İstiridye mantarı son dönemlerin popüler yiyeceklerinden. Uzmanlar onun hakkında "Antibiyotik kullanmak yerine istiridye mantarı tüketin" diyor.
Tarifimize geçmeden önce şifa deposu istiridye mantarının faydalarına bir göz atalım.
- Yaprak mantarı, kayın mantarı veya kavak mantarı olarak da bilinen istiridye mantarı; kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden oldukça zengindir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
- Tok tutar, açlık duygusunu bastırır. Diyet listelerinin baştacıdır.
- Kilo vermenizi sağlar.
- Doğal bir antioksidan kaynağıdır.
- Kolesterol seviyesini düşürür.
- Kabızlığı önler.
- Anemiyi önler.
Bu kadar faydalı olan istiridye mantarını artık sofranızdan eksik etmezsiniz:) Hazırsanız tarifimize geçelim!
KEKİKLİ İSTİRİDYE MANTARI İÇİN MALZEMELER
- 500 gr istiridye mantarı
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kekik (Kekik olmazsa olmaz)
KEKİKLİ İSTİRİDYE MANTARI TARİFİNİN HAZIRLANIŞI
- Tavaya sıvı yağı koyun ve ocağın altını yakın.
- Mantarları julyen doğrayın.
- Tuz ve doğranmış mantarı tavaya alıp soteleyin.
- Mantarlar suyunu salıp, tekrar çektikten sonra tereyağını ekleyip 2 dakika daha kavurun.
- Karabiber ve kekigi de ekleyip karıştırın.
- Kekikli istiridye mantarı servise hazır.
ÖNERİLER
- Mevsiminde taze kekik de ilave edebilirsiniz.
- Acı seviyorsanız pul biber de yakışır.
- Köfte ve tavuk yanında ikram edebilirsiniz.
- Soğanları da piyaz şeklinde doğrayarak daha da lezzetlendirebilirsiniz. Ama orjinal tarifinde yok.