
Nohut ve kuru fasülye neden suda bekletilir? Kuru bakliyatları ne kadar suda bekletmeliyiz?
Kuru fasülye, nohut, mercimek en çok tüketilen bakliyatlardan olup posa değeri yüksek ve sağlık için oldukça faydalıdır. Bağışıklığı güçlendirmeden sinir sistemine, kalp sağlığından kan şekerinin dengelenmesine kadar pek çok yararı bulunan bu besinlerin nasıl tüketildiği de oldukça önemli. İşte kuru baklagilleri tüketilirken yapılacak ön işlemler...
Bakliyatlar doğada kendini korumak için fitik asit gibi bağırsakları zorlayan kimyasallar içerir. Fitik asit, doğrudan tüketildiğinde çinko, demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerin biyoyararlanımlarını azaltır, şişkinlik ve gaz gibi sindirim sorunlarına yol açar
Peki ne yapmalıyız?
Bakliyatları pişirmeden önce yapılacak ön işlemler
Ilık temiz bir suya limon veya organik sirke ekleyerek 12-24 saat bekletin.
Bakliyat | Ilık Su | Elma Sirkesi |
1 su bardak | 4 su bardağı | 2 yemek kaşığı |
Yani 1 su bardağı kuru fasülye yada nohuta 4 su bardağı ılık su ekleyin. İçerisine 2 yemek kaşığı elma sürkesi dökün. (Kullanacağınız bakliyata göre oranları eşit miktarda artırın)
Kullanacağınız sirkenin ev yapımı ya da organik olmasına dikkat edin.
Bakliyatların bekleme süreleri
Bakliyat | İdeal Bekleme Süresi |
Fasülye | 18-24 saat |
Nohut | 18-24 saat |
Mercimek | 10 saat |
Fitik asiti etkin bir şekilde parçalamak için ıslatma suyuna yoğurt, yoğurt suyu yada kefir suyu ekleyebilirsiniz.. Bu sulardaki laktik asit, sindirimi kolaylaştırır,gaz oluşumunu engeller. Sonuç olarak bakliyatlardaki tüm proteinlerden ,vitaminlerden ve minerallerden tam yararlanılmış olur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.