İftara menüsü: Mercimek çorbası, tereyağlı pilav ve fırında izmir köfte tarifi
Menü belli olduktan sonra yapması çok daha kolay olacak emin olun. Sofradaki herkesi memnun edecek
- Mercimek Çorbası
- İzmir Köfte
- Pirinç Pilavı
- Yoğurt
Önce çorba ile başlayalım...
MERCİMEK ÇORBASI
Gerekli Malzemeler;
- 1 su bardağı mercimek
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 orta boy havuç
- 1 orta boy patates
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı et suyu
- 5 su bardağı su
- 2 çay kaşığı zerdeçal
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı pul biber
Tarif: Düdüklü tencerede doğradığınız yemeklik soğanları ve zeytinyağında kavurun.Kavrulan soğana önce küp küp doğradığınız havucu ekleyin ve kavurun. Ardından küp küp doğradığınız patatesleri de ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz mercimeği kavrulan karışıma ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Suyu ve et suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. Düdüklünün sesi çıktıktan sonra yaklaşık 15 dakika sonra kapatın. Pişen çorbayı blenderdan geçirin. Baharatlarını ve tuzunu atıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Çorbanız servise hazır.
Ana yemeğe geçelim...
FIRINDA İZMİR KÖFTE
Köftesi için Gerekli Malzemeler;
- 500 gram az yağlı kıyma
- 1 adet yumurta
- 1.5 su bardağı ekmek içi ya da galeta unu
- 1 adet orta boy kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kekik
- Tuz
- 1 çay kaşığı ucu ile karbonat (Sırrı burda)
Üzeri İçin;
- 2 adet orta boy domates
- 3 adet orta boy patates
- 3 adet biber
Sosu İçin;
- 3 adet domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tarif: Öncelikle soğanı rondodan geçirin ya da çok küçük küçük doğrayın. Karıştırma kabına köfte için gerekli tüm malzemeleri koyup 10 dakika güzelce yoğurun.Köftede yoğurma işlemi önemlidir unutmayın. Gerekirse yoğururken azar azar su ekleyerek kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Şekli size kalmış ama izmir köfte parmak şeklinde ince uzun olur. Şekil verip buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Dinlenen köfte her zaman daha lezzetli olur. Patatesleri soyup köftelerle aynı boyda doğrayın. Fırın kabına bir köfte bir patates olacak şekilde dizin. Üzerine doğradığınız domates ve biberleri dizin. Şimdi sosu hazırlamaya geçelim. Sosu için tavaya sıvı yağı ve salçayı alarak kavurmaya başlayın. Rendelediğiniz domatesleri ilave ederek 10 dakika kadar pişirin. 1 su bardağı suyu da ekleyip 2-3 dakika kaynatıp ocaktan sosu alın ve köftelerin üzerine bolca döküp önceden ısıtılmış 180°C fırında önce üzeri kapalı şekilde 15 dk daha sonra üzerini açarak patatesler kızarana kadar 15-20 dakika daha pişirin. Ana yemeğiniz hazır.. Afiyet olsun.
Pilavsız olmaz dimi...
TEREYAĞLI SADE PİLAV
Gerekli malzemeler
- 1 su bardağı pirinç (Tarifde, osmanlı baldo pirinç kullanılmıştır)
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
- İsteğe bağlı karabiber,tuz
- Yarım su bardağı et ya da tavuk suyu(Eğer et yada tavuk suyu kullanmayacaksanız 1,5 su bardağı sıcak su kullanın)
- 1 tatlı kaşığı silme tuz (Damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz)
Tarifi: Pirinci 2 su bardağı sıcak su ve 1 tatlı tuz ilave ettiğiniz kapta yarım saat bekletin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağını koyup eritin. Islatmaya bıraktığınız pirinçler suyun altında nişastası gidene kadar yıkayın. Süzdüğünüz pirinçleri eriyen yağın üzerine ekleyip 2 dk kavurun. (Fazla kavurup kurutmayın. Daha sonra 1 su bardağı sıcak suyu + yarım su bardağı et/tavuk suyunu ve tuzunu ( ya da 1,5 su bardağı sıcak suyu) kavrulan pirincin üzerine ekleyin. Göz göz olup kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp üzerine peçete kapatın ve dinlenmeye bırakın. Pilav da hazır.
Bir de mevsim salatası yapın tamamdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.