Ayvanın faydaları nelerdir? Ayvayı kimler yememeli?
AYVANIN FAYDALARI NELERDİR?
Uzmanların "meyvelerin kralı", "eczane gibi meyve" olarak nitelendirdiği ayvanın yararları saymakla bitmiyor.
Zengin Besin İçeriğine Sahip
Ayva, lif bakımından zengin olup temel vitamin ve mineralleri içerir. Bu nedenle diyet listelerinde sıkça yer alır.
100 gramlık bir ayvanın besin içeriği şu şekildedir:
- Kalori: 52
- Protein: 0.3 gram
- Karbonhidrat: 14 gram
- Lif : 1.75 gram
- C Vitamini: Günlük alınması gereken miktarın % 15'i
- Tiamin (B1 vitamini): Günlük alınması gereken miktarın % 1.5'i
- B6 Vitamini: Günlük alınması gereken miktarın % 2'si
- Bakır: Günlük alınması gereken miktarın % 13'ü
- Demir: Günlük alınması gereken miktarın % 3.6'sı
- Potasyum: Günlük alınması gereken miktarın % 4'ü
- Magnezyum: Günlük alınması gereken miktarın % 2'si
Gördüğünüz gibi, bu meyve orta miktarda C vitamini ve bakırın yanı sıra az miktarda B vitamini, demir, potasyum ve magnezyum sağlar.
Güçlü Antioksidanlar İçerir
Ayvanın en önemli özelliklerinden biri de antioksidan içeriğidir. Antioksidanlar stresi azaltır, iltihabı azaltır ve hücrelerinizi kararsız moleküller olan serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korur. Bazı araştırmalar, quercetin ve kaempferol gibi flavonoller de dahil olmak üzere ayvaların içerisindeki bazı antioksidanların iltihabı azalttığını ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara karşı koruma sağladığını göstermektedir
Tokluk Hissi Verir Ve Kilo Vermeye Yardım Eder
Glisemik indeksi düşük olan ayva kan şekerini hızlı yükseltmez. İçerdiği lif sayesinde tokluk süresini artırarak kilo vermeye yardım eder.
Cildi Güzelleştirir
Ayva içeriğindeki çinko, E vitamini, demir gibi maddeler sayesinde cildi güzelleştirir. Özellikle içeriğindeki E vitamini sayesinde cildin daha genç ve parlak görünmesini sağlar. Bununla birlikte çinko, demir gibi mineraller sayesinde de daha sağlıklı saç ve tırnak oluşumunu sağlar.
Hamilelikte Oluşan Mide Bulantısına İyi Gelir
Gebelikte en sık görülen semptomlardan biri de mide bulantısıdır. Bazı araştırmalar ayvaların bu semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
76 hamile kadında yapılan bir araştırmada, 1 çorba kaşığı (15 ml) ayva şurubunun, gebeliğikteki mide bulantısını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir.
Sindirim Problemlerini Hafifletir
Ayvalar, halk arasında sindirim sorunları için uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Son araştırmalar, ayva özünün bağırsak dokusunu ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarına bağlı hasarlara karşı koruyabileceğini göstermiştir.
Mide Ülserlerini Tedavi Edebilir
Erken araştırmalar, ayvadaki bitki bileşiklerinin mide ülserini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir..
Bir test tüpü çalışmasında, ayva suyu mide ülserlerine neden olduğu bilinen bir bakteri olan H. pylori'nin büyümesini engellemiştir. Bu arada, farelerde yapılan bir araştırma, ayva özünün alkole bağlı mide ülserlerine karşı korunduğunu göstermiştir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Ayvalar, sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyen iki besin olan C vitamini ve lif içerir. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahip olabilirler.
Ayvanın Diğer Faydaları
- Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur
- İshal şikayetlerinde kullanılabilir.
- Cildin genç kalmasını sağlar
- Saçların uzamasına katkıda bulunur.
- Kanser riskini azaltır.
- Kalp damar sağlığını korur.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Tansiyonu düşürür.
- Mide ve bağırsak hastalıklarına karşı korur.
- Kilo vermeye katkı sağlar.
- İçerdiği potasyum sayesinde böbrek hastalıklarına karşı korur.
- Mikroplardan ve virüslerden koruyarak hastalıklara karşı korur.
- Sivilce lekeleri ve doğum lekeleri üzerinde etkilidir.
Ayva Nasıl Tüketilir?
Ekim ayının başında hasatı başlayan ayvalar diğer meyvelerin aksine genellikle çiğ olarak tüketilmez. Genelikle pişmiş olarak tercih edilir.
Ayvanın etli olan kısmında kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenler bulunur. Bu bileşenler kolonda kansere sebep olan toksinleri ve kimyasalları bağlayarak ve mukozayı koruyarak özellikle kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar.
Ayvayı;
- Ayva reçeli
- Ayva hoşafı
- Ayvalı kereviz yemeği
- Ayva aşı (Güneydoğu Anadolu mutfağına ait)
- Ayva kebabı
- Ayva tatlısı
- Ayva çayı olarak tükebilirsiniz.
Ayvayı kabuğuyla tüketmeye çalışın. Bu, aldığınız lif miktarını artıracak daha sağlıklı bağırsakla
Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Kış aylarında bolca tüketilen ayvanın yapraklarını sonbahar döneminde toplayabilirsiniz.
1 litre suya, 7-8 adet kurumuş ayva yaprağı ekleyip 5 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra süzerek bal ve limonla tatlandırabilirsiniz.
Ayva yaprağı çayı;
- Öksürüğe iyi gelir.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Grip, nezle gibi hastalıklarda tedavi edicidir.
- Metabolizmayı düzenler
- Sindirimi kolaylaştırır.
- İçeriğindeki lif sayesinde bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
- Fazla tüketilirse kabızlığa neden olabilir.
- Ağız içi yaralarına etkilidir.
- Kansızlığa iyi gelir.
Kimler Ayva Yememeli?
Hipertansiyon hastalarının çok fazla tüketmesi tavsiye edilmez.
Düzenli ilaç alan kişlerin doktora danışarak kullanması önerilir.
Ayva tokluk hissi verdiği için aşırı zayıf kişiler çok fazla ayva tüketmemelidir.
Ayva Aşırı Tüketilirse Ne Olur?
Ayva fazla tüketilirse, kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle ishalde tedavi edici olarak kullanılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.