Meyve ve sebzelerin çürümesi nasıl önlenir

Meyve ve sebzelerin çürümesi nasıl önlenir
Bazen buzdolabınızın kapısını açtığınızda daha 1 haftalık meyve ve sebzelerin çürümüş ve bozulmuş olduğunu gördüğünüzde Vay be! Bu koku da ne? dediğiniz olmuştur. Genelde bunun suçlusu olarak satın aldığımız yeri suçlarız ama durum her zaman böyle olmuyor.

Tüm yiyecekler, doğal özelliklerini koruyacak şekilde doğru şekilde depolanmalıdır. Her ürünün ihtiyaç duyduğu hava, nem, ışık, sıcaklık gereksinimi farklıdır. Ürünlerinizi nerede ve nasıl saklayacağınızı öğrenmek için bu makalemizden faydalanabilirsiniz.

Meyve ve sebzeler neden bozulur

Çoğu meyve ve sebze, mikroorganizmaların neden olduğu zarar nedeniyle kolayca bozulur. Bakteri, maya ve küf gibi mikroorganizmalar büyüme, enerji ve üreme için suya ve besinlere ihtiyaç duyar. Ortalama su içeriği yüzde 90 veya daha fazla olan meyveler ve sebzelerde bu mikroorganizmalar çok hızlı bir şekilde çoğalacak ve çürüme işlemini gerçekleştirecektir.

Meyveler ve sebzeler ışığa maruz kaldıklarında, renk bozulmasına, lezzet, vitamin ve protein kaybına neden olan fotodegradasyon olarak ta bilinen süreç sonrasında dış katmanları bozulmaya başlar.

Çürüme belirtileri

Çürümenin tipik belirtileri morluklar, lekeler, renk bozulması, küf ve sümüksü yamalar veya hoş olmayan bir koku veya tattır.

Meyve ve sebzeler nasıl saklanmalı

Meyve ve sebzeleri doğru şekilde saklamak, raf ömürleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Soğutma, bozulmayı yavaşlatmanın en iyi yoludur ancak ıslak olarak saklama yapılmamalıdır.

Oksijen olmayan ortamda çürüme işlevini yerine getiren mikroorganizmalar daha hızlı çoğalacaktır bu yüzden soğan, sarımsak ve patates gibi besinler serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Ağzı kapalı plastik poşetlerde saklama kesinlikle yapılmamalıdır.

Elma ve kayısı gibi meyveler, ıspanak veya diğer yeşil yapraklı sebzelerle birlikte saklanması halinde bunlardan yayılan etilen gazı sayesinde daha iyi olgunlaşacaklardır.

Yeşillikler hariç diğer tüm meyve ve sebzeleri çok fazla olmamak kaydıyla dondurucuda saklanabilir.

Aşırı sıcaklık çürümeyi teşvik eder

Sıcaklık da yiyeceklerin bozulmasında önemli bir rol oynar. Meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmak için doğru sıcaklıkta saklanması gerekir. Aşırı sıcak ve soğuk bozulmayı hızlandırabilir.

Taze mahsulünüzü dondurursanız, bitki hücrelerinin içindeki su, hücre duvarlarını genişletip yırtar ve genellikle renk bozulmasına, yapışkan dokuya ve görünüme neden olan buz kristalleri oluşturur.

Ortalama sıcaklık

Çoğu meyve ve sebze, 1 ila 4 °C arasındaki ortalama buzdolabı sıcaklıklarında birkaç gün saklanabilir. muz, limon, kabak ve domates gibi bazı meyve ve sebzeler için 10 °C'lik bir sıcaklıkta kafi gelmektedir.

Poşetleme önemlidir

  • Ürünü saklamak için delikli plastik poşetler kullanabilirsiniz.
  • Kahverengi kağıt keseler de kullanılabilir.
  • Kağıt havlulara sebze ve meyveleri sararak buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • Vakumlu kaplar ve poşetlerde kullanılabilir.

Bazı özel meyve ve sebzeler

  • Bezelye plastik torbalarda saklanmalıdır.
  • Brokoli ve karnabahar, buzdolabında diğer ürünlerden uzakta ayrı çekmecelerde saklanmalıdır.
  • Salatalıkları buzdolabında üç günden fazla bekletmemeniz gerekir.
  • Lahana, ıspanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerinizi kağıt havluya sarın ve plastik poşetlerin içine koyarak saklayın.
  • Yıkanmış ve kurutulmuş yeşillikleri plastik bir torbaya koyun ve ekstra nemi emmesi için torbanın içine kağıt havlu koyun.
  • Mantar ve bamya yıkanmadan kağıt torbalarda saklanmalıdır.
  • Dilimlenmiş kavunları buzdolabında saklayın.
  • Turunçgiller buzdolabında file torba içinde saklanmalıdır.
  • Kirazlar ve üzümler hava geçirmez plastik kaplarda veya plastik torbalarda yıkanmadan saklanmalıdır.

Buzdolabında ne saklamamalı?

  • Patates, greyfurt, misket limonu, kış kabağı, tatlı patates, limon, soğan, sarımsak oda sıcaklığında saklanmalıdır.
  • Olgulaşmamış erik, mango, şeftali ve armutları oda sıcaklığında saklarsanız olgunlaşacaklardır. Olgunlaştıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
En Yeniler