En Sağlıklı Ferahlatan İçecek! Ev Ortamında Pet Su Şişesiyle Bol Köpüklü Yayık Ayran Yapımı

En Sağlıklı Ferahlatan İçecek! Ev Ortamında Pet Su Şişesiyle Bol Köpüklü Yayık Ayran Yapımı
Ayran, Türk Mutfağının en sevilen içeceğidir. Köpük köpük buz gibi bir bardak ayranın yerini hiç bir şey tutamaz. İşte ev ortamında pet şişeyle bol köpüklü yayık ayran yapımı...

Türk milleti olarak ayrana bayılırız. Et yemeklerinin, kebapların, böreklerin yanında bardak bardak içeriz. Son yuduma kadar köpüğü sönmeyen ayran ise en makbülüdür. Restoranlarda lokantalarda içtiğimiz o yayık ayranın tadını ise hiç birşey tutmaz.

Bugün size ev ortamında yayık ayran nasıl yapılır püf noktalarıyla anlatacağız. Buyrun tarifimize...

✔️ Ev Yapımı Yoğurdumuz Hazır Olsun. Öncelikle 3 litre sütü mayalayın. Yoğurdu yıllardır kendim mayalıyorum. Her zaman taş gibi yoğurdum olur. Siz de denemek isterseniz tam tutan garantili tarifime hemen bakın.

Ayran yapmadan önce yoğurdunuzu mayaladığınız farzedip devam edelim.

✔️ Yoğurdu Fermente Edelim. Mayalanan yoğurdu oda sıcaklığında fermente edeceğiz. Bu yöntemi her tarifini istisnasız uyguladığım sanal fırından öğrendim. Normal fırının içinde kapağı kapalı bir şekilde 3 gün bekleteceğiz. Her 24 saatte bir karıştırın mutlaka. Bu kısmı önemli sakın atlamayın.

3 gün sonra artık yoğurdumuz fermente olmuştur. Yayık ayranın asıl yapımına geçebiliriz.

✔️ Yayıklama işlemine başlayalım. 3 litrelik süt için 5 litrelik su şişesine ihtiyacımız var. Şişeyii 20 dakika çalkalayın. Yoruldukça devam edin. Yönünün nasıl olduğu nasıl sallandığı farketmiyor yeterki içerisindekiler hareket etsin:) Hızlı yavaş sadece olma süresini etkiler tadını etkilemez.

Yukarı aşağı sala sola ileri geri sallayın. Bu şekilde yayıklama denen işlemi yapıyoruz aslında. Sallandıkça yağ çıkıyor ve topaklanmalar oluşuyor. Tedirgin olmayın bu olması gereken istediğimiz şey.

Yaklaşık 40-50 dakika sonra ince bir tülbent yardımıyla süzün. Altta süzdüğümüz yayık ayranın ta kendisi. Ayranı sürahiye koyup buzdolabına kaldırın.

Üstte kalan ise az sonra tereyağ olacak sıkı durun. Buzdolabında çıkardığınız soğuk suyun içerisine tülbenti yerleştirin ve 5-10 dakika tutun. Bu oluşan bildiğiniz hakiki tereyağı. Bu tereyağının miktarı sütünüzün yağ oranına bağlı. Biz kahvaltılarda çok seviyoruz. Balla reçelle çok iyi oluyor taze taze.

Gelelim ayranı içmeden yapmanız gereken püf noktasına:

Ayranı koyacağınız bardağı (tercihen bakır bakırdak:)) buzlukta 5 dakika bekletin. Buzluktan çıkarınca hemen ayranı içine doldurun. İçimi çok keyifli oluyor. Kime ikram ettiyse bu şekilde çok sevdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler