Canan Karatay uyardı! Kışın hasta olmamak İçin bunları yiyin

Canan Karatay uyardı! Kışın hasta olmamak İçin bunları yiyin
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Mevsimsel beslenme neden önemlidir? Kışın hasta olmamak için nasıl beslenmeliyiz? Bu konuda Canan Karatay ne diyor? İşte merak ettiğiniz detaylar...

Günümüzde kullanılan kimyasallar, koruyucu maddeler, tarımda kullanılan teknolojiler; neredeyse her meyve ve sebzeyi her mevsim bulabilmeyi mümkün hale getirdi. Artık çocuklar hangi meyvenin hangi mevsimde üretildiğini bile bilmiyor malesef. Uzmanlar ise sık sık sağlıklı olmak için mevsimsel beslenmenin önemini vurgulayan açıklamalarda bulunuyor.

Peki mevsimsel beslenme neden bu kadar önemli?

Mevsim koşullarına uygun olarak yetişen her besin, o mevsimde insanın ihtiyaç duyduğu besinleri içerir yani vitamin, mineral ve besin değeri bakımından daha zengindir. Örneğin yaz mevsiminde en çok tüketilen karpuz, vücudun artan su ihtiyacını karşılar. Kışın C vitamini açısından zengin portakal, mandalina, havuç ise bakterilere virüslere karşı koruma sağlar. Bunların dışında mevsiminde tüketilen her meyve ve sebze daha da lezzetlidir.

Canan Karatay da yiyecekleri mevsiminde tüketilmesini öneriyor!

Sağlıklı beslenme konusunda adını sıkça duyduğumuz Canan Karatay'ın da bu konudaki açıklamaları oldukça dikkat çekici. Karatay, Demirören Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış boyu hasta olmamak için yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesini, seralarda yetişen sebzelerin hiç bir besin kalitesinin olmadığını vurguladı. Bundan dolayı kışın; lahana, soğan, sarımsak, havuç, karnabahar, brokoli, pancar ve turşu tüketilmesini önerdi.

SOĞAN VE SARIMSAK
2021/09/21/sogan.jpg
Soğan ve sarımsak çok güçlü antioksidan besinlerdir ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korudukları için genellikle doğal antibiyotikler olarak adlandırılırlar. Kötü kolesterolü düşürürler ve iyi kolesterolü yükseltirler. Bu ve daha birçok faydasından dolayı kış aylarında bol soğan ve sarımsak tüketmek gerekir.

HAVUÇ2020/10/27/turuncu-ve-kirmizi-havuc.jpg
A vitamini ve beta karoten açısından zengin olan havuç, kanser gibi birçok hastalığa karşı şifa kaynağıdır. Özellikle kış aylarında günlük olarak havuç tüketmek, vücudumuzdaki toksinlerden kurtularak mikrop ve virüslere karşı mücadeleyi arttırır.

KARNABAHAR VE BROKOLİ
karnabahar.jpg
Hem brokoli hem de karnabahar, bağışıklık fonksiyonlarını artıran çok miktarda C vitamini içerir.

PANCAR
pancar.jpg
Pancar; folat, potasyum ve beta karoten bakımından yüksektir. Kışın yemek olarak, salata olarak çorba olarak bol bol tüketin.

LAHANA
2021/09/08/lahana.jpg
Lahana, yüksek miktarda C vitamini, K vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir. Salatalara ekleyabilir, turşusunu yapabilir, yemeğini yapabilir, etli sarmasını sarabilirsiniz.

TURŞU
Sirkesiz Kurulan Turşu Daha Dayanıklı Oluyor Hiç Erimiyor! Kıtır Kıtır Ses Getiren Sirkesiz Limonla Karışık Turşu Yapımı
Kış sofralarının vazgeçilmezi ev turşular, tam bir probiyotik kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip, soğuk algınlığı gibi belirtileri azaltır ve vücut direncini artırır.


Bununla birlikte bağışıklığı güçlendirmek için;

  • Yeterince uyuyun. Kalitesiz ve yetersiz uyku hastalığı davetiye çıkarır unutmayın.
  • Antioksidan bakımından zengin yiyecekler yiyin.
  • Zeytinyağı, tereyağı, hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar tüketin.
  • Yoğurt, turşu, kefir gibi fermente gıdaları sofralarınızdan eksik etmeyin.
  • Şekeri mümkün olduğunda hayatınızdan çıkarın.
  • Her gün 30 dakidaka da olsa düzenli egzersiz yapın. Yürüyüş en kolay ve zahmetsiz egzersiz unutmayın.
  • Su içmeyi ihmal etmeyin.
  • Uzun sureli stres, her hastalığın tetikleyicisidir. Stresi tamamen hayatınızdan çıkaramasanız bile stresi yönetmeyi öğrenin.
  • Düzenli olarak kan değerlerinize baktırın. Gerekirse takviye alın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler