Patlıcanla Et Pamuk Gibi Pişiyor! Püf Noktalarıyla Antep Mutfağından Ekşili Patlıcan Doğrama(Balcan Doğrama) Tarifi

Patlıcanla Et Pamuk Gibi Pişiyor! Püf Noktalarıyla Antep Mutfağından Ekşili Patlıcan Doğrama(Balcan Doğrama) Tarifi
Türk Mutfağında patlıcan ve etin yeri apayrıdır. Bugün sizlere haşlanmış nohut, et, patlıcan ve kemik suyunun birleşmesiyle ortaya çıkan Antep Mutfağının meşhur olmazsa olmaz yemeğini paylaşacağız. İşte ekşili patlıcan doğrama (balcan doğrama) ...

Antep'te özel günlerde yaygın olarak yapılan yemeklerden biri de ekşili patlıcan doğramadır. Aşamaları biraz uzun olsada yapımı çokkolay. Etler de patlıcan da pamuk gibi oluyor. Özellikle dolmalık patlıcanla yapılıyor.

Patlıcanın mevsimindeyken mutlaka yapın.

Unutmadan yanına bulgur pilavı yapmayı ihmal etmeyin

EKŞİLİ PATLICAN DOĞRAMA (BALCAN DOĞRAMA) İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 7-8 adet dolmalık patlıcan
  • 300 gr kuzu eti
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 adet dolmalık biber
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 7 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı tane sumak (1 çay bardağı su ile ıslatın)
  • 2 su bardağı kemik suyu
  • 1.5 lt su

Sosu için

  • 3 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı

EKŞİLİ PATLICAN DOĞRAMA (BALCAN DOĞRAMA) NASIL YAPILIR?

✔️ Geniş bir tencereyi ocağa koyup sıvı yağı ekleyin. Yağ ısınınca etleri ilave edin. Karıştırarak kavurun. Eti ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.Etler suyunu çekene kadar kavurun.

✔️ Kavrulan ete yemeklik doğradığınız soğanları ilave edin.

✔️ Soğanlar karamelize olunca salçayı ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.

✔️ ılık suyu ve kemik suyunu da ekleyip orta ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde 30 dakika kadar kaynatın.

✔️ Patlıcanları kuş başı doğayın. Tuzlu suya koyup biraz bekletin.

✔️ Biberleri ve domatesleri de kuşbaşı şeklinde doğrayın.

✔️ Yıkadıyıp süzdüğünüz patlıcanları, domatesleri ve biberleri de ekleyin.

✔️ Tencerenin kapağını tekrar kapatıp 30 dakika kadar daha pişirin.

✔️ Nohutu ve kabuğu soyulmuş sarımsakları ekleyip hafif karıştırın.

✔️ Tuzunu ayarlayın. Sumak ekşisini süzüp ilave edin. 15-20 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın.

✔️ Üzerine sos hazırlayalım. Tavaya sıvı yağı alıp ısıtın naneyi ekleyip kavurun. Yemeğe ilave edin.

Yemeğiniz servise hazır. Yanına bulgur pilavı ve cacıkla afiyetle yiyin.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler