Neredeyse her koşulda kolayca yetişen semizotu hangi hastalıklara iyi gelir?

Neredeyse her koşulda kolayca yetişen semizotu hangi hastalıklara iyi gelir?
Uzmanların haftada 2-3 kez yemeyi tavsiye ettiği semizotu, güçlü bir vitamin depodur. Peki bu kadar şifa kaynağı olmasının nedeni nedir?

Semizotu, çiğ veya pişmiş olarak yenebilen yeşil yapraklı besleyici bir sebzedir. Çiğ olarak tüketildiğinde faydası iki kat artmaktadır. Yaz, kış bulunan semizotunu, yazın mevsiminde tüketmek daha iyidir.

Bilimsel olarak Portulaca oleracea olarak bilinir. Semizotunun yaklaşık %93'ü su'dur. Kırmızı gövdeli ve küçük, yeşil yapraklıdır. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere bitkinin her yeri yenebilir. Semizotu hem doğada yabani olarak kendiliğinden yetişen hem de iri yapraklı cinsiyle ticari amaçlı kültür yetiştiriciliği yapılan mevsimlik bir sebze olup, son yıllarda besin değerleri daha çok farkedilmiş ve bir çok kişi tarafından tüketilmektedir.

100 gram semizotu 20 kalori olup; içerisinde;

Su: 92,86 g
Enerji: 20 kcal
Protein: 2.03 g
Toplam yağ: 0,36 g
Karbonhidrat: 3.39 g
Kalsiyum: 65 mg
Demir: 1.99 mg
Magnezyum: 68 mg
Fosfor: 44 mg
Potasyum: 494 mg
Sodyum: 45 mg
Çinko: 0.17 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 21 mg
Tiamin: 0.05 mg
Riboflavin: 0.11 mg
Niasin: 0,48 mg
B-6 Vitamini: 0.07 mg
Folat, DFE: 12 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, İÜ: 1320 İÜ
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Kafein: 0 mg bulunur.

Toplam yağ oranı düşük olan semizotunun, içerdiği yağın büyük bir kısmını omega-3 yağ asitleri oluşturur. Vejeteryanlar ve balık yiyemeyenler için zengin bir omega-3 kaynağıdır.ELA ve EPA olmak üzere iki tür omega-3 yağ asidi içerir. ALA birçok bitkide bulunur, ancak EPA çoğunlukla hayvansal ürünlerde (yağlı balıklar gibi) ve alglerde bulunur.Aynı zamanda az miktarda B1, B2, B3, folat, bakır ve fosfor içerir.

Diğer yeşilliklerle karşılaştırıldığında, semizotundaki ALA oranı son derece yüksektir.(Ispanaktan bi 5-7 kat daha fazla ALA içerir).  Omega-3'ün biyolojik olarak daha aktif bir formu olan eser miktarda EPA da içerir. 

Antioksidan bakımından zengindir

Semizotu, çeşitli antioksidanlar ve faydalı bitki bileşikleri bakımından zengindir:

C Vitamini: Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, cilt, kas ve kemiğin gelişimi için gereklidir.

E Vitamini: Alfa tokoferol adı verilen yüksek düzeyde E vitamini içerir. Hücre zarlarını hasardan korur.

A Vitamini: Vücudun A vitaminine dönüştürdüğü bir antioksidan olan beta-karoten içerir. Özellikle göz sağlığı için çok önemlidir.

Glutatyon: Bu önemli antioksidan, hücreleri hasardan korur.

Melatonin: Uykuya dalmanıza yardımcı olabilecek bir hormon olan melatonin içerir. 

Yapılan araştırmalarda, semizotu tohumlarının LDL ("kötü") kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürdüğünü, bunların her ikisi de artmış kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğu ortaya çıkmıştır.

Önemli Mineraller İçerir

Potasyum: Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan iyi bir potasyum kaynağıdır.  Potasyum, kalp sağlığını destekler ve felç riskini azaltır.

Magnezyum: Semizotu ayrıca vücuttaki 300'den fazla enzimatik reaksiyonda yer alan inanılmaz derecede önemli bir besin maddesi olan harika bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, kalp hastalığına ve tip 2 diyabete karşı koruma sağlar.

Kalsiyum: Kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum içerir. 

Az miktarda fosfor ve demir de bulunur.

Semizotu Ayrıca Oksalatlar İçerir

Semizotu, bazı minerallerin emilimini azaltabilen ve böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunan oksalatlar içerir. Oksalatlar oluşumuna katkıda bulunabileceğinden, bu, böbrek taşı geliştirme eğiliminde olan insanlar için problem olabilir. Oksalatlar,  kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin emilimini engelleyebilirler.

Gölgede yetiştirilen semizotu, güneş ışığına kolayca maruz kalan bitkilerle karşılaştırıldığında daha yüksek oksalat seviyelerine sahiptirler. Oksalat içeriği konusunda endişeleriniz varsa, semizotuna yoğurt ekleyin.

Semizotu içerdiği besin maddeleri sayesinde, kalp sağlığını korur, kanseri önler, cildi gençleştirir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir, bazı sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir ve çocuk gelişimini destekler. Kalori oranı düşük olduğundan zayıflamak isteyenler için ideal bir besindir.

Semizotu seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Semizotu seçerken yaprakları tohumlu olanları değil, canlı yeşil renkli, diri ve körpe olanları tercih etmelisiniz. Toprağa yakın olarak yetiştiğinden, besin olarak tüketilmeden önce yaprakların çok iyi yıkanması gerekir.

Semizotunu nerelerde kullanabiliriz?

  • Salatasını yapabilirsiniz.(Yoğurtlu/yoğurtsuz)
  • Cacığın içerisine ekleyeyebilirsiniz.
  • Bulgur yada pirinçle yemeğini pişirebilirsiniz.
  • Börek yapabilirsiniz..
  • Turşusunu kurabilirsiniz.

Kaynak: healthline

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler