Beyninizi Boşa Harcamayın Duyduğunuz Herşeyi Hafızanıza Kaydedin! Çelik Gibi Hafıza İçin...

Beyninizi Boşa Harcamayın Duyduğunuz Herşeyi Hafızanıza Kaydedin! Çelik Gibi Hafıza İçin...
Hepimizin en fazla istediği şeylerden bir tanesi duyduğu her şeyi hafızasında tutabilmek, her zaman taze bir beyine sahip olmak sanırım. Peki bu mümkün mü, neler yapabiliriz? Sizler için araştırdık...

Beyin muazzam bir organ. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Peki son derece mükemmel olan bu yapıyı yeteri kadar kullanabiliyor muyuz dersiniz? Ve unutkanlıklarımız? Sizi bilmem ama, ben evin anahtarından telefona kadar her şeyi her yerde unutabiliyorum. Üstelik okuduğum kitapta çok beğendiğim bir pasajı, yarın yine okusam, hiç okumamış gibi tepki verebiliyorum. Bir yerden başlamalı, bunun çözümü olmalı diye araştırmalar yaparken harika bilgiler buldum. Uygulayıp sonucunu görmek ise oldukça güzel.

Sizler de mutlaka uygulayarak beyninizi her daim genç ve zinde tutabilirsiniz. İşte Beyninizi bir çocuk belleği kadar taze, dinamik yapacak o muhteşem bilgiler. Hazırsanız başlayalım.

Öncelikle hafıza hakkında biraz bilgi verelim. 1970 ‘li yıllarda iki psikolog bellek hakkında yaptığı çalışmalar sonucunda hafızayı üç ayrı kategoride değerlendirmişlerdir.

  1. Duyumsal hafıza
  2. Kısa süreli hafıza
  3. Uzun süreli hafıza

Duyumsal hafıza; bakarken algıladığımız her şey, anlık hislerimiz...

Kısa süreli hafıza; Telefona gelen bir kodu o anda yazmamız gerekirken zihnimizde tutmamız kısa süreli hafızanın aktifleştirilmesidir.

Uzun süreli hafıza ise; hatırlarlarken zorluk çekmediğimiz, zaten bizde var olan bilgilerdir. Bu yazımızda işte tam olarak uzun süreli hafızamızı nasıl kuvvetlendiririz buna ağırlık vereceğiz.

BESLENME

Her konuda olduğu gibi bu konuda da beslenme listenin en başında geliyor. Peki hafızayı kuvvetlendirici besinler nelerdir?

Kahve: Evet evet kahve... Bir çoğumuzun severek tükettiği, hatta vazgeçilmezi olan kahve hafızayı kuvvetlendiriyor. İçerdiği kafein sebebi ile (tabiki abartmamak ve günde iki fincanı geçmemek şartı ile) hafızayı kuvvetlendiren kahve, hafıza için müthiş bir içecek!

Folik asit: Beyin için son derece önemli olan bu mineral, bazı besinler içerisinde bulunuyor. Özellikle baklagiller, ceviz gibi kabuklu yemişler, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan folik asit, hafızanın en büyük dostu.

Omega-3: Bunu bilmeyen zannediyorum yoktur. Özellikle çocuklarımızın hem zihin hem beden gelişimi deyince aklımıza gelen Omega-3, balık yemek için en büyük sebebimiz.

STRES

Zihnimizin aktif olması için uzak durmamız gereken faktörlerde var elbette. Bu ise hepimizin bildiği gibi Stres.

Hepimiz az çok biliriz ki; stres hem fiziksel hem zihinsel olarak insanı olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerdendir. Uzun süre strese maruz kalmak ise zihnimizi fazlasıyla yorar ve işlevselliğini olumsuz etkiler. Bunun için yapmamız gereken şey ise; hayatımızda ki stres faktörlerini ortadan kaldırmak ya da en aza indirmeyi hedeflemektir.

BEYNİ YAPISAL OLARAK AKTİF HALE GETİRMEK İÇİN BU KONUDA ÜRETİLMİŞ OYUNLAR OYNAMAK

Sudoku, satranç, bulmaca gibi oyunlarla beynimizi daha iyi çalışır hale getirebiliriz. Bu anlamda dijital uygulamalardan faydalanabilirsiniz.

HOBİ EDİNMEK

Herhangi bir enstrüman veya sanatla uğraşmak zihnimizi adeta uçuşa geçiriyor. Oldukça yaş almış ve hala sanatla uğraşan insanlara baktığınızda, ne demek istediğimizi anlayacaksınız:)

DİL ÖĞRENMEK

Yeni bir dil öğrenmek beynin yapısını geliştirici, uzun süreli hafızayı kuvvetlendirici etkenlerin başında yer alıyor. Her gün çok değil bir kelime dâhi olsa yeni bir dili hayatınıza almanız, zihninizi nasıl aktifleştirecek fark edeceksiniz.

YÜRÜYÜŞ YAPMAK

Yapması kolay ve bedava:) Gün içerisinde yaptığınız yürüyüşler de zihninizi tazeler. Kısa bile olsa tempolu yürüyüş zihnimiz için oldukça faydalı.

GÖRSELLEŞTİRME

En önemli maddemiz bu...Bir çeşit kodlama da diyebileceğimiz bu işlem, öğrendiğiniz bir kelimeyi veya yeni bir bilgiyi görsel olarak bir eşya ile imgelemek. Nasıl mı? Taner isimli bir öğrenciniz var. Bu ismi unutmamak için hemen tank, tanker gibi eşyalarla beyninize kodlayın. Göreceksiniz ki; hafızanız bunu zamanı gelince ortaya çıkaracak. Ve aradan ne kadar zaman geçerse geçsin unutmayacaktır

Ders çalışırken de yine bu şekilde kodlama yönteminden yardım alırsanız , zihniniz hep aktif olacak ve bu duruma siz de şaşıracaksınız. 

Hadi bakalım. Tüm bu maddeleri uygulayarak hayatımıza geçirelim ki, elimizde var olan cevher ortaya çıksın!

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler