Saray Mutfağından Portakallı Zerde Tatlısı Tarifi Şekeri Kıvamı Şahane
Bu tatlının rengi, aroması, lezzeti harika oluyor. Tatlıda kullanılan aspir, Gaziantep'te haspir olarak adlandırılan yalancı safran aslında. Yemeklerde renk vermek için kullanılıyor.
Zerde Tatlısı, Antep'te bayramlarda ikram ediliyor. (Bir diğer tatlı da Zerde Sütlaç, onu da başka sefere paylaşacağım:)) Aspirsiz hali de Konya'da düğün yemeklerinin olmazsa olmaz tatlısı.
Biz bugün Antep Usulü Zerde Tatlısı yapacağız. Siz de denemek isterseniz buyrun yapabileceğiniz en kolay tatlıyı yapmaya...
GAZİANTEP USULÜ ZERDE TATLISI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 6 su bardağı su
- 2 kahve fincanı pirinç
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta (1 çay bardağı su ile açılacak)
- 1 çay kaşığı portakal rendesi (Ya da limon kabuğu rendesi)
- 5 gr aspir (1 çay bardağı su ile açılacak)
Süslemek için
- Kuş üzümü
- Toz antep fıstığı
- Nar
- Çam fıstığı hepsi olmasına gerek yok, istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
GAZİANTEP USULÜ ZERDE TATLISI NASIL YAPILIR?
✔️ Ön işlemleri yapalım. Kuş üzümünü küçük bir kaseye alıp üzerine ılık su ekleyip bekletin. Rengini verecek olan şey haspir. Başka bir kasede haspiri de su ile ıslatıp kenara alın.
✔️ Tencereye suyu ve iyice yıkanmış süzülmüş pirinci ilave edip kaynamaya bırakın.
✔️ Pirincler haşlanınca şekeri ekleyip karıştıra karıştıra kaynatmaya devam edin.
✔️ Bu aşamada aroma vermesi için çok az portakal kabuğu rendesi ekleyin.
✔️ Haspirin süzüp suyunu pirincin üzerine ilave edin.
✔️ Nişastayı su ile açıp kaynayan tatlıya ilae edip 5 dakika kısık ateşte pişirin.
✔️ Ocağın altını kapatıp kaselere paylaştırın .
✔️ Üzerini istediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.