Yorgunluk ve bitkinlik sendromu yaşıyor ve nedenleri merak ediyorsanız işte anemi ve uyku apnesi dahil en yayın 10 neden
Çağımızın sorunu olan yorgunluğa veya bitkinliğe neden olan 10 hastalığı sizin için derledik.
Anemi
Sürekli tükendiğini hissetmenin en yaygın tıbbi nedenlerinden biri demir eksikliği anemisidir.
Adet dönemindeki kadınlar ve hamile kadınlar özellikle anemiye eğilimlidir.
Anemi olan hastalar, hiçbir şey yapmak istemezler zira sürekli kas ağırları hissetderler ve çok çabuk yorulurlar.
Ayrıca kandaki aşırı demirde (hemokromatoz) yorgunluğa neden olabilecek faktörlerden biridir. Bu, 30 ila 60 yaş arasındaki erkek ve kadınları etkileyen nispeten nadir kalıtsal bir durumdur.
Uyku Apnesi
Uyku apnesi, boğazınızın uyku sırasında daraldığı veya kapandığı ve tekrar tekrar nefesinizi kesdiği bir durumdur.
Bu, yüksek horlama ve kanınızın oksijen seviyelerinde düşüş ile sonuçlanır. Nefes almadaki zorluk, gece sık sık uyanmanız ve ertesi gün bitkin hissetmeniz anlamına gelir.
En çok kilolu orta yaşlı erkeklerde görülür. Alkol ve sigara içmek durumu daha da kötüleştirir.
Az Çalışan Tiroid
Az çalışan tiroid bezi vücudunuzda çok az tiroid hormonu (tiroksin) olduğu anlamına gelir. Bu sizi yorgun hissettirir.
Ayrıca bu kilo almanıza, ağrıyan kaslara ve kuru cilt problemine de neden olabilir. Çoğunlukla kadınlarda görülür ve yaşlandıkça daha sık ortaya çıkar.
Doktorunuz kan testi yaparak az çalışan tiroid tanısı koyabilir.
Çölyak Hastalığı
Bu, glütene tepki veren bağışıklık sisteminin neden olduğu ömür boyu süren bir hastalıktır. Gluten tahıllarda bulunan bir proteindir.
Çölyak hastalığının diğer belirtileri, yorgunluk dışında, ishal, şişkinlik, anemi ve kilo kaybıdır. Doktorunuz çölyak hastalığınız olup olmadığını kontrol etmek için kan testi yapabilir.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik yorgunluk sendromu (miyaljik ensefalomiyelit veya ME olarak da bilinir), en az 4 ay boyunca devam eden şiddetli ve sakat bir yorgunluktur. Kas veya eklem ağrısı gibi başka semptomlar olabilir.
Diyabet
Tip 1 ve tip 2 diyabetin ana semptomlarından biri çok yorgun hissetmektedir.
Diğer önemli semptomlar çok susamış, çok işiyor (özellikle geceleri) ve kilo kaybı. Diyabet belirtileriniz olabileceğini düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.
Glandüler Ateş
Glandüler ateş, ateş, boğaz ağrısı ve şişmiş bezlerle birlikte yorgunluğa neden olan yaygın bir viral enfeksiyondur.
Çoğu vaka gençlerde ve genç yetişkinlerde görülür. Semptomlar genellikle 4 ila 6 hafta içinde temizlenir, ancak yorgunluk birkaç ay daha sürebilir.
Depresyon
Depresyon sizi çok üzücü hissettirmenin yanı sıra enerjinizi tükenmiş hissetmenizi de sağlayabilir.
Uykuya dalmanızı engelleyebilir veya sabah erken kalkmanıza neden olabilir, bu da gün boyunca kendinizi daha yorgun hissetmenizi sağlar.
Huzursuz Bacaklar Sendromu
Bu bacaklarda sürekli ağrı hissi olan kronik bir hastalıktır. Semptomlarınız ne olursa olsun, uykunuz bozulur ve kalitesiz olur, böylece gün boyunca çok yorgun hissedersiniz.
Kaygı
Endişeli hissetmek bazen tamamen normaldir. Ancak bazı insanlar sürekli kontrol edilemeyen kaygı duygularına sahiptir ve bu kadar güçlüdür ki günlük yaşamlarını etkilerler.
Doktorlar buna anksiyete bozukluğu adını verir. Bu, erkeklerden daha ziyade kadını etkileyen yaygın bir durumdur. Endişeli ve sinirli hissetmenin yanı sıra, anksiyete bozukluğu insanlarda yorgunluğa neden olur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.