3 Ustadan Yemelere Doyamayacağınız Çiğ Börek Tarifi
Püf noktalarına dikkat ederek yağ çekmeyen, içi sulu sulu, puf puf, dışı çıtır çiğ börekler yapmak isterseniz tüm sırlarını açıklıyoruz.
Aslen adı çi börek. Çi Tatarcada şahane anlamına geliyor.Lezzeti gerçekten şahane oluyor. Orjinalinde kıymayla yapılan çiğ börek şimdilerde patatesli, peynirli, çikolatalısı bile var ama orjinali en güzeli. Lafı uzatmadan 3 ustadan çiğ börek tarifine geçelim.
ARDA'NIN MUTFAĞI ÇİBÖREK TARİFİ
Hamuru için gerekli malzemeler: 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
İç Harcı için; 250 gr az yağlı kıyma, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, tuz, karabiber, 4-5 yemek kaşığı su
Kızartmak için; ayçiçek yağı
Yapılışı: 3 su bardağı unu tezgaha alın. 1 tutam tuzu ekleyin. Unun ortasını havuz gibi açıp içerisine suyu, zeytinyağını ve sirkeyi ekleyin.Çatalla sıvı malzemeyi karıştırıp dıştan içe azar azar un alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvmaında sert olmayan bir hamur elde edin. Hamuru güzelce yoğurduktan sonra üzerine bir bez örtüp 5 dakika dinlendirin.Bu arada iç harcını hazırlayalım. Geniş bir kaseye kıymayı, rendelenmiş soğanı(suyuyla birlikte), tuzu, karabiberi alıp elinizle karıştırın. En son 4-5 yemek kaşığı su da ekleyerek hafif nemli sulu bir karışım elde edin. Artık çibörek yapımına geçebiliriz. Hamurdan cevizden çok az büyük bezeler yapın. Tezgahı hafif unlayıp merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açın.Açtığınız hamurun yarısına hazırladığınız iç harcından yerleştirin ve kaşıkla düzeltin. Yarım ay gibi kapatıp çay tabağı ile ya da hamur kesici ile kesip bol kızgın yağda arkalı önlü kızartın. Hepsi bu:) Afiyet olsun.
REFİKA'NIN MUTFAĞI ÇİĞ BÖREK YAPIMI
Hamuru için gerekli malzemeler: 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, ½ paket kabartma tozu, 1/3 su bardağı su, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1,5 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için 2 avuç un
İç harcı için; 200 gr kıyma,1,5 adet soğanın suyu, 1/5 su bardağı su, ½ çay kaşığı karabiber,tuz
Kızartmak için: zeytinyağı
Yapılışı: Yoğurma kabına malzemeleri alıp yoğurun. Hamur kıvam alınca tezgaha alıp tezgahta da hafif unla pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru 6 parçaya bölün ve beze yapın. Bezelerin üzerini örtüp 15 dakika dinlendirin. İç harcı için soğanı robottan geçirin, süzgeçle süzün. Bu suya kıymayı ekleyin. Eğer soğanınız yeteri kadar sulu değilse 1/5 su bardağı kadar daha su ekleyebilirsiniz. Bu oran kıymadan kıymaya farklılık gösterecektir o yüzden kıymanız aldığı kadar su ilave edebilirsiniz. Kıymanın püremsi bir kıvamı olması önemli. Karabiberini ve tuuznu da ekleyip iyice karıştırın. Hamur bezelerini açmak için hem tezgahı hem de merdanenizi unlayın ve çok fazla bastırmadan, yavaş yavaş, her tarafı eşit olacak şekilde açın. Hamura hafif oval bir şekil vermeye çalışın. Açtığınız hamurların fazla ununu silkeledikten sonra kıymayı yerleştirip lahmacun gibi bastıra bastıra kıymayı yayın. Yarım ay çeklinde kapatıp bir çay tabağı ile uçlarını kesin. Kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
HARUN USTADAN ÇİĞ BÖREK TARİFİ
Gerekli Malzemeler; 6 su bardağı un, 600 gr az yağlı dana kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tane orta boy rendelenmiş soğan, 1,5 su bardağı su (hamuru yoğurmak için)
kızartmak için bir miktar sıvı yağ
Yapılışı: İç harcını hazırlayalım. Kıymaya, 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 su bardağı suyu, rendelenmiş soğanı ve 1 tatlı kaşığı karabiberi ekleyip güzelce yoğurun. Cıvık bir harç olmalı. Hamuru yoğuralım.Unu tezgaha alın. Ortasını havuz şekline açıp tuz ekleyin. Ortasına su ekleyip orta sertlikte bir hamur elde edin. Yaklaşık 10 dakika kıvamı gayet güzel oluyor. Hamurun üzerini kapatıp 5 dakika bekletin. Bu arada yağı ısıtın. Hamuru cevizden biraz büyük bezelere ayırın. Yaklaşık 16 beze çıkıyor. Hafif unlanmış tezgahta merdaneyle açın. Hamurun yarısına iç harcından koyup yarım ay gibi kapatın. Çay tabağı ile kenarını kapatıp bol kızgın yağda kızartın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.