Patlıcanın buzlukta en sevdiğim hali kesinlikle közlenmiş hali. Ben her yıl 30 kilo kadar közleyip buzluğa koyuyorum. Bütün kış bu patlıcanlarla salatalar, ali nazik, karnıyarık, hünkar beğendi için kullanıyorum. Salata için olanların yanına 2 şer adet te közlenmiş biber koyuyorum çok pratik oluyor.
Siz de köz patlıcanları buzluğa koymak isterseniz tüm püf noktaları paylaşacağım.
✔️ Ocakta, fırında ya da mangalda patlıcanları közleyin. Eğer çok yapacaksanız mahalle fırınlarına verebilirsiniz imkanınız varsa. Bizim bahçe müsait olduğu için ben her zaman mangalı tercih ediyorum. Nerede közlerseniz közleyin patlıcanları yıkadıktan sonra mutlaka bir kaç yerinden bıcakla delikler açın.
Fırında közleyecekseniz önceden fırını 200 derecede ısıtın. Fırın tepsisine patlıcanları dizin. Orta bölümünde 20 dakika pişirdikten sonra patlıcanları çevirin. Tekrar 20 dakika daha közleyin. Ortalam 40 dakikada her tarafı eşit bir şekilde közlenmiş olacaktır.
✔️ Patlıcanların kabuklarını soyun. Közlenen patlıcanları kapalı bir kap içinde bir müddet bekletirseniz kabuğu hemen soyulacaktır.
✔️ Soğuduktan sonra çok fazla beklemeden (aksi takdirde sulanır) tek seferlik kullanacağınız miktarda patlıcanları buzdolabı poşetlerine koyun. Ben tüm tüm koyuyorum doğramıyorum. Bu sayede ister karnıyarı ister salataya kullanıyorum. Havasını alıp bağlayın. Ben kilitli poşet kullanıyorum daha pratik oluyor.
✔️ Poşetledikten sonra hemen buzluğa kaldırın.
Közlenmiş Patlıcanlar Buzlukta Ne Kadar Süre Saklanır?
1 yıl bozulmadan güvende saklayabilirsiniz.
Köz Patlıcanla Neler Yapabilirsiniz?
- Hünkar Beğendi
- Patlıcan Salatası
- Köz Patlıcan Köftesi
- Ali Nazik
- Közlenmiş Patlıcandan Karnıyarık
- Babagannuş Salata
- Patlıcanlı Kek
- Köz Patlıcan Çorbası
- Manca
- Labneli Köz Patlıcan Salatası
- Köz Patlıcan Mezesi
- Közlenmiş Patlıcanlı börek
- Tavuklu Hünkar Beğendi
Közlenmiş Patlıcanın Kararması Nasıl Önlenir?
Patlıcanı soyduktan sonra limonlu suda bekletebilirsiniz.