Gaziantep usulü ayvalı taraklık tavası nasıl yapılır? İşte taraklık kebabı tarifi

Gaziantep usulü ayvalı taraklık tavası nasıl yapılır? İşte taraklık kebabı tarifi
Ayvalı Ekşili Taraklık Tavası, Gaziantep mutfağının sevilen lezzetlerden birisidir. Ayvanın ve etin muhteşem uyumuyla ortaya tadına lezzet yiyenin aklından çıkmıyor. Peki ayvalı taraklık tavası nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır? İşte ustadan tam tarifi...

Ayvanın şimdi tam zamanı.. C vitamini deposu, böbrek dostu, ağrı kesici, öksürük kesici özellikleriyle dikkat çeken ayva, etle de çok uyumlu. Malum Osmanlı Mutfağında meyve eklenerek yapılan yemeklerin sayısı oldukça fazla. Bugün vereceğimiz ayvalı ekşili taraklık tavası da Gaziantep Mutağında sıkça pişen yemekler arasında yerini koruyor. Yiyenin damağında uzun süre yer eden bu yemeği siz de mutlaka deneyin. Ayvanın tam mevsimiyken bu muhteşem yemeği yapıp yanına tane tane pirinç pilavı ile tam bir ziyafet sofrası hazırlamaya ne dersiniz!

Ayvalı ekşili taraklık tavası tarifi için gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • 18 adet pirzola
  • 3 adet ayva
  • 250 gr arpacık soğan
  • 7 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı yeni bahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı karışık salça
  • Domates
  • Biber

Ayvalı ekşili taraklık tavası yemeğinin yapılışına geçelim:
✔️ Pirzolaların üzerine çok az sıvı yağ ve karabiber dökün. Isınmış tavada yüksek ateşte mühürleyip bir tabağa alın.
✔️ Tencereye tereyağını alıp eritin. Soğanların yarısını yemeklik doğrayıp soteleyin. Salçayı ekleyin güzelce kavurun. Pul biberi ilave edin. Pirzolaları da ekleyip soteleyin. Üzerine 7 su bardağı su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika orta ateşte kaynatın.
✔️ Ayvaları elma dilimi şeklinde doğrayın. (Kabuğunu soymayın, sadece ortadaki çekirdeklerini çıkarın). Kararmaması için ayvaları suya koyun.
✔️ Bu arada Yemeğin içerisine kabuğu soyulmuş arpacık soğanları ilave edin. Yenibaharı, tuzu ve karabiberi ekleyip 15 dakika kadar daha pişirin.
✔️ Nar ekşisini dökün. Ayvaları da sudan çıkarıp üzerine dizin. Aralara cherry domates ve biber yerleştirin. Kağapını kapatıp 10 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Yemeğiniz servise hazır.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Harun Usta/ Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler