Yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir?

Yiyeceklerin küflenmesi nasıl önlenir?
Küf nedeniyle yiyeceklerin bozulmasını önlemenin birkaç yolu vardır. Öncelikle küf oluşumuna neden olabilecek ortamda besinlerinizi saklamamalı ve hijyene çok dikkat etmelisiniz.

Küflü gıdalardan gelen sporlar (mantarlar sporla ürerler) buzdolabında veya diğer saklama alanlarında birikebileceğinden bu saklama alanları sürekli temiz tutulmalı, hijyene çok önem verilmelidir.

Yiyeceklerde küf oluşumunu önlemek için şu bilgilerden faydanabilirsiniz.

  1. Buzdolabınızı düzenli olarak temizleyin: İçini birkaç ayda bir silin.
  2. Temizlik malzemelerini temiz tutun: Buna bulaşık bezleri, süngerler ve diğer temizlik gereçleri dahil.
  3. Ürününüzün çürümesine izin vermeyin: Taze yiyeceklerin raf ömrü sınırlıdır. Alışverişlerinizde bu traz gıdaları birkaç gün içinde tüketebileceğiniz miktarlarda satın alın.
  4. Bozulabilir yiyecekleri soğuk tutun: Sebze gibi raf ömrü sınırlı yiyecekleri buzdolabında saklayın ve iki saatten fazla dışarıda bırakmayın.
  5. Saklama kapları temiz ve iyi kapatılmış olmalıdır: Yiyecekleri saklarken temiz kaplar kullanın ve havadaki küf sporlarına maruz kalmasını önlemek için üzerini kapatın.
  6. Artan yemekleri hızlı tüketin
  7. Uzun süreli saklama için dondurun: Yiyecekleri yakın zamanda yemeyi planlamıyorsanız, dondurucuya koyun.
  8. Sıcak ve nemli koşulların küf oluşumu tetikleyip hızlandırabileceğini unutmayın
  9. Kesilmiş veya öğütülmüş yiyecekler de hızlıca tüketilmelidir. Geniş yüzey alanı küflerin daha hızlı çoğalmasına neden olacaktır.
  10. Tahta veya kilden yapılmış gözenekli kaplarda küfü tamamen çıkarmak kolay değildir. Bunlarda düzenli olarak küf görülüyorsa atılmalıdır. Atılmaması halinde bu küf diger yiyeceklerinize kolayca bulaşabilir.
  11. Oksijen mantarların üreyebilmesi gereken bir elementtir. Yiyeceklerinizi oksijenden uzak tutarsanız çürümeye karşı korumuş olursunuz. Bunu da vakumlu poşetler yardımıyla yapabilirsiniz.
  12. Yiyecekleri doğru saklama yöntemleri makalemize göz atın.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler