Bu Dolmanın Yapılışı Tamamen Farklı! Usta Şef Doğa Çiftçi'den Gaziantep Damat Dolması Tarifi

Bu Dolmanın Yapılışı Tamamen Farklı! Usta Şef Doğa Çiftçi'den Gaziantep Damat Dolması Tarifi
Dolma, etlisiyle, zeytinyağlısıyla Türk Mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Bugün sizlere Gaziantep Mutfağının yöresel yemeklerinden biri olan Damat Dolması tarifini vereceğiz. Peki damat dolması nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır? İşte usta şef Doğa Çiftçi'nin damat dolması tarifi

Damat Dolması’nın diğer ismi kuzu içli kabak dolması'dır. İç harcı oldukça zengin; badem, fıstık ve baharatlarla ortaya harika bir yemek çıkıyor. Bilinen etli dolmalardan farklı olarak kavrulan kıymaya haşlanan pirinç karıştırılıp harmanlanıyor ve içerisinde soğan yok. Antepte bu yemek mutlaka sarımsaklı yoğurtla servis ediliyor.

İştahınız kabardıysa, canınız damat dolması çektiyse hazırlayın malzemeleri, akşama ziyafet var....

Gaziantep Damat Dolması için gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • 300 gr orta yağlı kuzu kıyma
  • 10-12 adet taze kabak
  • Yarım çay bardağı soyulmuş antep fıstığı içi
  • Yarım çay bardağı soyulmuş badem içi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ ya da sadeyağ
  • Yarım çay bardağından biraz eksik pirinç
  • 1 tatlı kaşığı aspir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı toz karabiber
  • Yarım çay kaşığı toz tarçın
  • Yarım çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı ya da sade yağı
  • 1-2 su bardağı su


Gaziantep Damat Dolmasının yapılışına geçelim:
✔️
Pirinçleri bol suda yıkayın. Üzerini gececek kadar su ekleyip 10 dakika bekletin.Daha sonra süzerek 10 dakika kadar haşlayıp fazla suyunu süzün.
✔️ Kabakları yıkayın. Baş kısmını kesip (bunları kapak olarak kullanacağız)içini dolma oyacağı ile kenarları çok ince olmayacak şekilde oyun.
✔️ Kabakların içlerine parmağınızla tuz ve karabiber sürün.
✔️ Tavaya zeytinyağını alın, biraz ısınınca kabakların dış kısmını yeşil rengini kaybetmeden hafif kızartın.
✔️ Kızaran kabakları açık tarafı alta gelecek şekilde dik bırakarak süzdürün.
✔️ İçini hazırlayalım. Tencereye kıymayı alın. Yarım çay bardağı su ekleyerek suyunu çekip salana kadar pişirin. Kıyma suyunu çekince sadeceyağı ekleyerek 1-2 kez karıştırarak kavurun. Tuzunu ve baharatlarını ekleyin. Badem ve fıstığı da ilave ederek 1-2 kez karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Süzdüğünüz pirinçleri ekleyip çok zedelemeden harmanlayın.
✔️ Kabakların içini hazırladığınız harçla doldurun.Kabağın baş kısımlarını da kapak olarak ağızlarına kapatın.Fırın tepsisine yatay olacak şekilde dizin.Dizilen kabakların üzerine eritilmiş sadeyağı gezdirin. 1-2 bardak su ilave edilerek tepsinin üzerini kapatın ya da yağlı kağıt ile örtün. 160 derecede 15-20 dakika pişirin. Dilerseniz ocakta kısık ateşte de pişirebilirsiniz.
✔️ Yanına sarımsaklı yoğurtla servis edin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Doğa Çitçi / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler