Çat Kapı Gelen Misafirlerinizi Sevindirecek El Açması Mayasız Gözleme Tarifi

Çat Kapı Gelen Misafirlerinizi Sevindirecek El Açması Mayasız Gözleme Tarifi
Türk Mutfağının baş tacı ve Türklerin göbekli olmalarının birinci sebebi olan hamur işleri büyüğünden küçüğüne her yaşa hitap ediyor. Bu hamur işlerinin en başında ise şüphesiz gözleme var. Bugün sizlere çok güzel bir gözleme tarifi vereğiz. Buyurun el açması ve mayasız gözleme tarifimize

Daha önce sitemizde mayalı gözleme tarifi vermiştik. Bu tarif ise mayasız olarak yapılmakta. Malum maya bazı kişilerde mide yanmasına ve çok yaygın olmasada alerjiye neden olabiliyor. Mayaya alerjisi olan kişilerde hafif ila şiddetli arasında değişen reaksiyonlar olabilir. Semptomlar ishal , şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlığı gibi gastrointestinal sorunları içerebilir . Bazı insanlarda kızarıklık veya başka bir cilt tahrişi gelişebilir. Nadirende olsa maya alerjisi olan kişiler anafilaksi adı verilen ciddi bir reaksiyon yaşayabilmekte. Eğer mayalı yiyecekleri tükettikten sonra sizde de bu tarz durumlar oluyorsa maya alerjiniz olabilir.

Gelelim tarifimize. Bu tarifimiz oldukça prafik 30 dk hazırlık, 15 dk'da pişirme için yeterli. Çat kapı gelen misafirlerinize çayın yanına hızlıca yaparak misafirlerinizin gönlünü çok rahat alabilirsiniz.

MAYASIZ GÖZLEME İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Hamuru için;
✔️ 1 çay bardağı ılık su
✔️ 1 çay kaşığı tuz
✔️ 1,5 su bardağı un
Hamuru açmak için;
✔️ 1 yemek kaşığı un
✔️ 1 yemek kaşığı nişasta
İçi harcı için;
✔️ Zevkinize göre yeşil soğan, pırasa veya maydanoz
✔️ 160 gr kaşar peyniri veya herhangi bir yağlı peynir (küflü peynir ve tulum peyniri ile şahane oluyor)
Aralarını yağlamak için;
✔️ Tereyağı
Kızartmak için;
✔️ Sıvı yağ (5-6 kaşık)

YAPILIŞI

👉Suyu, tuzu ve unu bir kaba alıp ele yapışmayan ama kıvamı yumuşak olacak şekilde hamur yoğuralım. Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerini kapatıp 20 dakika kadar dinlendirelim.

👉Hamurumuzu 4 eşit bezeye bölelim. Açmak için gerekli olan nisaşta ve unu bir kapta harmanlayalım. Daha sonra her bir bezeyi 25-30 cm civarı açalım.

👉Açılan hamurun üzerine iç harcını güzelce serpelim. İç harcını hazırlarken yeşil soğan, pırasa gibi sebzeleri ince ince kıyılmış olmasına dikkat edelim. Kenarlarını içe doğru katlayalım ve kat aralarına erimiş tereyağı sürüp kare olan gözleme şeklini verelim.

👉Tavaya 5-6 kaşık sıvı yağ ekleyip yağ kızdıktan sonra hamurumuzu tavaya alıp alt üst güzelce kızartalım. İsteyenler bu işlemi yağsızda yapabilir. Yağ kullanırsanız börek gibi olur, kullanmazsanız bazlama gibi pişer.

Yapanlara şimdiden afiyet bal şeker olsun.

❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler