kuru fasülye neden suda bekletilir? Kuru bakliyatları ne kadar suda bekletmeliyiz?

Nohut ve kuru fasülye neden suda bekletilir? Kuru bakliyatları ne kadar suda bekletmeliyiz?
Kuru fasülye, nohut, mercimek en çok tüketilen bakliyatlardan olup posa değeri yüksek ve sağlık için oldukça faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirmeden sinir sistemine, kalp sağlığından kan şekerinin dengelenmesine kadar pek çok yararı bulunan bu besinlerin nasıl tüketildiği de oldukça önemli. İşte kuru baklagilleri tüketilirken yapılacak ön işlemler...

Bakliyatlar doğada kendini korumak için fitik asit gibi bağırsakları zorlayan kimyasallar içerir. Fitik asit, doğrudan tüketildiğinde çinko, demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerin biyoyararlanımlarını azaltır, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına yol açar

Peki ne yapmalıyız?

Bakliyatları pişirmeden önce yapılacak ön işlemler

Ilık temiz bir suya limon veya organik sirke ekleyerek 12-24 saat bekletin.
 

BakliyatIlık SuElma Sirkesi
1 su bardak 4 su bardağı 2 yemek kaşığı

Yani 1 su bardağı kuru fasülye yada nohuta 4 su bardağı ılık su ekleyin. İçerisine 2 yemek kaşığı elma sürkesi dökün. (Kullanacağınız bakliyata göre oranları eşit miktarda artırın)

Kullanacağınız sirkenin ev yapımı ya da organik olmasına dikkat edin.

Bakliyatların bekleme süreleri

Bakliyatİdeal Bekleme Süresi
Fasülye18-24 saat
Nohut18-24 saat
Mercimek10 saat

Fitik asiti etkin bir şekilde parçalamak için ıslatma suyuna yoğurt, yoğurt suyu yada kefir suyu ekleyebilirsiniz.. Bu sulardaki laktik asit, sindirimi kolaylaştırır,gaz oluşumunu engeller. Sonuç olarak bakliyatlardaki tüm proteinlerden ,vitaminlerden ve minerallerden tam yararlanılmış olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler