Haluj Böreği (Yağ Haluju) tarifi

Haluj Böreği (Yağ Haluju) tarifi
Çerkes mutfağından çok lezzetli bir kıymalı hamur işi tarifi ile karşınızdayım. Bu tarifle kendinizi Masterchef gibi hissedeceksiniz.

Bu tarifin yapımı çi börek ile epey benzer. Burada börekler küçük küçük olarak hazırlanmakta. Ayrıca isterseniz bunu mantı şeklinde de pişirebilirsiniz. Ben hem mantı halini hem de böyle kızarmış halini çok sevdim.

Ufak ufak uğraşamam diyorsanız daha büyük hamur açarakta yapabilirsiniz. İçi de kavrulduğu için kıymanın pişmeme ihtimali yok. Siz de kapatırken isterseniz uçlarını elinizle katlayabilir ya da bir hamur ruleti ile kesebilirsiniz.

Her halükarda şekli çok güzel oluyor. Sıcak ya da soğuk servis de edebilirsiniz. Hamuru mayasız olduğu için sizi fazla zorlamayacaktır.

İçindeki karbonat, maya olmamasına rağmen oldukça hafif olmasını sağlıyor, ayrıca puf puf kabarıyor. Böyle olunca fark etmeden biraz fazla kaçırmanıza sebep olabilir. Benden söylemesi :)

Çerkez böreği ya da yağ haluju da bilinen bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ederim. İçini isterseniz patatesli veya peynirli de hazırlayabilirsiniz. Yine benzer bir lezzet olan Fıccın Tarifinide denemenizi tavsiye ederim. İşte Çerkez Mutfağı ile özdeşleşen enfes tarif

Malzemeler:

  • 5 su bardağı un + yarım su bardağı toparlamak için
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1 paket karbonat (10 gr)

İç Harcı için:

  • 2 adet orta boy soğan
  • 300 gr kıyma
  • çeyrek demet maydanoz
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızı pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

Haşlamak için:

  • Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:

  1. İç harcı için soğanı robottan geçirin ya da yemeklik doğrayın.
  2. Kıymalarla birlikte soğanı tavaya alın ve sıvıyağı ekleyin. Tuz, karabiber, kırmızı pul biberi ilave ederek suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
  3. Ocaktan aldığınız harca kıydığınız maydanozları ekleyin ve karıştırarak soğuması için kenara alın.
  4. 5 su bardağı unu yoğurma kabına alın. Üstüne yumurta, su, karbonat ve tuzu ilave ederek toparlanıncaya kadar yoğurun.
  5. Toparlanan hamuru unladığınız tezgaha alın ve yarım su bardağı unu azar azar ekleyerek tele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  6. Hamuru 2 parçaya bölün. Unladığınız tezgahta oklava yardımıyla açın.
  7. Açtığınız hamurdan su bardağı yardımıyla yuvarlak parçalar kesin.
  8. Her hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı iç harcı koyun ve kapatarak uçlarını açılmayacak şekilde bükün.
  9. Bol yağ koyduğunuz tavada önlü arkalı kızartın.
  10. İsteğe göre yeşilliklerle servis yapın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler