Oldukça pratik ve bir o kadar sağlıklı bir salata ile karşınızdayız.15 dakikada hızlıca hazırlayabileceğiniz yoğurtlu brokoli salatası adeta bir sağlık deposu.
Aslında ülkemizde brokolinin geçmişi çok çok eskilere dayanmıyor. 25 yıl öncesine kadar üretilmiyordu bile...
Peki brokoli neden bu kadar popüler oldu?
Brokoli; iltihabı azaltmak, kan şekerini dengelemek, bağışıklığı artırmak ve kalp sağlığını geliştirmek gibi pek çok faydası var. Gelelim detaylarına...
- Brokoli, folat olarak da bilinen B9 bakımından zengindir. Bu yüzden özellikle gebeleri tüketmesi önerilir.
- Vücudun günlük demir ihtiyacını karşılar.
- Cilt sağlığı için çok önemli.
- Brokoli K vitamini, kalsiyum, fosfor, çinko, A ve C vitamini içerir. Kemik sağlığı için önemlidir. Brokolide bulunan besin maddelerinin çoğunun sağlıklı kemikleri desteklediği ve kemikle ilgili bozuklukları önleyebileceği bilinmektedir.
- Araştırmalar brokolide bulunan sülforafanın ağız kanseri riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.
- Brokoli, bağışıklık sistemi için önemli olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
- Bazı araştırmalar, brokolide bulunan sülforafan yaşlanma sürecini yavaşlattığını ortaya koymuştur.
- Brokoli tüketmek bağırsak sağlığı için önemlidir ve kabızlığa iyi gelir.
- Araştırmalar, brokolinin çeşitli kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
- İçerdiği lif ve antioksidan sayesinde kan şekerini dengeler.
- Kansere karşı etkilidir.
- Güçlü antioksidan içerir.
Brokolinin faydalarına baktık o zaman sıra geldi tüketmeye:)
İşte brokolinin en pratik hali:) Yoğurtlu Brokoli Salatası
Yoğurtlu Brokoli Salatası Malzemeleri
- 250 gr brokoli
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yoğurtlu Brokoli Salatasının Hazırlanışı
- Brokolileri ağaç ağaç ayırın. Güzelce yıkayın.
- Tencereye brokolileri alıp üzerine 2 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Yaklaşık 8 dakika haşlayıp brokolileri süzgece alın. Soğumaya bırakın.
- Ayrı bir kasede süzme yoğurdu biraz suyla ezip, sarımsak, tuz ve baharatları ekleyin
- Soğuyan brokolileri ince ince doğrayın.
- Yoğurttan yarısını brokolilere ekleyip güzelce harmanlayın ve servis tabağına alın.
- Kalan yoğurdu en üste döküp üzerine biraz pulbiber ile servis edebilirsiniz.
Öneri
- İsteğe bağlı tereyağlı sos dökebilirsiniz.
- Brokolileri buharda haşlarsanız daha lezzetli ve daha besleyici bir salatanız olur.
- Damak tadınıza göre tuzunu, baharatını azaltıp artırabilirsiniz.