Fırında, susuz, taş gibi ev yapımı yoğurt yapmak artık çok kolay! Fırında yoğurt tarifi

Fırında, susuz, taş gibi ev yapımı yoğurt yapmak artık çok kolay! Fırında yoğurt tarifi
Daha sağlıklı yoğurt yemenin zamanı gelmedi mi? Yaptığınız yoğurtlar sulu mu oluyor? Tüm püf noktalarına dikkat ederseniz  taş gibi enfes yoğurt yapmanız çok kolay... .Artık yoğurt yapamayacak kimse kalmasın!

2 litre çiğ sütü tencereye koyun. (Çiğ süt temin edemezseniz günlük süt de kullanabilirsiniz)

Sütünüz, fokur fokur kaynadığıktan sonra ara ara karıştırarak(imkanınız varsa  sürekli karıştırarak)  20 dk  kaynamasını sağlayın ve soğumaya bırakın 

Yoğurt için ideal sıcaklık 45 derecedir . Eğer mutfak dereceniz varsa size kolaylık sağlayacaktır. Mutfak dereceniz yoksa telaş etmeyin . Serçe parmağınızı sütün içine batırarak da sıcaklığını test edebilirsiniz. Eğer yaklaşık 6-7 saniye boyunca sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.

Ayrı bir kapta, 2 litre süt için  1 yemek kaşığı dolusu yoğurt mayasını 5-6 yemek kaşığı ılık sütten ekleyerek pürüzsüz kıvama gelmesini sağlayın.  Karışımı ısısı 45 dereceye yakın olan el yakmayacak sıcaklıktaki süte yavaşça ekleyin. Yoğurdu yapmak istediğiniz kaba bu karışımı dökün.(Cam kavanoz, tencere, toprak kaplar, borcam tarzı kapaklı kaplar ideal olabilir.)

Not: Maya olarak her seferinde yoğurdunuzdan mayalık ayırın. Eğer yoğurt mayanız yoksa süzme yoğurdu da yoğurt mayası olarak kullanabilirsiniz.

ev-yapimi-yogurt.jpg

Bu arada fırınınızı 45 derecede 5 dk ısıtın ve fırını kapatın. Kaplarınızın üzerine herhangi bir şey örtmeden fırına  yavaşca yerleştirin. 7 saat fırının kapağını kesinlikle açmayın. 7 saat sonra fırından çıkardığınız kapları kapatmadan  (üzer açık kalsın) direk buzdolabına yerleştirin. 7 saat sonra buzdolabında dinlenen yoğurdunuzun kapağını kapatabilirsiniz. Taş gibi susuz yoğurdunuz yemeye hazırdır. 

Not:1: Kapları fırına yerleştirirken, fırından çıkarırken ve  buzdolabına yerleştirirken yavaş hareket ettirin, çalkalamayın.

Not2: Kalabalık bir aileyseniz, 2 lt'den daha fazla sütten yoğurt yapmak isterseniz  miktarları orantılı birşekilde artırın. Örneğin haftada bir kez yoğurt yapıp tüm hafta ev yapımı lezzetli yoğurtlarınızı tüketebilirsiniz.

Yoğurdun faydalarıyla ilgili "Yoğurt yemek için bir sürü nedeniniz var? İşte yoğurdun sağlığınız için faydaları?" başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler