Çıtır beyaz lahana turşusu nasıl yapılır? İşte çıtır çıtır lahana turşusu tarifi
Beyaz lahana turşusu; pilavın, kısırın, et yemeklerin yanında en sevilen turşulardan biridir. Cnntürk'ün haberine göre; Lahana turşusu yemek, haşlanmış lahana yemekten daha sağlıklıdır çünkü daha fazla C vitamini içerir. Sindirim sürecini kolaylaştırır, bağırsaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanseri önlemeye yardımcıdır. Kalp dostudur.
Bu kadar faydalı bir turşuyu sofralarımızdan eksik etmeyelim, şimdi zamanıyken kavanoz kavanoz yapalım.
Tarifimize geçmeden önce bir hatırlatma yapalım. Lahana turşusu yaparken mutlaka sert turşuluk beyaz lahana satın alın. Yeşil dış kısımlarını kullanmayın. Hazırsanız başlayalım...
Çıtır çıtır beyaz lahana turşusu için gerekli malzemeleri sıralayalım;
➞ 1 orta boy beyaz lahana
➞ 1 büyük havuç
➞ 1-2 tane biber
➞ 1-2 limon
➞ 1 büyük baş sarımsak
➞ İçme suyu
Her bir litre kavanoz için;
➞ 1 yemek kaşığı turşuluk tuz
➞ 4-5 adet nohut
➞ 1 çay bardağı sirke
➞ 1 çay kaşığı toz şeker
➞ 1 adet limon tuzu
Çıtır çıtır beyaz lahana turşusu tarifinin yapılışına geçelim;
✔️ Lahanayı 4'e bölüp bıcakla iri iri doğrayın.
✔️ Havucu soyup sap kısmını kesin. Parmak uzunluğunda dilimleyip 4'e bölün.
✔️ Sterilize ettiğiniz kavanozların tabanına bir miktar kuru nohut yerleştirin. 1 litre için 4-5 adet yeterlidir. Lahanaları kavanoza bastırarak yerleştirin. Kenarlara süs amaçlı havuçları da dikey olacak şekilde yerleştirin.
✔️ Soyduğunuz sarımsakların da yarısını üzerine koyun.
✔️ Tekrar lahanadan sıkı sıkı yerleştirin. Kenarlara halka halka dilimlediğiniz limondan koyun.
✔️ Tekrar sarımsak yerleştirip üzerine lahanaları bastırarak doldurun. İsterseniz aralara biber koyabilirsiniz. Kavanozun ağzına kadar sıkı sıkıya lahanaları doldurdun.
✔️ Kavanozlarınızın büyüklüğüne göre suyunu, tuzunu, şekerini, sirkesini ilave edin. Kavanozun kalanını tamamen dolduracak şekilde içme suyu dökün.
✔️ Kavanozun ağzını kereviz yaprağı ya da maydanoz ile kapatın.
✔️ Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletin.
✔️ Daha sonra açıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Tarifin kaynağı: Hobbyolog/ Derleme: Sağlıkhaberciniz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.