Yediğimiz yiyecekler beynimiz için sandığımızdan daha önemli. O'nu beslemek, güçlendirmek için önerilen popüler besinlerden biri var ki gerçekten şaşırtan cinsten: Zerdeçal!!!
Bugünlerde zerdeçal sadece mutfaklarda kullanılan bir baharat olmakla kalmıyor, pek çok sağlık sorununa da çözüm sunuyor. Üstelik bilimsel kanıtlar da var.
Hindistan'da neredeyse her yemeğe kullanılan zerdeçal son yıllarda ülkemizde de popülerlik kazandı. Çorbadan tavuğa çoğu yemek tarifinde adını sıkça duyduğumuz kozmetikte bile yaygın kullanılan zerdeçalı sizin için araştırdık.
Peki zerdeçalı farklı kılan ne? Neden zerdeçal? Araştırmalarda neden ön planda?
Zerdeçal zaten binlerce yıldır hem baharat hem de şifalı bitki olarak özellikle geleneksel Asya toplumlarında kullanılıyordu. Diğer ülkelerde de zamanla kullanımı yaygınlaştı.
Bilim adamları zerdeçalın içerisindeki kurkumin maddesini keşfettikten sonra üzerinde pek çok araştırma yaptılar. Bunlardan en şaşırtıcı olanı ise zerdeçalın beyin ve hafıza üzerine etkisi. Sonuçlar gerçekten inanılmaz!!!
Aslında zerdeçalla ilgili araştırmaların temel nedenlerinden biri de Hindistan'da Alzheimer hastalığına sahip insanların dünyanın diğer bölgelerine kıyasla daha az olması.
ZERDEÇALIN BEYİN GELİŞİMİNE ETKİSİNİ ARAŞTIRMALAR DA DOĞRULADI
Bilimsel araştırmalar zerdeçalın hafızayı ve diğer bilişsel işlevleri geliştirdiğini kanıtladı.Yapılan çalışmaların birinde başlangıçta tüm katılımcılara standart bilişsel testler uygulandı ve bunlar çalışma boyunca ve çalışmanın sonunda her 6 ayda bir tekrarlandı. Sonuçlar, günde iki kez kurkumin alan deneklerin çalışma boyunca hafıza testlerinde yüzde 28'lik bir iyileşme gösterdiğini ortaya koydu. Kurkumin alan kişilerin ruh hallerinde de iyileşmeler yaşandı. Dahası, kurkumin alan katılımcılar, hafıza ve duyguda kilit rol oynayan bölgeler olan hipotalamus ve amigdala beyin bölgelerinde daha düşük beta-amiloid ve tau seviyelerine sahipti.
Tabiki araştırmalar sadece bununla sınırlı değil. Yapılan yüzlerce araştırma zerdeçalın beyin gücünü desteklediğini ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olduğunu kanıtladı.
ZERDEÇAL BAŞKA NELERE FAYDALI
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, hafızayı güçlendiriyor.
- Yanık ve yaraların iyileşmesinde oldukça etkili
- Stresi azaltıyor, sakinlik veriyor.Ruh halinizi iyileştiriyor.
- Daha dinç olmamızı sağlıyor.
- Cilt problemlerinde oldukça etkili, pek çok cilt maskesinde yaygın kullanılıyor.
- Sindirimi kolaylaştırıyor, kabızlığa iyi geliyor.
- Kanseri önlemeye yardımcı oluyor.
- Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlıyor.
- Kalp sağlığı üzerinde pek çok araştırma mevcut. Kalbe iyi geliyor
- Alzheimer riskini düşürmekle kalmıyor, erken bunama riskini de düşürüyor.
Görünüşü zencefili de andırıyor aslında, zencefilin içi sarı zerdeçalın içi yeşil. Zerdeçalın kökü kurutulup toz haline getiriliyor. Bu toz köri baharatının da ham maddesi olarak kullanılıyor. Koriye altın rengini veren bu...
ZERDEÇAL NASIL TÜKETİLİR
Bilim adamları, zerdeçalın yağda ısıtılıp ve karabiberle birlikte yenmesin öneriyor. Çünkü "kurkimin" en iyi zentinyağı ve karabiberle birlikte açığa çıkıyor. Bu muhteşem üçlü zerdeçalın özelliklerini maximum derecede kullanmanızı sağlıyor.Bu şekilde bağırsaktan emilimi de daha hızlı oluyor. Bunun dışında;
- Bal ile karıştırılıp yiyebilirsiniz.
- Mercimek çorbası, tavuk vs gibi yemeklere ekleyebilirsiniz.
- Zerdeçal çayı hazırlayabilirsiniz.
- Pirinç pilavına koyabilirsiniz.
- Süt ve bal ile çok güzel bir içecek hazırlayabilirsiniz.
- Salata soslarına koyabilirsiniz. Zerdeçalı havuç salatası efsanedir deneyin...
- Direk yoğurtla karıştırılıp yiyebilirsiniz.
- Yumurta, omlet, menemen gibi kahvaltılıklara ekleyebilirsiniz.
Bu arada kuru zerdeçalı sevmiyorsanız taze zerdeçalı da kullanabilirsiniz.
Kısacası zerdeçalı sofralarınızdan eksiketmeyerek beyninize yatırım yapın. Tabi ölçü önemli. Kullanılan doz 1 çay kaşığını geçmemeli. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlar, yeni amaliyet olmuş olanlar , karaciğer hastaları, böbrek taşı olanlar, safra problemi yaşayanlar ve mide hassasiyeti olanlar kullanmadan önce doktora danışmalarında fayda var.