Maya Kullanmadan Sadece Tereyağı İle Taş Gibi Yoğurt Yapın

Maya Kullanmadan Sadece Tereyağı İle Taş Gibi Yoğurt Yapın
Yoğurt, Türk Mutfağının en sevilen lezzetlerindendir. Ev yoğurdu faydalarıyla uzmanların hep önerdiği yiyeceklerden olup tam bir probiyotik kaynağıdır. Peki tereyağı ile evde yoğurt nasıl yapılır? Gelin tüm detaylarıyla ezber bozalım.

Yoğurt mayalarken dikkat edilen hususları öncelikle öğrenelim:

⚠️Pastorize süt kullanmayın. Güvendiğiniz bir yerden açık süt alın.
⚠️Sütü karıştırırken asla metal kaşık kullanmayın
⚠️Yoğurdu cam kavanozda, çelik tencerede, toprak kaplarda yapabilirsiniz.
⚠️Yoğurdu mayalarken kapağını kesinlikle kapatmayın. Delikli bir süzgeç ile yoğurdun sulu olmasını önlemiş olursunuz.
⚠️Yoğurt tuttuktan sonra 1 gün açmayın.

Gerekli bilgileri edindikten sonra artık yoğurt yapmaya başlayabiliriz

Sütü kaynatalım

Sütü bir tencereye koyup kaynamaya bırakın. Fokur fokur kaynayınca ara ara kepçeyle sütü bir karış mesafeye kaldırıp tekrar tencereye dökerek (havalandırarak) 30 dakika kaynatın. Bu sayede süt daha çabuk buharlaçacak taş gibi yoğurt için ilk aşama tamamlanmış olacaktır. Ocağın altını kapatınca ara ara yine havalandırmayı ihmal etmeyin.

Sütü ideal sıcaklığa getirin

Dereceniz varsa süt mayalamak için en ideal sıcaklık 45 derecedir. Dereceniz yoksa da sorun değil:) Serçe parmağınızı 10'a kadar sayınca elinizi hafif ısırıyorsa tamamdır.

Maya olarak yoğurt değil tereyağ kullanacağız

Burada yoğurdun kaymağından yapılan tereyağı kullanmak gerekiyor. Süt kaymağı ile yapılan hazır tereyağından malesef yoğurt taş gibi olmuyor. Bunu bir kaç tecrübeyle edindim. Baştan uyarayım.

Yoğurdu Uyutmaya Başlayalım

2 litrelik süt için 1 tatlı kaşığı tereyağ yeterli oluyor. Tereyağını yoğurt mayalayacağınız kaba (toprak kap, çelik tencere, cam kavanoz olabilir) koyun. Üzerine 1 kepçe sütten ekleyip karıştırın. Tereyağında süt hemen eriyecektir. Kalan sütü de bekletmeden üzerine dökün.

Kabın kapağını kapatmadan üzerine delikli bir süzgeç kapatın. Diğer yoğurtları mayaladınız gibi kalın bir örtüye sarın. 5 saat sonra örtüyü açın. Yine kapağını kapatmadan buzdolabına kaldırın. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra kapağını kapatıp 1 gün sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler