Antep usulü tavuklu salçalı firik pilavı tarifi ve püf noktaları

Antep usulü tavuklu salçalı firik pilavı tarifi ve püf noktaları
Türk Mutfağının sevilen pilavlarından birisidir firik pilavı. Sadesi, kıymalısı, tavuklusu, etlisi her şekilde enfes olur. Bugün sizlere tavuklu salçalı firik pilavı tarifi vereceğiz. İşte ustasından yemelere doyamayacağınız püf noktalarıyla tam ölçülü tarifi

Öncelikle firik; bulgur gibi kaynatılıp işlemlerden geçirilmez. Buğday henüz firik halindeyken tam gelişmeden hasatı yapılır ve yakılarak bir tütsülendirmeye tabii tutulur. Güneydoğu Anadoluda sıklıkla yapılan firik pilavı, bol salata ve ayranla oldukça doyurucu bir öğün olur. Yemediyseniz bir kere olsun mutlaka deneyin. Tadına doyamayacaksınız.

Tavuklu firik pilavı için gerekli malzemeleri sıralayalım:

  • 5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı firik
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı biber salça
  • Yarım yemek kaşığı domates salça
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet tüm tavuk
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut

Tavuklu firik pilavı için gerekli malzemeleri sıralayalım:
✔️ Yaklaşık 1.5 kilo tüm tavuğu tencereye alın. Üzerine 1.5 tatlı kaşığı tuz ve 2 litre su ekleyip haşlamaya bırakın. Kaynayınca üzerinde oluşan kefleri alıp yaklaşık 40 dakika pişirin.
✔️ Tavuğu tencereden çıkarıp suyunu süzün.
✔️ Pilav tenceresini ocağa alın. Isınınca sıvı yağı ve yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Salçaları ilave edip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Pul biberi ve 5 su bardağı tavuk suyunu ekledikten sonra tuzunu kontrol edin. Tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika kaynatın.
✔️ Sudan geçirdiğiniz firiği ekleyip karıştırın. Bu aşamada yemeklik doğradığınız kapya biberleri de ilave edin.
✔️ Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakın.
✔️ Kaynayın hafif kıvam alan pilava bulguru, karabiberi ve haşlanmuş nohutu ekleyip 10 dakika kısık ateşte suyunun çekmesini bekleyin.
✔️ Bu arada tavukları didikleyin.
✔️ Ocağın altını kapattıktan sonra karıştırıp 5 dakika demleyin.
✔️ Pilavı geniş bir tabağa alıp ortasını hafif açıp didiklenmiş tavukları yerleştirip servis edebilirsiniz.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.
❤️ Tarifimizi arkadaşlarınız ile paylaşmayı unutmayın

Tarifin kaynağı: Harun Usta / Derleme: Sağlıkhaberciniz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler