Bakır minerali nedir? Vücudumuz için faydaları nelerdir?

Bakır minerali nedir? Vücudumuz için faydaları nelerdir?
Sağlıklı bir yaşam için canlıların yaşamında büyük önem taşıyan bakır elementinin faydaları nelerdir? Eksikliğinde neler olur? Tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hepimizin babaanne-anneanne evlerinden hatırladığımız, mutfakta seramiklerin, porselenlerin henüz yerini almadığı dönemlerde kullanılan kaplardır bakırlar. Eski dönemlerde takı olarak kadınların kullanmayı tercih ettiği bakırlar, insan sağlığı için oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, bakır mineralinin insan vücudunda azaldığında nelere yol açabileceği konusunda önemli çalışmalar ortaya koymuştur. 

Cu sembolü ile bilinen ve 1B geçiş elementleri arasında yer alan bakır, enzimlerin yapısında bulunur. Canlıların yaşamsal faaliyetleri açısından oldukça önemlidir.

Bedenimiz; cebimizde ki bozuk paralar gibi bakır, çinko, mangan, selenyum, vanadyum, molibden, hatta nikel içerir. Bazı elementler, canlılığın temelidir. Bunlar; hidrojen, kalsiyum, karbon, oksijen, nitrojen ve fosfordur. Bu elementler sentezlenip geri dönüştürülemez. Ancak vücuda alındığında işlenirler.

Metal elementler ise farklıdır.

İşte bu elementlerden olan bakır, vücudumuzda ki birçok faydalı işlevi yerine getiren ve mükemmel sistemin adeta bir parçası olarak görevini yapan elementlerdendir. Vücudumuzda ki mekanizma öylesine güzel ve mükemmel bir şekilde yaratılmıştır ki, bu mekanizma da her şey ölçü iledir. Şayet bir düzensizlik olur, bu oranlar değişirse beden zarar görmeye başlar. Vücudumuzda ki bakır oranı da aynı şekilde eksik veya fazlalığında, sağlığı hasara uğratır.

BAKIRIN FAYDALARI

  • Merkezi sinir sisteminin oluşumunda görev alan bakır; 
  • Saç ve deri sağlığı için son derece önemlidir. 
  • Deri hastalıklarının iyileşmesini sağlar.
  • Kemikleri güçlendirir
  • Beyin sinir sistemi sağlığı için gereklidir
  • Alyuvar oluşumuna katkı sağlar
  • Vücutta ki protein sentezlenirken yardımcıdır
  • Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda etkisi vardır.
  • Bir eklem rahatsızlığı olan  artrit semptomlarını azaltır. Anti inflamatuar etkileriyle bu semptomları azaltan bakır, son zamanlarda alternatif tedavi yöntemleri arasında yerini almıştır. Eklemler üzerinde oluşturduğu önemli etkileri sebebi ile, bilezik olarak kullanılmaktadır.
  • Doğru büyüme de önemli rol oynar.
  • Bakır minerali , diyetlerde dengeli bir seviye de mutlaka bulundurulmalıdır. İskelet sisteminin korunmasında önemli rol oynayan bakır, kırımızı kan hücresinin oksijen taşımasına yardımcı olur. Eksikliği durumunda bu oksijen transferi gerçekleşmediği için büyüme de bozukluk görülebilir.
  • Bakır, vücutta ki melanin üretiminin düzenlenmesi konusunda oldukça etkilidir. Cildimizin rengini, deri hücreleri tarafından üretilen “melanin” pigmenti belirler. Bu pigment vücutta azaldığında deri de görülen renk bozuklukları meydana gelir. Cildimizin sağlığı için önemli olan melanin pigmentinin düzenlenmesi konusunda bakırın büyük rolü vardır.
  • Bakır minerali, insan bedeninde kolesterol seviyelerini de azaltır. LDL kolesterol ( kötü kolesterol) düzeylerini düşürür. HDL (iyi kolesterol)  seviyesini artırmaya da yardımcıdır.
  • Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasında önemli bir yardımcıdır. Bağışıklığı güçlendirir.
  • Tiroit bezinin düzgün işlemesi konusunda önemli rol oynayan bakır, hormonlar üzerinde etkilidir.
  • Bakır, sağlıklı kan hücreleri üretiminde yardımcıdır. Şekerin vücutta kullanımı konusunda etkili iken, demir mineralinin bağırsak yolu ile emilimine büyük katkı sağlar. 
  • Bakırın en bilinen özelliklerinden birisi de, beyni uyarıcı olmasıdır. Fakat bu elementin vücutta fazla olması da beyin için zararlıdır. Son yıllarda ki araştırmalar gösteriyor ki; taşıyıcı protein olan ATP7 A' nin bakır desteği ile ilişkisi vardır. Bu protein, beynin düşünce süreçleri ile ilgilidir.

Her konuda olduğu gibi, bakır kullanımı konusunda da, doz oldukça önemlidir. Her ne kadar sağlık için büyük önem arz ediyor olsa da, bakırın olması gerekenden fazla vücuda alınması zararlıdır.

GÜNLÜK BAKIR İHTİYACI VE FAZLA BAKIRIN ZARARLARI

Beden sağlığımız için bakır mineralinin ne kadar önemli olduğunu artık biliyoruz. Bir yetişkinin günlük bakır ihtiyacı 2,5 mg iken, bu durum çocuklarda ise farklıdır.

Bebekler için günlük bakır ihtiyacı 0.5 mg, çocuklarda 1-2 mg olarak belirlenmiştir. Bu oran düştüğünde ve vücutta bakır eksikliği uzun süre devam ettiğinde telafisi zor sorunlara neden olabilir.

Fakat dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri ise, uzun süre yüksek dozda kullanımı zehirlenmelere neden olabilir. Depresyon, şizofreni, yüksek tansiyon ve zihin bulanıklığı gibi durumlar da bakır fazlalığında ortaya çıkan zararlardır. Bu sebepten, bakır mineralinden vücudumuzu eksik bırakmamalı, uzun süre dışarıdan takviye olarak alındığında ise mutlaka belli bir süre ara vermeli, beklenmeyen bir durum gözlemlediğimizde kullanımı konusunda hekimimize danışmalıyız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler