Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir? İşte pırasanın bilinmeyen faydaları...

Pırasa hangi hastalıklara iyi gelir? İşte pırasanın bilinmeyen faydaları...
Antioksidan bakımından zengin olan pırasa harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Peki pırasa bizi hangi hastalıklara karşı korur? Pırasa neden bu kadar önemli? Buyrun yazımıza...

Sınıf : Monocotyledone

Familya : Alliaceae

Cins : Allium

Tür: Allium porrum L. (Pırasa)

Pırasa, soğan ve sarımsakla gibi Allium cinsine ait bir sebzedir. Ampul benzeri soğan oluşturmayan pırasanın gövde veya sap adı verilen yaprak kısmı yenilebiir.

PIRASANIN BESİN İÇERİĞİ

Pırasa, A vitamini, B6 vitamini, folat, C vitamini, K vitamini, demir, magnezyum ve manganez gibi birçok vitamin ve besin kaynağıdır.

100 gram pırasa yaklaşık olarak;

  • 83 gr su
  • 1.5 gr protein
  • 14 gr karbonhidrat
  • minimum yağ içerir.

100 gram pişmiş pırasa 32 kalori olup içeriği aşağıdaki gibidir.

Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer
Kalori31 kcal% 1.6
Karbonhidrat7.6 g% 2.5
Lif2.1 g% 8.4
Protein0.8 g% 1.6
Yağ0.2 g% 0.3
A Vitamini812.0 IU% 16.2
C Vitamini4.2 mg% 7.0
Potasyum87.0 mg% 2.5
Kalsiyum30.0 mg% 3.0
Demir1.1 mg% 6.1

PIRASANIN FAYDALARI

Kansere karşı korur

Böyle bir kanser koruyucu bileşen, fruktan ailesine ait bir diyet lifi olan inülindir. İnulin, enerjiyi bitkilerde depolar ve genellikle nişasta gibi diğer karbonhidratların yerini alır.

Genetik ve Moleküler Araştırma'da yayınlanan bir çalışmada, inülin, DNA'yı mutasyonlara neden olan hasardan koruma yeteneği açısından test edilmiş ve hasar görmüş DNA'dan gelen mutasyonlar, çoğu kanserin oluşmasının nedeni olarak kabul edilmiştir

Pırasanın gastrointestinal sistem kanserleri etkisi üzerinde yapılan araştırmalar, allium sebzelerin prostat kanseri riskini azalttığını göstermiştir. 

Pırasanın içeriğindeki dialil trisülfid, kanserle mücadele deki diğer bir bileşendir.Allium sebzelerinde bulunan biyoaktif bir bileşik olan DATS olarak da bilinen bu değerli maddenin, yeni tümör hücrelerinin büyümesini durdurduğu ve mevcut tümör hücrelerinde kan damarlarının oluşumunu önlediği gösterilmiştir.

Pırasa ayrıca sindirilirken sülfenik asit üreten bir organosülfür bileşiği olan allisin içerir. Sülfenik asidin vücudunuzda kansere neden olan serbest radikallerin diğer besin maddelerinden daha hızlı yayılmasını etkisiz hale getirir.

Kan Damarlarını Korur

Pırasada önemli miktarlarda bulunan flavonoid kaempferol, özellikle serbest radikallere veya reaktif oksijen türlerine karşı kan damarlarını korur. Kaempferol ayrıca vücuttaki nitrik oksit üretimini artırır. Bu madde kan damarlarının doğal bir dilatatörü ve gevşeticisi olarak işlev görür. Böylece kan damarlarının dinlenmesine ve hipertansiyon riskini azaltmasına izin verir.

Kalp Hastalığına Karşı Korur

Yapılan çalışmalar, allium ailesinin üyelerinin hafif bir kan basıncını düşürücü etkiye sahip olduğunu ve trombositlerin pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabileceğini ve bu da potansiyel olarak kalp krizine yol açabileceğini göstermiştir. Pırasa, kardiyovasküler sağlık için çok zararlı olabilecek bir molekül olan homosisteinden kurtulmaya yardımcı olabilir.

Kilo Vermeye Yardım Eder

Pırasa, düşük kalori değerine sahip olduğu için kilo vermek için de mükemmel bir besindir. Ayrıca, içerdiği lif sayesinde kişinin uzun süre tok kalmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırır.

Kronik İltihaplı Hastalık Riskini Azaltır

Pırasa, polifenol ve kaempferol içeriği sayesinde diyabet, obezite ve romatoid artrit gibi kronik düşük seviyeli iltihaplanma durumlarıyla savaşabilir.

Hamilelikte Faydalıdır

Pırasa, 5-metiltetrahidrofolat adı verilen biyoaktif bir folat formu içerir. Hamilelik sırasında folat tüketimi, doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur.

Antioksidan Bakımından Zengindir

Pırasada bulunan polifenollerin, kronik hastalığa ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallere karşı savaşan güçlü antioksidanlar olduğu bilinmektedir.

Zengin Vitamin ve Mineral İçerir

Pırasa güçlü bir A vitamin kaynağıdır. Yeterli miktarda A vitamini almak, oksijen taşıyan yeni kırmızı kan hücrelerinin ve enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücrelerinin büyümesi dahil olmak üzere sağlıklı kan hücresi gelişimini destekler. A Vitamini ayrıca retinanızın - ışığı ve rengi algılayan gözünüzdeki dokular - düşük ışık koşullarında çalışmasına yardımcı olur.

Pırasa ayrıca bol miktarda K vitamini sağlar. K vitamini, kan pıhtılaşması ve kemik ve bağ dokularının metabolizması için gereklidir. Düşük K vitamini seviyeleri kanamaya neden olabilir ve bu da dolaşımınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Yeterli K vitamini almak, kemik sağlığı için gerekli bir protein olan osteokalsini de aktive eder. Pırasa, fincan başına 42 mikrogram K vitamini içerir. Bu, Tıp Enstitüsü tarafından belirlenen, kadınlar için günlük K vitamini alımının yüzde 47'sini ve erkekler için yüzde 34'ünü sağlıyor.

Göz vitamini olarak da bilinen Lutein ve Zeaxanthin içerir. Bu bileşikler göz sağlığı için önemlidir ve zararlı ışık ışınlarını filtreleyerek göz dokularınızı oksidatif hasardan - DNA'nızın ve hücre zarlarının zararlı oksidasyonundan - korurlar. 

Pırasa, aynı zamanda yara iyileşmesinde ve kolajen oluşumunda önemli olan C vitamini içerir.

Pırasa piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini içerir. Piridoksin, verimli enerji kullanımında önemlidir.

Hemoglobin oluşumunda demir gereklidir. Bir tabak pırasa günlük demir oranını karşılayacak içeriğe sahiptir.  

manganez ise vücuttaki birçok reaksiyonda koenzim olarak işlev görür.

Düzenli olarak pırasa yemek, bu besinlerden iyi miktarlarda almanızı sağlar.

PIRASA NASIL SEÇİLİR VE NASIL SAKLANIR?

Pırasa sert ve düz, koyu yeşil yapraklı ve beyaz boyunlu olmalıdır. Kaliteli pırasalar sararmaz veya solmaz, çatlak veya çürükler olan ampuller olmaz. Aşırı büyük pırasalar genellikle doku bakımından daha lifli olduğundan, yalnızca çapı 2.5 cm veya daha az olanları tercih edin.

Pırasa, sonbahardan ilkbaharın başlarına kadar daha fazla tedarik edilmesine rağmen, yıl boyunca rahatlıkla bulunabilir.

Taze pırasalar, 2 haftaya kadar yıkamadan ve kesmeden buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Plastik bir torbaya gevşek bir şekilde sarmak, nemi tutmalarına yardımcı olacaktır.

Pişmiş pırasalar çok çabuk bozulabilir ve buzdolabında tutulduğunda bile sadece iki gün kadar taze kalır. Pırasa dondurularak da saklanabilir fakat tat ve doku niteliklerinin bir kısmını kaybederler. Pırasa dondurucuda yaklaşık üç ay saklanır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler