Çöllerden gelen şifa: "Hurma"
Hurmada bulunan diyet lifi, bağırsaklarınızı çalıştırarak vücüdunuza yardımcı olur ve LDL (kötü) kolesterol emilimini önler. Ayrıca kansere neden olan serbest radikalleri azaltabilen maddeler bakımından da oldukça zengindir.
Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobinin bir bileşeni olan demir bakımından da zengin olan hurma bu özelliği ile kandaki oksijen dengesini düzenler.
Hurmada bulunan bir elektrolit olan potasyum minerali, kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı kontrol etmeye çok fazla katkı sağlar.
Hurmaların içerisinde bulunan lutein (göz vitamini) ve zekasantin gibi karotenoidler ve B vitamini retinaya iyi gelir.
Hurmalar A ve K vitaminlerini de içerir. Hurmaların içerisinde bulunan A vitamini gözleri korur. Cildi ve mukozayı da sağlıklı tutar. Bunlara ek olarak akciğer ve ağız kanseri riskine karşı koruma sağlar. K vitamini ise, kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olur.
Hurma meyvesinin içerisinde Bakır, magnezyum, manganez, çinko, niasin (B3 vitamini), pantotenik asit (B5 vitamini) ve riboflavin (B2 vitamini) de bulunur. Bu vitamin ve minerallerin hepsi vücut sağlığını iyileştirme ve geliştirmede büyük rol oynar. Ayrıca bu kofaktörler vücudunuzun karbonhidratları, proteinleri ve yağları sindirmesinde yardımcı olur.
Hurmaları ölçülü bir şekilde tüketmek, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesine karşı koruma, felç, koroner kalp hastalığı, kolon, prostat, meme, rahim, akciğer ve pankreas kanserlerinin gelişimini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Hurmanın Besin Değerleri
Aşağıda verilen bilgiler 100 g hurma içindir.
- Kalori: 277 kcal
- Yağdan Kalori: 1 kcal
- Toplam yağ: 0.15 g
- Doymuş yağ: 0 g
- Trans yağ: 0 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1 mg
- Toplam karbonhidrat: 74,97 g
- Diyet lifi: 7 g
- Şeker: 66,47 g
- Protein: 1,81 g
- A vitamini: 7 µg
- K vitamini: 2,7 µg
- Kalsiyum: 64 mg
- Demir: 0,9 mg
Hurmanın Sağlığa Faydaları Üzerine Yapılan Bilimsel Çalışmalar
Yapılan bir araştırmada, hurma meyvesinin içerisinde kansere karşı mücadele de oldukça faydalı olduğu bilinen selenyum (bağışıklık sistemine yardımcı mineral) da dahil olmak üzere en az 15 mineralin var olduğu saptandı. Popüler ve çok sık olarak tüketilen meyvelerde bulunması zor olan 23 çeşit amino asit, palmitoleik, oleik, linoleik ve linolenik asitler dahil doymamış yağ asitlerinin de hurma meyvesinin içerisinde bulunmakta olduğu görüldü. Yapılan bu araştırmalar neticesinde hurmanın ideal bir gıda olduğu ve içerisinde bulunan çok çeşitli temel besin maddeleri sayesinde sağlık konusunda da oldukça faydalı olabileceği belirtilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.