Usta Aşçılara Taş Çıkarmak İsteyenlere! Lezzetli Yemek Yapmanın Püf Noktaları

Usta Aşçılara Taş Çıkarmak İsteyenlere! Lezzetli Yemek Yapmanın Püf Noktaları
Türk Mutfağı oldukça geniş bir yemek kültürüne sahiptir. Et yemeklerinden zeytinyagı ile yapılan yemeklere, hamur işlerinden içeceklere kadar çeşit çeşit menüler bulunur. Millet olarak yemek yapmayı da yemeği de seviyoruz..."Senin yemeklerin bi başka, elin çok lezzetli" cümlesini size söyletecek harika önerilerimiz var. İşte lezzetli yemek yapmanının sırları...

Mutfağa ilgim çok küçük yaşlarda başladı. Açıkçası biraz da buna mecburdum. Nasıl mı, hemen anlatayım? Biz dört kız kardeşiz ve yaşlarımız birbirine çok yakın. Malum nüfus kalabalık olduğu için canım annecim her işe yetişmekte çok zorlanırdı. Hem evde adil iş dağılımı yapmak hem de yükünü hafifletmek adına işleri bizlere paylaştırırdı:) Fakat öyle ki; kardeşlerim sıralarını bana verip işten kurtulmayı severlerdi. O zamanların bu durumun evlendikten sonra işe yarayacağından habersizdim.

Yani yemek yapmayı çocuğukluğumdan beri severerek yapıyorum. Bu yüzden bu konuda tevazu gösteremeyeceğim:) mutfak konusunda usta aşçılara taş çıkarabilirim, yemeklerimi yiyenler ellerimin lezzetli olduğunu söylerler:) Siz de mutfakta harikalar yaratın diye deneyimlerimden yola çıkarak mutfakta yemeği lezzetlendirmenin püf noktaları sizlerle paylaşacağım.

✔️ Öncelikle yemeği canınız sıkılarak mecburiyetten yapmayın. Severek yapmak diye bi şey var unutmayın:)

✔️ Malzemeler önemli. Pişireceğiniz malzemelerin taze ve kaliteli olmasına özen gösterin. Mevsimine uygun sebzeleri kullanın.

✔️ Yemeğe suyu sıcak ekleyin. Oldu da sonradan tekrar su ilave etmeniz gerekti yine sıcak su ilave edin. Ne demişler? Pişmiş aşa soğuk su katılmaz. Bir de elinizi korkak alıştırın yemeğe fazla su koymayın:)

✔️ Çorbalarınızı, pilavlarınızı hatta makarnalarınızı bile et suyu ile hazırlayın. Hiç zor değil inanın. Ayda bir et suyu hazırlayıp buzluğunuza koymayı alışkanlık haline getirirseniz buzluğunuzda her daim et suyunuz hazır olur. Et suyu tarifim için Dana kaval kemiğinden bol kalojenli, ilikli kemik suyu yapımı makaleme bakabilirsiniz.

✔️ Sarımsak.. Lezzetli bir yemeğin olmazsa olmazı benim için sarımsak. Dozunda ayarlandığında gerçekten yemeğin lezzetini katlıyor. Hem de sarımsak oldukça şifalı...

✔️ Zeytinyağı ile yapılan yemeklere mutlaka 1 adet küp şeker atın. Küp şekeriniz yoksa 1 çay kaşığı kadar toz şeker de kullanablirsiniz tabiki:)

✔️ Yemeği kısık ateşte pişirin. Ocağın altını harlı açıp yemeği aceleye getirmeyin.

✔️ Biber salçası ile domates salçasını birlikte kullanın.

✔️ Pirinç pilavı yaparken pirinci mutlaka bol suda yıkayın. Hatta daha beyaz pilav yapmanın sırrını da vereyim size. Ben pilav yaparken mutlaka 2-3 damla limon sıkarım:)

✔️ Mümkünse malzemelerinizin hep oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Özellikle hamur işi yaparken o kullandığınız yumurtanın, tereyağının oda sıcaklığında olması o kadar önemli ki!!!!

✔️ Kurabiye hamuru hazırladıktan sonra streç filme sarıp 15 dakika buzdolabında bekletin.

✔️ Karnabahar pişirirken suyuna mutlaka sirke ya da limon suyu koyun.

✔️ Kızartma yaparken yağın tam olarak kızgın olduğundan emin olun.

✔️ Ayçiçek yağı yerine daha sağlıklı olan zeytinyağı kullanın.Ben mutfağımda zeytinyağı ve tereyağı dışında yağ kullanmam.

✔️ Köftelerinize çok az karbonat koyun. Deneyin farkı göreceksiniz!

✔️ Patlıcan yemeği yaparken doğradığınız patlıcanları mutlaka tuzlu suda bekletip kullanın.

✔️ Cigeri en fazla 3-4 dakika pişirin.

✔️ Pratik olmak için buzluğu aktif kullanın. Örneğin yemek yaparken havucu bir miktar daha fazla doğrayıp hemen buzluğa atın. Bir sonraki yemeğini bir aşamasını da yapmış olursunuz :)

✔️ Yemeklerde kullanacağınız tereyağını yakmayın, dozunu iyi ayarlayın.

✔️ Bakliyatları bir gece önceden suda bekletin. Hatta fazla yapıp haşlayıp buzluğa koyun.

✔️ Yemeğin tuzunu ve baharatını ocaktan inmeye yakın atın.

✔️ Yemek pişerken tencerenin kapağını kapalı tutun.

✔️ Yemeye maydanoz tarzı bi yeşillik koyacaksanız ocaktan altıktan sonra ekleyin ki yeşillik rengini kaybetmesin.

✔️ Salatanın sosunu her zaman ayrı hazırlayıp dökün. Ben limon, zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini ayrı bir yerde karıştırıp servisten hemen önce sosu dökerim.

✔️ Bazı yemekler beklemeye gelmez. Zamanı iyi ayarlayın. Mesela beklemiş ılımış bir et, tavada yumurta, menemen ne kadar mükemmel olursa olsun keyif vermez.

✔️ İmkanınız varsa balığı bir gece önceden temizleyip tuzlayıp kapalı bir kapta bekletin.

✔️ Tavuğu, eti marine etmeden pişirmeyin. Biraz planlı hareket ederek herşey kolayca hallolacak gözünüz korkmasın:)

İşte püf noktalarını bilince lezzetli yemek yapmak hayal değil. Söylemesi bizden, yapması sizden..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler