Unutkanlık Tarihe Karışacak! Beyin ve Hafızayı Güçlendiren 6 Süper Besin

Unutkanlık Tarihe Karışacak! Beyin ve Hafızayı Güçlendiren 6 Süper Besin
Güçlü bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız, unutkanlıktan müzdaripseniz bu haber tam size göre! İşte size hafızayı güçlendiren, öğrenmeyi kolaylaştıran, beyin dostu besinler...

Unutkanlık; uyku eksikliği, genetik faktörler, yaşam tarzı, çevresel faktörler dahil olmak üzere pek çok nedene bağlı olabilir. Bununla birlikte, beslenmenin beyin sağlığında önemli rol oynadığını araştırmalar da doğruluyor. Yani "ne yediğiniz" hem sağlığınızı hem de ruh halinizi doğrudan etkiliyor.

İşte size beyni geliştiren etkili 6 besin

1. Brokoli

1.jpg

Brokoli, bilişsel işlevi ve beyin gücünü geliştirdiği bilinen harika bir K vitamini kaynağıdır. Brokoli, glukozinolat adı verilen bileşikler açısından da zengindir . Vücut bunları parçaladığında izotiyosiyanatlar üretir. İzotiyosiyanatlar ise oksidatif stres ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltır. Brokoli ayrıca C vitamini ve flavonoidler içerir ve bu antioksidanlar kişinin beyin sağlığını daha da artırırlar.

2. Yumurta

2021/05/16/yumurta.jpg

Ekili bir beyin gıdası olan yumurta; B6, B12 ve folik asit bakımından zengin olup beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkin rol oynar.

3. Kabak çekirdeği

kabak-cekirdegi.jpg

Çinko bakımından zengin olan kabak çekirdeği, hafıza ve beyni geliştiren bir gıdadır. Ayrıca stresi azaltan magnezyum, B vitaminleri ve serotoninin öncüsü olan triptofanla doludurlar.

4. Kuruyemiş

2021/09/19/kuruyemis.jpg

Kuruyemiş, beyin fonksiyonunu korumaya yardımcı olan harika bir E vitamini kaynağıdır. American Journal of Epidemiology'de yayınlanan bir araştırmaya göre yeterli miktarda E vitamini alımı, özellikle yaşlılarda bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olmaktadır.

5. Tam tahıllar

tam-tahillar.jpg

Vücudunuzdaki diğer her şey gibi, beyin de enerji olmadan çalışamaz. Konsantre olma ve odaklanma yeteneği, kanımızda beyne yeterli, sabit bir enerji kaynağından (glikoz şeklinde) gelir. Bunu sizi gün boyu uyanık tutan te glisemik indeks değeri düşük tahıllardan seçebilirsiniz: 'Kahverengi' kepekli tahıllar, tahıllı ekmekler, pirinç ve makarna

6. Yağlı balık

somon.jpg

Yağlı balıklar bir iyi omega-3 kaynağıdır. Omega-3'ler, beyin hücreleri de dahil olmak üzere vücuttaki her hücrenin etrafında zar oluşturmaya yardımcı olur. Bu nedenle, nöron adı verilen beyin hücrelerinin yapısını iyileştirler. Araştırmalar Omega-3'ün beyindeki kan akışını artırdığını; bunun da hafıza ve beyin ile direk bağlantılı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı yağlı balıklar gibi omega-3 bakımından zengin gıdaları yemek beyin fonksiyonlarını artırır. Somon, orkinos, sardalya, fındık, keten tohumu yüksek düzeyde omega-3 içeren yiyeceklerdir.

Sporu da es geçmeyin!

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersizin de beynimizi zinde tutmaya yardımcı olduğunu unutmayın. Araştırmalar, düzenli egzersizin bilişsel işlevi geliştirdiğini , zihinsel yaşlanma sürecini yavaşlattığını ve bilgiyi daha etkili bir şekilde işlememize yardımcı olduğunu gösteriyor.

Kaynak: bbcgoodfood

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler