Limon portakal dışında C vitamini zengini 8 besin
Kış kapıya dayandı, havalar soğumaya başladı bile çoktan. Bu dönemlerde bağışıklığı güçlendirmek için ilk akla gelen şey, C vitamini almak. Prof. Dr. Canfeza Sezgin'in Dr.Ender Saraç ile Sağlıklı Günler programında C vitamini eksikliğinin diş eti kanaması, burun kanaması, deri lekeleri, ciltte morluklar, eklem ağrıları ve zor iyileşen yaralar gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu açıkladı. Biz de sizin için C vitaminin zengini yiyecekleri araştırdık.
Detaylara geçmeden önce C vitamini nedir, vucüt için ne anlama gelir? gelin biraz ön bilgi sahibi olalım.
L-askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, yara iyileşmesi ve sağlıklı bağ dokusu için gerekli olan kolajen de dahil vücuttaki dokuların çoğunun büyümesini sağlayan bir vitamindir. Kemikleri güçlendirmekten demir emilimini artırmaya kadar sayısız faydaları ile öne çıkan C vitamini suda çözündüğü için vücutta depolanmaz ve her gün 75 ile 100 mg düzenli alınması gerekir.
C vitamini diyince pekçoğumuzun aklına hemen limon, portakal gelse de C vitamini zengini farklı besinler de var.
1.PATATES
Zengin potasyum içeriği ile bildiğimiz patatesin aynı zamanda yüksek C vitamini ve iyi bir magnezyum kaynağı olduğunu biliyor musunuz? Orta derecede pişmiş bir patatesi yaklaşık 17 mg C vitamin içerir.
2.BROKOLİ
Bir fincan çiğ doğranmış brokoli, 81 mg C vitamini içerirken, bir fincan pişmiş brokoli, yaklaşık 50 miligram C vitamini içerir. Bu nedenle brokoliyi salatalarda çiğ tüketebilir ya da buharda pişirme tekniğini kullanabilirsiniz.
3.KİVİ
Potasyum ve lif bakımından zengin kivi çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. 1 küçük kivi, 60 mg C vitamini içerir. Hürriyetin geçtiği haberde, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan, bir adet kivinin C vitamini açısından , bir kilo portakala denk olduğunu söylüyor.
4.GREYFURT
Bir greyfurtun yarısı 45 miligram C vitamini içerir.
5.KUŞBURNU
Kuşburnu, zengin C vitamini içeriği ile öne çıkan bir diğer meyve. Uzmanlar özellikle kışın kuşburnu çayının tüketilmesini öneriyor. Çay olarak tüketmek isterseniz 6-7 adet kuru kuşburnunu hafif çatalla ezerek 1 bardak kaynar suda 10 dakika ağzı kapalı bir şekilde demleyin. Süzüp yemeklerden 30 dakikika sonra içebilirsiniz.
6.KIRMIZI DOLMALIK BİBER
Kırmızı dolmalık biber, C vitamini en yüksek sebzedir. Bir fincan çiğ kırmızı dolma biber, yaklaşık 117 miligram C vitamini içerir. Uzmanlar, pişmiş kırmızı dolmalık biberin de besin değerinin çok kaybolmadığınısöylüyor, bu nedenle yemeklerde bol bol kullanmak lazım.
7.ÇİLEK
Bir fincan doğranmış çilek 98 mg C vitamini içerir. İyi bir lif, folat, potasyum ve magnezyum kaynağı olarak karşımıza çıkan çileği yulafla veya yoğurtla karıştırarak besin değeri yüksek bir öğün olarak tüketebilsiniz.
8.PİŞMİŞ LAHANA
Pişmiş lahana, çiğ lahanadan daha fazla C vitamini içerir. Bir kase çiğ lahana yaklaşık 30 mg C vitamini içerirken, bir kase pişmiş lahana 60 mg'a yakın C vitamini içerir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.