Hindistan cevizi sağlığınıza ne katar?
Hindistan cevizi meyvesinin farklı kısımları, sunabilecekleri çeşitli sağlık yararları ile bilinir. Hindistan cevizi eti ve suyu, antibakteriyel, antifungal, antiviral (virüslere karşı etkili ilaçlar), antiparazitik ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücut sağlığına oldukça faydalıdır ve oldukça beğenilir. Bunlara ek olarak Hindistan cevizinin insan sağlığına olan yararları şu şekildedir:
Karaciğer Sağlığınızı Korur: 2018 yılında yapılan bir hayvan merkezli bilimsel çalışmada, araştırmacılar hindistan cevizi yağının hepatik steatozu (karaciğer yağlanması) tersine çevirebileceğini öğrenmiş oldu. Ayrıca, Hindistan cevizi yağının, redoks homeostazinin (kanser hücreleri ile mücadele) yenilenmesine yardımcı olarak lipid peroksidasyonunu azalttığı da gözlemlendi.
Kan Şekeri Seviyenizi Düzenler: Yine 2018 yılında yapılan bir bilimsel çalışma, Hindistan cevizi tüketiminin sağlıklı bireylerde kan şekeri seviyesini düşürdüğünü ve kilo kaybının daha kolay yaşanmasını sağladığını göstermiştir.
Bu bilimsel deneyde katılımcı olan tüm deneklere 100 gram taze Hindistan cevizli içerikli diyet yiyecekleri ve yer fıstığı içerikli besinler verildi. Hindistan cevizi tüketen bireylerin yer fıstığı tüketen bireylere göre oldukça daha fazla kan şekeri kontrolü gösterdiği gözlemlenmiştir.
Yara İyileşmesini Hızlandırır: 2016 yılında yapılan hayvan merkezli bir bilimsel çalışmada Hindistan cevizi suyunun anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu ve sürecin sonraki aşamalarında inflamasyon (hasarlı bölgenin iyileşmesi) yaklaşık olarak %43 oranında etkilediği görülmüştür.
Hindistan Cevizi Besin Değerleri
Aşağıdaki değerler 100g içindir.
- Kalori: 354
- Toplam yağ: 33,49 g
- Doymuş yağ: 29.698 g
- Trans yağ: 0 mg
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 20 mg
- Toplam karbonhidrat: 15,23 g
- Diyet lifi: 9 g
- Şeker: 6,23 g
- Protein: 3,33 g
- Fosfor: 113 mg
- Potasyum: 356 mg
- Kalsiyum: 14 mg
- Demir: 2,43 mg
Hindistan Cevizi Üzerinde Yapılan Araştırmalar
Çok sayıda çalışma, özellikle anti-parazitik özelliklerinden dolayı hindistan cevizinin faydalarına odaklanmıştır. PLOS ONE firması tarafından 2019 yılında yapılan bir çalışmada Hindistan cevizi yaprak özlerinin, sıtma hastalığına neden olan parazitin gelişmesini engellediği gözlemlenmiştir. Bu engellemeyi sağlayan ise Hindistan cevizi yapraklarında bulunan epikateşinlerdir.
Hindistan cevizi çiçeklenme, yüksek proantosiyanidin (antioksidan seviyesi yüksek olan bir madde) seviyeleri nedeniyle tıpta çok sık olarak kullanılmaktadır. 2016 yılında yapılan bir araştırma, Hindistan cevizi çiçeklenmesinin kansere neden olan radikaller üzerinde olumlu yönde etki ettiğini gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.