Çikolatanın ana maddesi olan ham kakaonun faydaları nelerdir?

Çikolatanın ana maddesi olan ham kakaonun faydaları nelerdir?
Bu makale; ham kakaonun oluşumunu, normal kakaodan farklarını, içerdiği besin değerlerini, sağladığı faydaları ve kullanım alanlarını içermektedir.

Kakao denince hepimizin aklına çikolata geliyor. Peki kakao nerede üretiliyor ve nasıl elde ediliyor?

Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilen ve  çikolatanın ham maddesi olan kakao, kakao çekirdeklerin öğütülmesiyle elde edilir.

Kakao ağaçları, dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. 4-10 metre olan ağaç, yılda iki kez ürün verir ve çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm civarındadır. Kakoo meyvesi içinde yaklaşık 35-40 tane kakao çekirdeği bulunur. Bu çekirdekler beyaz bir posa ile kaplıdır. Kakao bu çekirdeklerden elde edilir. Hasat sonrası kakao çekirdeklerinin dışındaki posa ayıklanır. 5-7 gün boyunca muz yaprakları arasında fermente edilir. Daha sonra kakao çekirdekleri 7-10 gün güneşin altında kurutulur. Böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelir. İşte ham kakaoo bu fabrikasyon işleme dahil edilmeden önceki doğal halidir. Yüksek sıcaklıkta işlem gören kakoo, orjinal besin değerini kaybeder. 

Ham kakao tozu ise, kakao çekirdekleri ve kakao uçlarının bu yüksek sıcaklıklarda kavrulmadan daha düşük sıcaklıkta işlenerek toz hale gelmesiyle oluşur.

Ham Kakao Tozunun Faydaları

  • İnsülin direncini düşürür.
  • Mineraller bakımından zengindir: "magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez."
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Toksinlere karşı koruma sağlar.
  • Kan basıncını düşürür.
  • Sinir hücrelerini hasardn korur.
  • İçerdiği potasyum sayesinde hücreler üzerindeki daha düşük vücut iltihabını ve stresi azaltarak kalp hastalığı riskini azaltır.
  • İçerdiği flavonoidler sayesinde, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Bu sayede bazı kanserler, diyabet, artrit, depresyon ve alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir.
  • İçerdiği magnezyum sayesinde, kas ve sinir gevşetici etkisinin yanı sıra enerji üretimi, kemik sağlığı, adet ağrıları ile baş etmede, vücut ısısını kontrol etmede etkilidir.
  • İçerdiği lif sayesinde, bağırsak ve sindirim sorunlarının riskini ve semptomlarını azaltır.
  • Serotonin seviyesini artırarak insanın ruh halini ve duygularını etkiler.
  • Kakao çekirdekleri içerisindeki ksantin ve teofilin sayesinde bronşları rahatlatır ve daralmış bronşları açar.
  • İşlenmiş kakao ile hazırlanan besinler kilo almaya sebep olurken ham kakao çekirdekleri içerisinde bulunan lif sayesinde tok kalmanızı sağlar.

Ham kakaonun besin değeri 

Ham kakao,  protein, kalsiyum, karoten, tiamin, riboflavin, magnezyum, sülfür, flavonoidler, antioksidanlar ve önemli yağ asitleri içerir.

28 gr organik Kakao Besin Değerleri aşağıda listelenmiştir:

  • Kalori: 175
  • Protein: 3 gram
  • Yağ: 15 gram
  • Elyaf: 5 gram
  • Şeker: 1 gram
  • Demir: Referans Günlük Alımın % 6'sı
  • Magnezyum: Referans Günlük Alımın % 16'sı
  • Fosfor: Referans Günlük Alımın % 9'u
  • Çinko: Referans Günlük Alımın % 6'sı
  • Manganez: Referans Günlük Alımın % 27'si
  • Bakır: Referans Günlük Alımın % 25'i

Ham kakao tozunu nerelerde kullanabiliriz?

Çikolatanın ham maddesi olan kakaonun en saf halini kakao kullandığınız tariflerde aynı şekilde kullanabilirsiniz. Birçok vegan tarifinde, minimum işleme ve besin içeriği nedeniyle ham kakao tozu kullanılır. Görüntüsü kakaoya benzese de tadı onun kadar tatlı değildir. Tariflerde kullanırken ham kakaonun daha fazla sıvı emdiğini unutmayın ve sıvıyı biraz daha fazla kullanın.

  • Ev yapımı kakaolu süt yapabilirsiniz.
  • Smoothie'lerinize ekleyebilirsiniz.
  • Müsli gibi kahvaltılıkların içerisine ekleyebilirsiniz.
  • Süt, yulaf ezmesi ve kakooyu pişirip üzerine meyvelerle doyurucu bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz.
  • Kek, kurabiye ve diğer çikolatalı tatlı tariflerinizde kakao yerine kullanabilirsiniz.

Nasıl muhafaza etmeliyiz?

Kuru ve serin yerde direkt güneş ışığından uzakta muhafaza edilmelidir.

Sonuç olarak;

Ham kakao, doğal yollardan fermente edilip, yüksek ısı işlemine tabi tutulmaz ve işlenmiş kakaonun 4 katı daha fazla flavanol içerir. Kakaonun faydalarından maksimum oranda yararlanmak için ham kakoo kullanın. Şeker içermemiş olsa bile işlenmiş, alkalize edilmiş kakao kullanmayın. Artık internetten, organik marketlerden ham kakaoyu kolayca bulabilirsiniz.

Ayrıca şunu unutmayın; kakaonun sağlığa en önemli faydası içerdiği flavonol isimli antioksidandan kaynaklanmaktadır. Tükettiğiniz çikolatanın sağlığınıza faydasını içerdiği flavonol miktarından anlayabilirsiniz. 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler