Anne usulü zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır? Kararmadan yumuşacık yaprak sarması nasıl pişirilir?

Anne usulü zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır? Kararmadan yumuşacık yaprak sarması nasıl pişirilir?
Zeytinyağlı yaprak sarması Türk mutfağının belkide en sevilen lezzetlerinden biri. 5 çayının arkadaşı, davetlerin sultanı bu yemek, yapımı biraz zahmetli olsada gerçekten uğraşmaya değiyor. Bu kadar büyük uğraşın sonu bazen hüsranla bitebiliyor. Bu tarifimizi okuduktan sonra artık sizde tam kıvamında, kararmayan, çatlayıp dağılmayan lokum gibi zeytinyağlı yaprak sarması yapabileceksiniz.

Bu tarifle yapacağınız zeytinyağlı yaprak sarmalarının iç harcının tadı, tuzu, baharatı tam kıvamında oluyor. Parmaklarınızı yiyeceğiniz bu lezzeti mutlaka deneyin. Çerez niyetine yenip hızlıca bitecek bizden söylemesi. Tarifimize geçmeden önce kusursuz zeytinyağlı yaprak sarması hazırlamanın püf noktalarını paylaşalım.

  • Öncelikle ince yapraklı, damarsız ve geniş yapraklar kullanmalısınız.
  • Salamura yaprak kullanacaksanız tuzunu mutlaka arındırmanız gerekiyor. Mümkünse 1 gece önceden suya koyun ve belli aralıklarla suyunu değiştirin.
  • Yapraklarınızın tuz durumuna göre iç harcının tuzunu ayarlayın.
  • Tencerenin dibine bir kaç sıra yaprak koyun.
  • Sarmaların daha parlak görünmesi için üzerine çok az zeytinyağı gezdirin ve bir kaç limon dilimi yerleştirin.
  • Sarmanın kararmaması ve dağılmaması için üzerini mutlaka ağır bir tabakla kapatın.
  • Çok su koymadan kısık ateşte pişirmek önemli. Aksi halde tabakta koysanız kaynamanın şiddeti ile sarmalarınız parçalanıp dağılacaktır

Püf noktlarını sıraladık. Artık yapım aşamasına geçebiliriz. İlk önce malzeme listesini paylaşalım.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
✔️ 1 kg asma yaprağı
✔️ 3 su bardağı pirinç
✔️ 5 adet kuru soğan
✔️ 5 diş sarımsak
✔️ 1 buçuk su bardağı sıvı yağ
✔️ 2 yemek kaşığı domates salçası
✔️ 2 yemek kaşığı biber salçası
✔️ 1 tatlı kaşığı pul biber
✔️ 1 çay kaşığı karabiber
✔️ 3 yemek kaşığı kuru nane (Dilerseniz reyhan da ekleyebilirsiniz)
✔️ 2 su bardağı su

KUSURSUZ ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI TARİFİ NASIL YAPILIR? İŞTE DETAYLAR...
✔️ Salamura yaprakları yukarıdada belirttiğimiz gibi eğer imkanınız varsa bir gece önceden suya koyup bekletin. Eğer zamanınız darsa en az 10 dakika kadar ılık suda bekletin. 3-4 sefer suda güzelce yıkayın. Eğer taze yaprak kullanacaksanız kaynar suya batırıp çıkarıp süzgece alın.
✔️ Gelelim içini hazırlamaya. Tavaya yemeklik doğradığınız soğanları, sarımsakları ve sıvı yağı alıp soteleyin. Soğanlar renk değiştirince salçaları ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Pirinci bol suda yıkayıp iyice süzün. Salçanın üzerine pirinci de ekleyip çok fazla zedelemeden bir miktar kavurun. Üzerine tuzu, baharatları ekleyip bir miktar daha kavurun. Daha sonra üzerine kaynar suyu da ekleyip suyu tamamen çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.
✔️ Tencerenin tabanına 2 sıra asma yaprağı yerleştirin. Varsa kalın ve damarlı yapraklar bu iş için onları tercih edebilirsiniz. Yaprakları sarıp tencereye bir güzel dizin. Üzerini geçmeyecek şekilde su dökün. Nar ekşisi seviyorsanız bu aşamada 2 yemek kaşığı kadar nar ekşisi gezdirebilirsiniz. Sevmiyorsanız 1 adet limonu halka halka dilimleyip üzerine güzelce dizin. Varsa sarma taşı yoksa uygun ağır bir tabakla üzerini kapatıp ocağın altını açın ve orta-kısık arası bir ateşte pişmeye bırakın.
✔️ Ortalama 45-50 dakikada lokum gibi pişiyorlar. 30 dk sonrası ara ara kontrol edip pişme durumuna bakınız. Pişen sarmalarınızı demlenmesi için bir saat kadar kenarda bekletip daha sonra afiyetle tüketmeye başlayabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler