Peynirli çerkes mantısı (Psihalive) nasıl yapılır, tarifi ve gerekli malzemeleri?

Peynirli çerkes mantısı (Psihalive) nasıl yapılır, tarifi ve gerekli malzemeleri?
Çerkez Mutağının sevilen hamur işlerinden biri olan psıhalıve (Pisalve diye okunur); çerkez mantısı, haluj ve hambal gibi farklı isimlerle de bilinen bir mantı çeşididir. Peki peynirli çerkez mantısı nasıl yapılır, iç harcı nasıl hazırlanır? İşte lezzetiyle yiyenleri büyüleyen çerkez mantısı tarifi...

Çerkez mantısı, Kayseri mantısı gibi küçük olmaz. İrisi makbuldür. Hamurun yapılışı bildiğimiz mantı ile aynı, sert bir yapısı oluyor. Bu sayede kolayca açılıyor. Patateslisi de peynirlisi de çok lezzetli oluyor. Tarifimize ikisinin de ölçülerini verdik, hangisi damak tadınıza uyuyorsa onu yapabilirsiniz.

Lor peynirli psihalive için hangi malzemeler gerekli?
➞ 4 su bardağı un
➞ 1 adet yumurta
➞ 1 tatlı kaşığı tuz
➞ Aldığı kadar su

Peynirli yapmak isterseniz;
➞ 500 gr lor peyniri
➞ 2 adet kuru soğan
➞ 1 tatlı kaşığı toz biber

Patatesli yapmak isterseniz;
➞ 5-6 adet patates
➞ 1 adet kuru soğan
➞ Tuz, kara biber, pul biber, kırmızı toz biber
➞ Zeytinyağı

Haşlamak için;
➞ 2.5 litre su
➞ 1 yemek kaşığı tuz

Tereyağlı sos için;
➞ 2 yemek kaşığı tereyağ
➞ 1 yemek kaşığı sıvı yağ
➞ 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Lor peynirli psihalive nasıl yapılır?
✔️ Yoğurma kbına yumurtayı, suyu, tuzu alıp karıştırın. Azar azar un ilave ederek orta sertlikte pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirin.
✔️ Peynirli harç için: Tavaya yemeklik doğradığınız soğanı ve sıvı yağı alıp soğanlar yumuşayana kadar pişirin. İçerisine lor peyniri ve toz biberi koyup 1 dakika karıştırıp ocağın altını kapatın. Hazırladığınız iç harcı soğumaya bırakın.
✔️ Patatesli harç için: Patatesleri haşlayıp soğuduktan sonra rendeleyin. Tavava zeytinyağı ve yemeklik doğradığınız soğanı soteleyip tuz, baharat ve patatesi ekleyip kavurun. Hazırladığnız iç harcını soğumaya bırakın.
✔️ Dinlenen hamuru 2 bezeye ayırın. Merdane ile çok ince ya da çok kalın olmayacak şekilde açın. Su bardağı yardımıyla yuvarlak şekiller kesin. İç harcından koyup D şeklinde kapatın. (Dilerseniz kare kare kesip üçgen şeklinde de kapatabilirsiniz) Kenarlarını isterseniz kıvırarak şekil verin isterseniz elinizle bastırın. Hemen pişirmeyecekseniz buzluğa kaldırabilirsiniz.
✔️ Tencerede kaynayan suya tuz ekleyin. Kaynarken tek tek hazırladığınız hamurları atıp yumuşayana kadar pişirin. Yaklaşık 6 dakikaa pişiyor kontrol edin.
✔️ Süzüp servis tabağına alın. Üzerine tereyağlı sos dökün.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler