Hazır yufkadan el açması gibi börek nasıl yapılır? İşte kurumayan lezzetli börek yapmanın püf noktaları

Hazır yufkadan el açması gibi börek nasıl yapılır? İşte kurumayan lezzetli börek yapmanın püf noktaları
Börek Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Lezzetli börek yapmak aslında sanıldığı kadar zor değil! Yemek programlarında, yemek sitelerinde, sosyal medyada hayranlıkla izlediğiniz börekleri siz de evde kolayca yapabilirsiniz. Bu yazımızda çıtır çıtır, kurumayan, el açması kıvamında börekler yapmak için bilmeniz gereken tüm püf noktalarını bulabileceksiniz...

Şöyle katları birbirine yapışmayan, hamurlaşmamış, kurutulmadan pişirilmiş bir böreğin lezzeti bir başka olur. Elde açılan yufkadan yapılan börekler elbetteki başka, ama günümüzde hem vakit darlığından hem herkesin hamur açmayı bilmemesinden dolayı hazır yufkalar her daim imdadımıza yetişir. Hele bir de yufkacılardan taze yufka alma şansınız varsa mükemmel börekler yapmamanız için hiç bir neden yok.

Hazır yufkadan el açması kıvamında börek yapmak için ise bir diğer etken börek sosu!

Peki börek sosunun içerisinde neler olmalı?

Tüm börek soslarına baktığımızda süt, yoğurt, sirke, maden suyu, nişasta, yumurta, kabartma tozu, su, tereyağı ve sıvı yağ ana malzemelerden.

ÖNCELİKLE SOSUN MİKTARI ÖNEMLİ!
Yufkaların her tarafına sosun gelmesine özen gösterin. Az sürerseniz kuru kuru, yavan bir börek elde ederseniz, çok sürerseniz de hamurlaşır.

SÜTLÜ YUMURTALI HARÇLARA KABARTMA TOZU EKLEYİN
Bir kasede yarım çay bardağı sıvıyağ, 1 yumurta, 1 çay bardağı süt, yarım kabartma tozunu karıştırın. Bu sosu kullandığımız patatesli kol böreği tarifimizi yapıp tadına bakınca kabartma tozunun verdiği o farklılık sizi şaşırtacak şimdiden söyleyelim.

ÇITIR BÖREĞİN SIRRI SİRKEDE SAKLI
Sirkeli börek sosu için; bir kase 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı unu karıştırıp bekletmeden yufkaya sürün. Bu sosu kullandığımız bohça böreği tarifimizi vakit kaybetmeden deneyin, yerken parmaklarınıı yiyebilirsiniz.

VAKTİNİZ VARSA BÖREĞİN ÜZERİNE SADE MADEN SUYU DÖKÜN
Maden suyu börekleri hem yumuşacık yapar, hem de nar gibi kızartır. Ama maden suyu döküyorsanız mutlaka çekmesini beklemeniz gerekir. Tepsi böreği gibi böreklerinii hazırladıktan sonra üzerine maden suyu döküp mümkünse 1 gece buzdolabında bekletirseniz kabarık, puf puf börekleriniz olacaktır. Eğer maden sulu harcı börek sosu olarak kullanmak isterseniz bir kasede 1 şişe soda, yarım su bardağı sıvıyağ ve 1 yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kullanabilirsiniz. Bu sosu kullandığımız sodalı gül böreği tarifimiz efsane oluyor, deneyebilirsiniz.

YUMURTASIZ HARÇ HAZIRLAMAK İSTİYORSANIZ
Bir kasede 1 çay bardağı sıvı yağı ve 1,5 çay bardağı sütü karıştırıp da enfes börekler yapabilirsiniz. Bu sosumuzu kullandığımız üçgen börek tarifi favoriniz olabilir.

ODA SICAKLIĞINDA OLMASI MÜHİM
Kek, börek farketmez ne yapıyorsanız malzemeleri oda sıcaklığına getirdikten sonra kullanın.

SIVI MİKTARINI İYİ AYARLAYIN
Börek sosunu az sürerseniz böreğiniz daha çıtır olacak gibi düşünebilirsiniz ama unutmayın bu tarz börekler daha yavan ve kuru olur. Fazla sürerseniz de hamurlaşmış bir böreğiniz olur.

SÜT YERİNE YOĞURTTA OLUR
Sosunuzda süt yer alıyorsa aynı miktarda sulu yoğurt da kullanabilirsiniz.

FIRIN ÖNEMLİ
Her fırının pişirme süredi farklı oluyor. Bazı fırın hızlı pişirirken, bazıları daha geç pişirir. Verilen tariflerdeki ısı ayarına, dereceye ve sürelere birebir uymak yerine fırınınıza göre minik ayarlar gerekebileceğini unutmayın.

Şimdiden ellerinize sağlık...

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler